2015. december 15., kedd

Pozsonyi kifli




A rokonoktól kaptunk diót, és mivel a bejgli nagy kedvencünk volt, ezért úgy gondoltam, hogy elkészítem kifliformájában. Nem bántuk meg, már alig van belőle. Egytől egyig mindenkinek nagyon ízlett.
Összesen ebből az adagból 48 db lesz. 24 db mákos és 24 db diós.

Hozzávalók:
Tészta:
  • 900 g liszt
  • 250 g vaj
  • 125 g zsír
  • 100 g porcukor
  • 25 g élesztő
  • 10 g só
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl hideg tejszín
  • kb 2 dl víz

Dió töltelék:
  • 400 g dió
  • 250 g cukor
  • 80 g zsemlemorzsa
  • 2 dl tej

Mák töltelék:
  • 400 g mák
  • 250 g cukor
  • 40 g zsemlemorzsa
  • 2 dl tej

Elkészítés:

  1.  A lisztbe morzsoljuk bele az élesztőt, zsírt, vajat, tojást, sót és a porcukrot. A legvégén pedig a tejszínt és a vizet.
  2. Ha összeállítottuk a tésztát hagyjuk pihenni kb félórán át.
  3. A töltelékhez a tejet a cukorral forraljuk fel. Majd adjuk hozzá a diót vagy a mákot, és azzal is főzzük sűrűre. Vegyük le a tűztől, és adjuk hozzá a zsemlemorzsát. Hagyjuk kihűlni.
  4. A tölteléket vágjuk fel 24-24 részre.
  5. A tésztát 48 db 36 g-os részre vágjuk fel.
  6. Formáljunk golyókat, egy kicsit lapítsuk ki és nyújtsuk ki ovális alakúra(kb 2 mm-esre). Tegyük bele a tölteléket és tekerjük fel. Formáljunk belőle félkört. (Egyszerre kb csak 12-vel foglalkoztam, a többit letakartam, hogy ne száradjon meg.)
  7. Úgy helyezzük a tepsibe, hogy a hajtás alul legyen.
  8. Kenjük meg tojássárgájával. Tegyük hűvösre, de ne a hűtőbe, és hagyjuk,hogy megszáradjon, kb 1 órán át.
  9. Ha megszáradt, kenjük meg tojásfehérjével és hagyjuk, hogy megszáradjon, kb 1-5 órát. Ettől lesz repedezett a teteje.
  10. Előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük kb 15 percig.


Segítségül itt van egy videó:
http://www.youtube.com/watch?v=YhGH8cmbsZQ


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3,5-4 óra + sütés
Sütési idő: 15 perc
Sütési hőfok: 180 °C



 Jó étvágyat hozzá!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése