2012. március 18., vasárnap

Szülinapi emeletes torta

Egyszerre 3 szülinapot ünnepeltünk, és úgy gondoltam, hogy jól nézne ki egy emeletes torta.
A felső torta 18 cm átmérőjű és barackos torta ízesítésű. Ebből az adag krémből kb a fele megmaradt, szóval legközelebb 25 dkg túróból fogom csinálni. (Igaz a krém így is elfogyott!:)
 Túrókrém:
  •   50 dkg túró + 150 g cukor
  •   1,5 dl tejföl
  •   1,5 dl tejszín+ 3 ek cukor
  •   barack
A túrót törjük össze a cukorral és a tejföllel. Verjük fel a tejszínt a cukorral és forgassuk bele a túróba. Majd daraboljuk apróra a barackot.





Az alsó torta 26 cm átmérőjű és csokis meggyes ízesítésű.
Ez alapján: recept
Mind a három tésztaréteg barna volt, szerintem így sokkal szebb lett. A külsejét meg a megmaradt meggyzselével voltam be, csak sajnos reggelre átütött a zselé a fondant-on. Nem értem, hogy miért..:S Lehet, hogy túl vékonyra nyújtottam, de lehet, hogy a pudingos krém nem alkalmas fondant alá.


2012. március 14., szerda

Aranygaluska



Az aranygaluska elkészítése nagyon egyszerű. Igaz az idei adagot nem én sütöttem, de mentségemre szóljon, hogy franciára tanultam.:) Néha azt is kell. :D A lényegen nem változtat, hogy nagyon finom lett!:)
Diós is és kelt tészta is, az csak finom lehet!:)

Hozzávalók(1 tepsihez):
  • 500 g liszt(fele sima fele rétesliszt)
  • 3 dl tej
  • 80 g cukor
  • 30 g élesztő
  • 3 tojássárgája (a fehérjével a tetejét fogjuk megkenni)
  • csipet só

  • 80 g olvasztott vaj (a tetejére megy)
  • kb 300 g dió + cukor

  • 1 cs. pudingpor
  • 1 l tej
  • 6-7 ek cukor

Elkészítés:
  1. Kevés langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, tegyük bele a csipet sót és egy kevés cukrot. Hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A tojássárgáját, a cukrot és a lisztet dolgozzuk össze, majd lassan adjuk hozzá az élesztőt és így dolgozzuk össze.
  3. Hagyjuk kelni kb 1-1,5 órán át. (vagy amennyit igényel)
  4. Lisztes deszkán nyújtsuk ki kb 1 cm-esre, és szaggassuk ki.
  5. Pakoljuk tepsibe jó szorosan.
  6. Kenjük meg a tetejét olvasztott vajjal, majd tojásfehérjével.
  7. Majd szórjuk meg a diós keverékkel.
  8. Előmelegített sütőben, 170 °C-on süssük 20 percig.
  9. A pudingot a szokásos módon készítsük el.
  10. Az aranygaluskát vaníliás pudinggal lelocsolva fogyasszuk.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: félóra+kelesztés+sütés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 170 °C

Jó étvágyat hozzá!:)

2012. március 11., vasárnap

Meglepetés: Eperkrémes fondant torta



Sajnos a tortás képen a szín nem adja vissza, hogy milyen szép, de ahol csak a fondant látható, ott látszik, hogy szép erőteljes. Amúgy az íze nagyon finom lett, most máshogy csináltam a fondant-t, az elkészítésnél pontosan leírom, hogy hogy készült.

Hozzávalók(26 cm-es tortához):
Piskóta:
  • 9 tojás
  • 9 ek cukor
  • 9 ek liszt

Eperkrém:
  • 40 dkg fagyasztott eper+150 g cukor
  • 1 cs. van. puding+3 ek cukor+3 dl tej
  • 1 ek zselatin + 6 ek víz
  • 2 dl habtejszín+3 ek cukor+1 cs. habfixáló

Piros fondant:
  • 300 g porcukor
  • 5 g zselatin
  • fél ek margarin
  • 1 ek méz
  • 3 ek víz
  • piros ételszínezék+boleró italpor

Elkészítés:
1. Előtte nap, vagy a torta készítése előtt 6 órával készítsük el a fondant-t:
  • Kb 250 g porcukrot tegyünk egy tálba, abba csináljunk mélyedést.
  • A vízbe tegyük a zselatint és forraljuk fel. Tegyük bele a margarint és a mézet. Ha felolvadt, öntsük bele a mélyedésbe.
  • Fakanállal keverjük össze. Tegyük bele a maradék 50 g porcukrot.
  • Na nekem itt nem akart összeállni. Így öntöttem bele nagyon sok ételszínezéket, és így összeállt.
  • Kevés boleróport oldjunk fel pár csepp vízben és dolgozzuk bele a fondant-ba. (Nagyon kellemes illata lesz tőle, és az íze is csodás lesz!)
  • Ha kész csomagoljuk folpack-ba.
  • Használat előtt, ha túl kemény, gyúrjunk bele margarint.
2.   Süssük meg a piskótát kb 35 perc alatt.
3.   Az epret főzzük össze a cukorral.
4.   Csináljuk meg a pudingot, és keverjük hozzá az eperszószhoz.
5.   A zselatint keverjük össze langyos vízzel, majd forraljuk össze.
6.   Adjuk az eperkrémhez.
7.   Ha kihűlt, verjük fel a habtejszínt és finoman forgassuk hozzá.
8.   A három részre vágott piskótát kenjük meg az eperkrémmel.
9.   Eperlekvárral kenjük meg a torta oldalát és tetejét.
10. Amíg kinyújtjuk a fondant-t tegyük be a tortát a hűtőbe.
11. Kevés keményítőn nyújtsuk ki a fondant-t majd helyezzük rá a tortára.
12. Ízlés szerint díszítsük.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3-4 óra
Sütési idő: kb 35 perc
Sütési hőfok: 180 °C

Jó étvágyat hozzá!:)

2012. március 10., szombat

Eperkrémes fondant torta

Nagyon izgultam, hogy hogy fog sikerülni a torta. A masnival(ez az első amit eddig készítettem) és a fondant állagával teljes mértékben meg vagyok elégedve. Az írást meg még gyakorolnom kell, ez volt az első, ami a tortára ment.
Azt tapasztaltam, hogy ha színezni akarom a fondant-t, akkor még frissen-vagyis akkor amikor csinálom- kell belegyúrni az ételszínezéket.
Hogy miért? Mert a külső szárazabb része a fondant-nak nem tudja úgy beinni a festéket, ezért mintha kis gumók lennének rajta, ami végül is jól mutatott, persze jobban tetszett volna nekem anélkül is.
És, hogy milyen a torta belseje?Sárga piskóta eperkrémmel. Nagyon nagyon fincsi...Az alaprecept itt található.

Anya szülinapi meglepi tortája is ilyen ízű lett. Arról majd holnap osztok meg képeket és részletesebb receptet.

2012. március 3., szombat

Pizza



Már pár éve mi magunk sütjük a pizzát, és a bolti vagy a rendelt pizza nem is ízlik nekünk. A tésztája annyira finom vastag, és a feltét is gazdag. Ez a kettő teszi (szerintünk) a pizzát tökéletessé.
Már nagyon régóta terveztem, hogy felteszem ide a blogra is ezt a receptet, de még nem készítettem róla fényképet, a mai napig.
Remélem nektek is úgy fog ízleni, mint nekünk!:)
Természetesen ezt Anya csinálta!Ügyes vagy Anya!!:))

Hozzávalók(2 nagy adag):
Tészta:
  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 7 dl tej
  • 1 ek só
  • pici cukor
  • 20-30 ml olaj

Szósz:
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 140 g sűrített paradicsom
  • 1,5-2 dl víz
  • ízlés szerint oregáno
  • pici cukor
  • bors

Tetejére:
  • 6 nagy fej hagyma + kevés olaj
  • fél kg sonka
  • 2 doboz kukorica
  • sajt

Elkészítése:
  1. Gyúrjuk be a tésztát.(Az élesztőt 1 dl tejben felfuttatjuk pici sóval és pici cukorral. Ha felfutott, akkor bedagasztjuk a tésztát.A többi tejet adagolva adjuk hozzá dagasztás közben.A dagasztás vége fele tegyük bele az olajat.)
  2. Míg kel a tészta:
  3. Dinszteljük meg a hagymát kevés olajon, és pirítsuk meg egy kicsit.
  4. Ezt tegyük egy tálba, aminek az alját előzőleg szilviával béleltük ki.
  5. Ebben a serpenyőben dinszteljük meg a fokhagymát. Tegyük bele a paradicsomszószokat és tegyünk hozzá 1,5-2 dl vizet.
  6. Tegyük bele a sót, borsot,oregánot és a pici cukrot és pár percig főzzük össze.
  7. Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki a tepsi méretére.
  8. Kenjük meg a szósszal, tegyünk rá sonkát, hagymát, kukoricát és legvégül reszelt sajtot.
  9. Előmelegített sütőben, 180 °C-on 25 perc alatt süssük készre.
  10. Ugyanígy járunk el a második adagnál is.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3 óra (összesen)
Sütési idő: 25 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)