Csodák csodájára, de ez az 1. bejglink. Eddig mindig mama csinált kalácsot, de idén elhatároztuk, hogy most kipróbáljuk a bejglit. Ebből a mennyiségből 6 db félkilós bejgli lesz.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 90 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 12,5 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dkg só
- 2 db tojássárgája
- 1 dl hideg tejszín
- kb 2 dl víz
Töltelékhez:
- 85 dkg mák vagy dió
- 50 dkg kristálycukor
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 0,5 l tej
(Tehát, ha 3 diósat és 3 mákosat szeretnénk, akkor értelemszerűen 40 dkg dió, 40 dkg mák, 25-25 dkg cukor, 8-8 dkg zsemlemorzsa, és 3-3 dl tej szükséges a töltelékhez!)
Elkészítés:
- A lisztbe morzsoljuk bele az élesztőt, zsírt, margarint, tojást, sót, porcukrot. A legvégén pedig a tejszínt és a vizet.
- Ha összeállítottuk a tésztát tegyük be a hűtőbe kb 20 percre.
- A töltelékhez a tejet a cukorral forraljuk fel. Majd adjuk hozzá a diót vagy a mákot, és azzal is főzzük sűrűre. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a zsemlemorzsát.
- A tésztát osszuk 6 felé és 25x30 cm-es téglalap alakúra nyújtsuk ki. Nem kell lisztezni sem a tésztát sem a deszkát.
- A tölteléket osszuk 6 felé, és kenjük meg vele a tésztát.
- Tekerjük fel a bejgli tésztát és kenjük meg tojássárgájával. Ha megszáradt a tojássárgája, kenjük meg tojásfehérjével.
- Tegyük hűvösre a tésztát éjszakára, de ne a hűtőbe.
- Másnap reggel szurkáljuk meg a tésztát és 180°C-on 25 percig süssük.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1,5óra + pihentetés, sütés
Sütési idő: 25 perc
Sütési hőfok: 180 °C
Jó étvágyat hozzá!:)
Szia.Finnországban nincs zsír,használhatok helyette margarint?Köszönöm.
VálaszTörlésSzia Anett!Vajat használj mindig!Csak az való minden kelt tésztába,más zsiradék nem!
TörlésNa ne mond !
TörlésEz nagyon finom és jól sikerült,köszi hogy megtanulhattam.
VálaszTörlésSzia Szandi.
VálaszTörlésHőlégkeverésesen sütötted, vagy esetleg alsó-felső sütéssel?
Segítenél? Sosem tudom eldönteni, melyik sütihez mi a legjobb.
Köszönöm a válaszodat előre is.
Minden sütit alsó+felső sutesen süss. A holegkeveressel csak kiszaritod!
VálaszTörlésSzia!
TörlésÉn lisztérzékeny vagyok de családnak szoktam glutènos beiglit is sütni.
Az lenne a kérdésem ez a recept finom liszttel készül v kelt liszttel?