Egy kicsit nehézkes az elkészítése, de szerintem megéri, tökéletes ízvilág, úgy készíted el, ahogy csak neked ízlik, és tudod, hogy ez tényleg friss! :)
Hozzávalók:
- 750 g liszt
- 2 tojás
- 100 g olvasztott vaj
- 1 dl tej
- 30 g élesztő
- 4 ek cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 ek vaníliaaroma
- csipet só
- cukor
- darált dió
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a hozzávalókkal összegyúrjuk, addig kelesztjük, míg kétszeresére nő.
- Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és csíkokra szaggatjuk.
- A formákat (én WC papírgurigát használtam) lekenjük olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerjük rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.
- Cukros darált dióba/kakaóba/vaníliás cukorba forgatjuk, (aki szeretné, hogy szép piros legyen, az tojással kenje le a beleforgatás előtt) és egy tepsiben felállítva 200 fokon megsütjük. kb 20 percig
- Egy kicsit várjunk, hogy hűljenek, hogy le tudjuk szépen húzni a formákról.
- Frissen fogyasszuk. :P
Nehézség: közepes
Sütési hőfok: 200°C
Sütési idő: 20 perc
NE adjátok fel semmiképp sem! Megéri :))
Jó étvágyat hozzá:)
Ezt egyszer ki kell próbálnom ! :)
VálaszTörlésRemélem ízleni fog!:)
TörlésNálunk sajnos ez idén kimaradt, de majd jövőre!:)
Főleg frissen finom, másnap én betettem a mikróba és máris meleg és puha lett.:)
Szia! Régóta gondolkozom azon, kürtőskalács forma híján, mire tudnám feltekerni a tésztát, mert nagyon szeretem a kürtős kalácsot, de ez eszembe sem jutott. Becsomagolod valamibe a wcpapír gurigákat? Alufólia esetleg? Vagy csak simán rátekered? Nem gyullad ki a papír a sütőben?
VálaszTörlésAlufóliába tekerd be, én sörösdobozzal szoktam csinálni! De először én csak cukorba forgatom és úgy sütöm,majd a meg olvadt cukorba forgatom a diót. Szerintem a dió megég(megpirul) ha vele együtt sütöd...
Törlés