Oldalak

2014. december 14., vasárnap

Diós-mákos bejgli



 Csodák csodájára, de ez az 1. bejglink. Eddig mindig mama csinált kalácsot, de idén elhatároztuk, hogy most kipróbáljuk a bejglit. Ebből a mennyiségből 6 db félkilós bejgli lesz.

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 90 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 12,5 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl hideg tejszín
  • kb 2 dl víz


Töltelékhez:
  • 85 dkg mák vagy dió
  • 50 dkg kristálycukor
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 0,5 l tej
    (Tehát, ha 3 diósat és 3 mákosat szeretnénk, akkor értelemszerűen 40 dkg dió, 40 dkg mák, 25-25 dkg cukor, 8-8 dkg zsemlemorzsa, és 3-3 dl tej szükséges a töltelékhez!)


Elkészítés:
  1. A lisztbe morzsoljuk bele az élesztőt, zsírt, margarint, tojást, sót, porcukrot. A legvégén pedig a tejszínt és a vizet.
  2. Ha összeállítottuk a tésztát tegyük be a hűtőbe kb 20 percre.
  3. A töltelékhez a tejet a cukorral forraljuk fel. Majd adjuk hozzá a diót vagy a mákot, és azzal is főzzük sűrűre. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a zsemlemorzsát.
  4. A tésztát osszuk 6 felé és 25x30 cm-es téglalap alakúra nyújtsuk ki. Nem kell lisztezni sem a tésztát sem a deszkát.
  5. A tölteléket osszuk 6 felé, és kenjük meg vele a tésztát.
  6. Tekerjük fel a bejgli tésztát és kenjük meg tojássárgájával. Ha megszáradt a tojássárgája, kenjük meg tojásfehérjével.
  7. Tegyük hűvösre a tésztát éjszakára, de ne a hűtőbe.
  8. Másnap reggel szurkáljuk meg a tésztát és 180°C-on 25 percig süssük.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1,5óra + pihentetés, sütés
Sütési idő: 25 perc
Sütési hőfok: 180 °C



Jó étvágyat hozzá!:)

8 megjegyzés:

  1. Szia.Finnországban nincs zsír,használhatok helyette margarint?Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anett!Vajat használj mindig!Csak az való minden kelt tésztába,más zsiradék nem!

      Törlés
  2. Ez nagyon finom és jól sikerült,köszi hogy megtanulhattam.

    VálaszTörlés
  3. Szia Szandi.
    Hőlégkeverésesen sütötted, vagy esetleg alsó-felső sütéssel?
    Segítenél? Sosem tudom eldönteni, melyik sütihez mi a legjobb.
    Köszönöm a válaszodat előre is.

    VálaszTörlés
  4. Minden sütit alsó+felső sutesen süss. A holegkeveressel csak kiszaritod!

    VálaszTörlés
  5. Válaszok
    1. Szia!
      Én lisztérzékeny vagyok de családnak szoktam glutènos beiglit is sütni.
      Az lenne a kérdésem ez a recept finom liszttel készül v kelt liszttel?

      Törlés