Oldalak

2014. március 12., szerda

Karamelltorta



Anya születésnapi-nőnapi tortája. Nekünk nagyon ízlett, bár mi nagyon nagyon szeretjük a karamellt, így nem is volt kérdés, hogy nagy sikert fog aratni!:)


Hozzávalók: 
Tészta:

  • 8 tojás
  • 8 ek cukor
  • 8 ek liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 2-3 ek holland kakaó


Karamell: 

  • 400 g cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 2 tk vanília aroma
  • 65 g vaj


Krém: 

  • 2 dl tej
  • 120 g cukor
  • 2 ek.  vanília aroma
  • 17 g étkezési keményítő
  • 3 tojássárgája
  • 220 g szoba-hőmérsékletű vaj (szigorúan vaj!!)
  • csipet só
  • 200 g karamell
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló


Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóiból készítsünk piskótát.
  2. A karamellhez a cukrot kezdjük el karamellizálni egy vastag falú lábasban, majd adjuk hozzá a forró tejszínt, és a van.aromát és olvasszuk el benne a karamellt. (Nem kell nagyon hígra főzni, ha sűrűsíteni szeretnénk, akkor egyszerűen csak tovább kell főzni.)
  3. Ha kész, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vajat és a sót,majd hagyjuk hűlni.
  4. A krémhez a tejet és a vanília aromát melegítsük fel.
  5. A cukrot és az étkezési keményítőt keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük simára, majd adjunk hozzá 4 ek meleg vaníliás tejet. 
  6. Ezt a tojásos egyveleget adjuk a melegedő tejhez és közepes lángos főzzük sűrűre. (Forrás után még főzzük 1 percig, majd vegyük le a tűzről!)
  7. Ezt a "pudingot" öntsük egy mély tálba és hűlésig verjük habverővel.
  8. A szoba-hőmérsékletű vajat kanalanként adjuk a krémhez, és folyamatosan a habverő legmagasabb fokozatán verjük.
  9. A kihűlt karamellből adjunk a krémhez 20 dkg-t, és azzal is keverjük jól el.
  10. Tegyük be a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
  11. A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá és fakanállal keverjük hozzá a krémhez.
  12. A tésztát vágjuk 3 részre.
  13. Minden réteg tetejét kenjük meg 2-3 ek karamellel, és kenjük meg a krém 1/4-ével. 
  14. Ha a harmadik tésztaréteg is rákerült, az oldalát és a tetejét vonjuk be a krémmel. 
  15. A torta tetejére csorgassunk karamellt, és hagyjuk lefolyni az oldalára.
  16. A tökéletes íz érdekében egy éjszakán át hagyjuk hűlni.





Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2-3 óra+hűtés
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 180°C



Eredeti recept: ITT

Jó étvágyat hozzá!:)


Mágnás diós sütemény





Minél többet áll, annál finomabb diós sütemény!


Hozzávalók:
Tészta:

  • 300 g liszt
  • 150 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 db tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 ek tejföl


Diós töltelék:

  • 200 g cukor
  • 4 db tojás
  • 2 ek tej
  • 200 g darált dió


  • baracklekvár


Elkészítés:
  1. A tésztához a sütőporos cukros lisztbe morzsoljuk bele a vajat, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejfölt és gyúrjuk össze. Míg összeállítjuk a tölteléket hagyjuk a tésztát pihenni.
  2. A tojássárgáját a cukorral és a tejjel keverjük habosra. (A legkönnyebb habverővel fehéredésíg verni!)
  3. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd keverjük hozzá a darált diót, végül a tojássárgáját.
  4. A tészta 2/3-át nyújtsuk ki és béleljük ki vele a tepsit.
  5. Kenjük le sárgabarackkal a tésztát.
  6. A tölteléket halmozzuk a tészta tetejére.
  7. A maradék 1/3 tésztából formáljunk rácsokat és helyezzük a tészta tetejére.
  8. Előmelegített sütőben, 220°C-on süssük 10 percig, majd 200°C-ra levéve további 10-15 percig, míg kezd pirulni a teteje.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra
Sütési idő: 20-25 perc
Sütési hőfok: 220°C, majd 200°C


Jó étvágyat hozzá!:)

Borzas habos almás süti


Nagyon finom, könnyű, habos almás sütemény!

Hozzávalók:
Tészta:
  • 500 g liszt
  • 200 g cukor
  • 250 g vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 cs. sütőpor
  • 3-4 ek tejföl


Habos almás réteg:
  • 30 g vaj
  • 1,5 kg hámozott alma
  • 100 g cukor
  • fahéj
  • 0,5 cs. van.puding
  • kevés víz
  • 3 tojásfehérje
  • búzadara


Elkészítés:
  1. A tésztához a sütőporos cukros lisztbe morzsoljuk bele a vajat, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejfölt és gyúrjuk össze.
  2. Osszuk két felé úgy, hogy az egyik kicsit nagyobb legyen. A nagyobbat a hűtőbe, a kisebbet pedig a fagyasztóba tegyük be amíg elkészül az almás réteg.
  3. Az almát hámozzuk meg, majd szeleteljük fel.
  4. Vajon puhítsuk meg az almát, a cukorral és a fahéjjal együtt. 
  5. Amikor félpuha, adjuk hozzá a vízzel elkevert van. pudingot és főzzük sűrűre, majd hűtsük le.
  6. A hűtőből kivett tésztával béleljük ki a tepsit.
  7. Szurkáljuk meg villával és szórjuk meg kevés búzadarával.
  8. A tojásfehérjét verjük keményre, majd óvatosan keverjük a kihűlt almához és tegyük a tészta tetejére.
  9. A fagyasztóból kivett tésztát nagy lyukú reszelőn reszeljük le úgy, hogy az almaréteget beborítsa.
  10. Előmelegített sütőben 180°C-on kb 30 percig süssük. (Amíg a teteje kezd aranysárgára pirulni.)


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési idő: kb 30 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)


2014. március 10., hétfő

Csupa csokis karamellás torta



Fúú csoki és karamell imádóknak nagyon erősen ajánlom!! Töménysége ellenére nagyon finom!! A csoki réteg krémesen lágy, nagyon finom, ráadásul sütés mentes!!


Hozzávalók(26 cm-es tortaforma):
Tészta:
  • 300 g darált háztartási keksz
  • 135 g vaj
  • 2-2,5 ek holland kakaó
  • 120 g cukor
  • 1,2 dl tej

Karamell:
  • 460 g cukrozott sűrített tej
  • 76 g vaj

Csokis réteg:
  • 180 g tejcsokoládé
  • 100 g étcsokoládé
  • 56 g vaj
  • 2,5 dl tejszín


Elkészítés:
  1. A tésztához a vajat, a tejet és a cukrot melegítsük addig, míg homogénre olvad. 
  2. A tűzről levéve adjuk hozzá a kakaós darált kekszet, majd gyúrjuk össze.
  3. A tortaformát béleljük ki vele úgy, hogy legyen pereme is, majd tegyük be a hűtőbe, min. 20 percre.
  4. Addig a karamell réteghez a sűrített tejet és a vajat egy vastag falú lábasban kezdjük el karamellizálni. - Világos barna színű kell, hogy legyen. Ne főzzük túl sokáig, mert akkor túlságosan elfőhet.
  5. A lehűtött tészta tetejére egyenletesen simítsuk el a karamellt.
  6. A csokis réteghez a csokit gőz fölött olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a vajat és olvasszuk össze.
  7. A tejszínt melegítsük langyosra, majd apránként keverjük az olvasztott csokihoz. 
  8. Ha langyosra hűlt, öntsük a karamell rétegre, majd helyezzük a hűtőbe min 5 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakán át hagyjuk összeállni a hűtőben.
  9. Másnap éles késsel felszeleteljük.


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés

Eredeti recept: ITT

Jó étvágyat hozzá!:)

Citromos túrótorta (update!)



Ez a torta megrendelésre készült, és a tetején lévő citromos rétegen változtattam, de szerintem érdemes így csinálni, mert sokkal gyorsabb, és biztos, hogy megköt.

Hozzávalók(26 cm-es tortaforma):
Tészta:
  • 100 g teavaj
  • 60 g cukor
  • 150 g liszt
  • 2 ek tej

Túrókrém:
  • 500 g túró
  • 150 g mascarpone
  • fél citrom leve
  • 3 citrom reszelt héja
  • cukor ízlés szerint (kb 150 g)
  • 400 ml habtejszín
  • 22 g zselatin


Tetejére:
  • 3,5-4 db citrom
  • 12 ek cukor
  • 15 g zselatin

Elkészítés:
  1. Olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a cukrot, lisztet majd a tejet és gyúrjuk össze.
  2. Tegyük be a hűtőbe félórára.
  3. Nyomkodjuk bele a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük 10 percig. (Addig, hogy megpiruljon egy picit a széle.)
  4. A túrót, mascarpone-t, citrom levét és héját, cukrot és 200 ml tejszínt tegyünk egy tálba, és keverjük össze, majd botmixerrel törjük pépesre.
  5. A másik 200 ml tejszínt tegyük fel melegedni a zselatinnal.
  6. Ha elolvadt benne a zselatin, hagyjuk, hogy langyosra hűljön és csurgatva adjuk a túróhoz.
  7. Egyenletesen oszlassuk el a tészta tetején, majd tegyük a hűtőbe.
  8. A citrom levét és a cukrot tegyük fel melegedni, majd amikor meleg adjuk hozzá a zselatint és forraljuk össze. (A zselatin össze fog csomósodni, mindenképpen kavarjuk simára!)
  9. Hűtsük langyosra, majd öntsük a túró tetejére és tegyük vissza a hűtőbe, míg megfagy a citromos réteg.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra + kb 1 óra hűtés
Sütési idő: 10 perc
Sütési hőfok: 180°C



Jó étvágyat hozzá!:)