Tejszínhab blogját nézegetve akadtam rá erre a gyönyörű tortára, és rögtön meg is kívántam. Szerencsére nekem pénteken nincs órám, így ma ráértem két kresz teszt között megsütni ezt a tortát.
Nagyon könnyű, habos sütemény. Felvágni szépen nem sikerült, remélem 1 éjszakán át tartó pihentetés után sikerül majd - a holnapi vágásról később jelentkezek. :D
Jelentem: Másnap is nehéz volt felvágni, de kit érdekel ha szuper az íze? :P
Ha valamilyen gyümölcsös, nem ragacsosan édes sütit ennétek, akkor mindenképpen próbáljátok ki, megéri - nagyon finom!!
Hozzávalók (26 cm-es tortaforma):
Tészta:
- 6 tojás
- 8 ek cukor
- 120 g liszt
- 3 ek holland kakaópor
- 1 cs. sütőpor
- 4 ek víz
Almaréteg:
- 7 közepes alma
- 2 cs. van.cukor
- 2 ek étkezési keményítő
- 1 ek vaj
- 3 ek habtejszín
- 2 ek méz
- 1 citrom leve
- 10 g mandula
Joghurtos réteg:
- 2 dl natúr joghurt
- 3 dl tejföl
- 2 tk méz
- 90 g fehércsokoládé
- 1 cs. zselatin fix
Tetejére:
- 80 g tejcsokoládé
- mandulaszeletek
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat válasszuk ketté. A fehérjéhez adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
- A víz hozzáadása után verjük újból keményedésig.
- Keverjük bele a tojások sárgáját, majd a kakaós-lisztes-sütőporos keveréket.
- Előmelegített sütőben 175°C-on süssük 30 percig.
- Az almákat hámozzuk meg és reszeljük le.
- Adjuk hozzá az olvasztott vajat, citromlevet, mézet, a tejszínt és a keményítőt, majd főzzük sűrűre.
- A mandulát aprítsuk össze és adjuk hozzá a kész almás krémhez és hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt a tészta vágjuk két részre.
- Az alsó réteg köré tegyük vissza a kapcsos tortaforma karimáját, majd így tegyük rá az almakrémet.
- A joghurtos réteghez a csokit olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a joghurtot, tejfölt és a mézet. - Ha szükséges, akkor botmixerrel keverjük simára!
- Majd öntsük hozzá a zselatin fixet és borítsuk rá az almarétegre.
- Tegyük be a félkész tortát a hűtőbe 1-2 órára.
- Ha megkötött a joghurtréteg akkor helyezzük rá a tészta másik felét, és tegyük vissza a hűtőbe további 1-2 órára. - Minél tovább áll, annál könnyebb felvágni.
- Olvasztott tejcsokival kenjük meg a torta tetejét, és szórjuk meg mandulaszeletekkel. - Ízlés szerint az oldalát is díszítsük.
Nehézség: könnyű-közepes
Elkészítési idő: 1,5 óra + kb 4 óra pihentetés
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 175°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Eredeti recept: ITT
De jó! Nagyon örülök, hogy tőlem is választottál valamit, és annak is, hogy ilyen szépen sikerült. Különösen az utolsó képen látszanak nagyon jól a rétegek... nyami :)
VálaszTörlésNagyon köszönöm, annyira finom lett!!:)
TörlésÖrülök, hogy tetszik!:)
Szi
VálaszTörlés