Oldalak

2014. január 4., szombat

Forralt boros trüffel


Mivel nincs igazi téli idő, ezért egy kis télies hangulatot próbáltam becsempézni a forralt boros trüffel személyében. :)
Nekünk nagyon ízlett!:) Csak ugye vigyázzatok, ha bekaptatok egy kis trüffelt, már ne üljetek a volán mögé!
A receptet köszönöm Praliné Paradicsomnak!

Hozzávalók ( kb 25 db-hoz):

  • 50 g vörösbor
  • 1 ek méz
  • 0,5 kk forralt bor fűszerkeverék
  • 100 g étcsokoládé (70%-os)
  • 25 g tejcsokoládé (persze lehet csak étcsoki is, csak mi nem annyira vagyunk odáig az étcsokiért!)
  • 13 g vaj

Bevonás:

  • csoki
  • kakaópor


Elkészítés:

  1. A bort, a mézet és a fűszerkeveréket kavarjuk össze és melegítsük fel addig, hogy éppen ne érje el a forráspontot.
  2. Hagyjuk langyosra hűlni.
  3. A csokit olvasszuk meg vízgőz felett, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a langyos bort 3-4 adagban.
  4. Ha simára kavartuk adjuk hozzá a puha vajat, majd tegyük hűtőbe, míg habzsákkal adagolható állagúra hűl.
  5. Majd sütőpapírra nyomjunk kis halmokat és ismét tegyük vissza a hűtőbe félóra-órára.
  6. A hűtőből kivéve formázzunk belőle golyókat és helyezzük légmentesen záródó dobozba egy éjszakára.
  7. Másnap reggel a bevonáshoz melegítsük fel a csokit. (Temperálni kellene, de még nincs maghőmérőm, így egyszerűen csak felolvasztottam.)
  8. Egy villa segítségével vonjuk be csokival a golyókat, majd forgassuk meg kakaóporban és helyezzük sütőpapírra. 
  9. Ha elkészültek akkor egy szitán keresztül szórjuk le a felesleges kakaóport a trüffelről.


Nehézség: közepes

Jó étvágyat hozzá!:)

2 megjegyzés:

  1. Már vártalak :) Mi nagyon szeretjük a forralt bort, többek közt szenteste is azzal koccintottunk. A papa bora erre remek alapanyag ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó nagyon aranyos vagy!!:))
      Hm finom is nagyon a forralt bor:))

      Törlés