Oldalak

2012. november 15., csütörtök

Nagymama almás lepénye




Nagymamám nagyon sokszor szokott ilyen finom almás sütit készíteni, és mivel betegség miatt itthon voltam pár napot, úgy gondoltam, hogy megsütöm az ő receptje szerint. Az alma reszelés kicsit sok idő volt nekem, de amúgy nagyon gyors és egyszerű az elkészítése. Bátran ajánlom mindenkinek!

Hozzávalók:
  • 600 g liszt
  • 300 g vaj
  • 3 tojássárgája
  • 3-4 ek tejföl
  • 1 cs. sütőpor
  • 1-1,5 kb alma lereszelve
  • 250 g cukor (ízlés szerint ezt növelhetjük illetve csökkenthetjük)
  • fahéj
  • búzadara
  • 1 tojásfehérje

Elkészítés:
  1. A vajat morzsoljuk bele a lisztbe. 
  2. Adjuk hozzá a sütőport és a cukrot.
  3. A tojássárgáját a tejföllel keverjük össze. 
  4. Majd adjuk hozzá a vajas liszthez. Ha szükséges, adjunk még hozzá tejfölt/lisztet.
  5. Tegyük félre pihenni, míg az almát meghámozzuk, lereszeljük.
  6. Csavarjuk ki jól az almát (a leve nagyon finom, ne öntsük ki!).
  7. Majd ízesítsük cukorral és fahéjjal.
  8. A tésztát osszuk két egyenlő részre.
  9. Az egyiket nyújtsuk ki és tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. 
  10. A tészta tetejét szórjuk meg búzadarával, majd az almát simítsuk el a tetején.
  11. Nyújtsuk ki a másik adag tésztát, és helyezzük a töltelék tetejére.
  12. Szurkáljuk meg a tetejét villával, és tojásfehérjével kenjük meg.
  13. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 35-40 percig. (Míg szép aranybarnára pirul a teteje.)

Nehézség: könnyű
Sütési idő: 35-40 perc
Sütési hőfok: 180°C
Elkészítési idő: 2 óra

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése