Juppiii, kész az első igazi tortám!! Nagy sikert aratott, mindenkinek nagyon tetszett és nagyon ízlett a meggyes torta. Szerintem még sok változatát el fogom készíteni! Igaz sok munka van vele, de ha ennyire tetszik mindenkinek, akkor megéri!:)
Hozzávalók:
Kakaós piskóta:
- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt
- 2 ek kakaópor
- 3 tojás
- 3 ek cukor
- 3 ek liszt
- 3 tojássárgája
- 5 dl habtejszín
- 120 g csoki
- 10 ek cukor
- fél kg meggy
- 3 dl meggylé (nekünk csak 1,5dl volt, ezért a másik 1,5 dl cseresznyelé volt)
- 1 cs. vaníliás puding
- 2-3 ek cukor
- 6 ek víz
- 1 ek őrölt zselatin (8-10 g)
- 2 ek méz
- 1 ek margarin
- kb. 90-100 dkg porcukor
- Előtte levő nap, csináljuk meg a fondant masszát az alábbi módon:
- A porcukor felét tegyük egy tálba, és a közepébe csináljunk mélyedést.
- A vízben keverjük el a zselatint és melegítsük fel, majd adjuk hozzá a margarint és a mézet. Így együtt melegítsük fel, hogy szépen elolvadjon.
- Öntsük bele a mélyedésbe,és fakanállal kavarjuk össze.
- Kis adagokban adjunk hozzá porcukort, és ha már nem tudjuk fakanállal kavarni, akkor kezdjük el gyúrni.
- Kis adagokban adagoljuk hozzá a porcukort. Akkor van kész, ha már nem ragacsos és sima a felülete. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény!!
- Csomagoljuk folpack-ba majd zacskóba. Másnap használatra kész!:)
- (Én megmelegítettem kb 20 mp-ig, mert sajnos túl kemény volt.)
3. A csokikrémhez
- a tojássárgáját 5 cukorral verjük habosra.
- 3 dl habtejszínbe tegyünk 3 ek cukrot, és a csokit olvasszuk el benne.
- Majd adjuk hozzá a tojássárgáját és főzzük sűrű krémmé állandó keverés mellett.
- A maradék 2 dl habtejszínt hűtsük le jól, és 2 ek cukorral verjük kemény habbá. Majd keverjük hozzá a kihűlt csokikrémhez.
Összerakás:
- Az egyik kakaós lapot kenjük meg a csokikrém felével, meggykrém felével és szórjuk rá a meggy felét.
- Helyezzük rá a sárga piskótát és ismételjük meg a folyamatot. Végül rakjuk rá a az utolsó kakaós lapot.
- Kenjük meg vékonyan a torta tetejét vajkrémmel, és pár percre tegyük be a hűtőbe.
- A fondant masszát nyújtsuk ki kb 3 mm-re, és helyezzük rá a tortára. A lelógó részt vágjuk le.
- Ízlés szerint díszítsük. Én a rózsákat marcipánból csináltam. Mivel még volt bolti, ezért azt használtam fel. 2 nappal előtte csináltam meg a figurákat.
Nehézség: nehéz
Sütési idő: 10 perc + 20 perc
Sütési hőfok: 180 °C
Jó étvágyat hozzá!:)
szia!Azt szeretném kérdezni,hogy milyen tejszínt kell hasznalni,milyen vaj kell a tetejère?Az oldalàt is meg kell vajazni?Van valamo fontos tudnivalo a formàk készìtésèvel kapcsolatban?Köszi!
VálaszTörlésSzia:)
TörlésÉn Parmalat habtejszínt használok.
Az első tortánál sima vajkrémet használtam (mint amit lehet a boltban venni), de mostanában inkább baracklekvárral kenem be(nagyon vékonyan) a tortát a tetejét és az oldalát is. (Esetleg eperlekvárral, attól függ, hogy milyen ízű a torta.)
Ha lekvárral kened be, akkor a fondant masszát ne nyújtsd vékonyra, mert előfordulhat, hogy átüt egy kicsit a lekvárszíne. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha fehér a fondant színe.
A fondant nyújtásához használj keményítőt, hogy ne ragadjon le. És mikor gyúrod, akkor vigyázz, hogy ne legyen túl kemény, mert akkor könnyen fog törni. Egy kicsit idegtépő feladat a fondant nyújtása illetve a tortára helyezése, de megéri.
Sok sikert hozzá!
Szandi