Oldalak

2012. november 15., csütörtök

Nagymama almás lepénye




Nagymamám nagyon sokszor szokott ilyen finom almás sütit készíteni, és mivel betegség miatt itthon voltam pár napot, úgy gondoltam, hogy megsütöm az ő receptje szerint. Az alma reszelés kicsit sok idő volt nekem, de amúgy nagyon gyors és egyszerű az elkészítése. Bátran ajánlom mindenkinek!

Hozzávalók:
  • 600 g liszt
  • 300 g vaj
  • 3 tojássárgája
  • 3-4 ek tejföl
  • 1 cs. sütőpor
  • 1-1,5 kb alma lereszelve
  • 250 g cukor (ízlés szerint ezt növelhetjük illetve csökkenthetjük)
  • fahéj
  • búzadara
  • 1 tojásfehérje

Elkészítés:
  1. A vajat morzsoljuk bele a lisztbe. 
  2. Adjuk hozzá a sütőport és a cukrot.
  3. A tojássárgáját a tejföllel keverjük össze. 
  4. Majd adjuk hozzá a vajas liszthez. Ha szükséges, adjunk még hozzá tejfölt/lisztet.
  5. Tegyük félre pihenni, míg az almát meghámozzuk, lereszeljük.
  6. Csavarjuk ki jól az almát (a leve nagyon finom, ne öntsük ki!).
  7. Majd ízesítsük cukorral és fahéjjal.
  8. A tésztát osszuk két egyenlő részre.
  9. Az egyiket nyújtsuk ki és tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. 
  10. A tészta tetejét szórjuk meg búzadarával, majd az almát simítsuk el a tetején.
  11. Nyújtsuk ki a másik adag tésztát, és helyezzük a töltelék tetejére.
  12. Szurkáljuk meg a tetejét villával, és tojásfehérjével kenjük meg.
  13. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 35-40 percig. (Míg szép aranybarnára pirul a teteje.)

Nehézség: könnyű
Sütési idő: 35-40 perc
Sütési hőfok: 180°C
Elkészítési idő: 2 óra

Jó étvágyat hozzá!

2012. november 1., csütörtök

Csokis-álom / Chocolate dream cake




Fúhaa, 1 év elteltével újra a "kezembe" akadt ez a finomság. Tegnap itt volt tesóm barátnője, és akkor kicsit nézegettem a régebbi recepteket, és úgy gondoltam, hogy megsütöm nekik. Megint nagy sikert aratott!:)




Hozzávalók (26 cm):
  • 120 g kakaópor ( én úgy csinálom, hogy 60 g édes, 60 g keserű)
  • 150 g vaj 
  • 300 g cukor
  • 120 g liszt 
  • 6 tojás
  • 1 dl olaj 
  • 2 tk vanília aroma
Tetejére:
  • 70 g csoki

Elkészítés:
  1. Egy edényben olvasszuk fel a vajat, majd keverjük bele a kakaót.
  2. Egy tálban keverjük össze a cukrot, vanília aromát és a tojásokat. 
  3. Majd adjuk hozzá a lisztet illetve az olajat.
  4. Ehhez öntsük hozzá a kakaós masszát és fakanállal keverjük csomómentesre. 
  5. Végül borítsuk bele a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  6. Előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük 30 percig. (Ha nem szeretnénk, hogy a közepe krémes legyen, akkor süssük tovább, de szerintem itt a krémessége a legjobb. )
  7. Ha kihűlt a tészta olvasszunk a tetejére csokit.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra
Sütési hőfok: 180 °C
Sütési idő: 30 perc

Forrás: ITT

Jó étvágyat hozzá:) 

------------------------------------------------------------------------

Really delicious creamy chocolate cake.

Ingredients:
  • 120 g cocoa (I used 60 g non sugar and 60 g sweet)
  • 150 g butter
  • 300 g sugar
  • 120 g flour
  • 6 eggs
  • 1 dl oil
  • 2 teaspoon vanilla roma
To the top:
  • 70 g chocolate
Directions:

  1. Melt the butter, then stir the cocoa.
  2. In a bowl mix the eggs with the sugar and the vanilla aroma.
  3. Then add to this mixture the flour and the oil.
  4. Pour the cocoa-butter micture to egg mixture, and stir it well.
  5. Then pour it to the pan lined with baking paper.
  6. In a preheated oven, on 180°C bake it for 30 mins.
  7. If the cake cooled down, cover with melted chocolate.
Difficulty: easy
Prep time: 1 hour
Baking time: 30 mins
Baking temperature:180°C

Bon appétit!