Fúú csoki és karamell imádóknak nagyon erősen ajánlom!! Töménysége ellenére nagyon finom!! A csoki réteg krémesen lágy, nagyon finom, ráadásul sütés mentes!!
Hozzávalók(26 cm-es tortaforma):
Tészta:
- 300 g darált háztartási keksz
- 135 g vaj
- 2-2,5 ek holland kakaó
- 120 g cukor
- 1,2 dl tej
Karamell:
- 460 g cukrozott sűrített tej
- 76 g vaj
Csokis réteg:
- 180 g tejcsokoládé
- 100 g étcsokoládé
- 56 g vaj
- 2,5 dl tejszín
Elkészítés:
- A tésztához a vajat, a tejet és a cukrot melegítsük addig, míg homogénre olvad.
- A tűzről levéve adjuk hozzá a kakaós darált kekszet, majd gyúrjuk össze.
- A tortaformát béleljük ki vele úgy, hogy legyen pereme is, majd tegyük be a hűtőbe, min. 20 percre.
- Addig a karamell réteghez a sűrített tejet és a vajat egy vastag falú lábasban kezdjük el karamellizálni. - Világos barna színű kell, hogy legyen. Ne főzzük túl sokáig, mert akkor túlságosan elfőhet.
- A lehűtött tészta tetejére egyenletesen simítsuk el a karamellt.
- A csokis réteghez a csokit gőz fölött olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a vajat és olvasszuk össze.
- A tejszínt melegítsük langyosra, majd apránként keverjük az olvasztott csokihoz.
- Ha langyosra hűlt, öntsük a karamell rétegre, majd helyezzük a hűtőbe min 5 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakán át hagyjuk összeállni a hűtőben.
- Másnap éles késsel felszeleteljük.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Eredeti recept: ITT
Jó étvágyat hozzá!:)
Csoki és karamell, csak nyerő páros lehet! Nagyon klassz sütit készítettél :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen,örülök, hogy tetszik!:))
TörlésFú mi is nagy karamell és csoki fanok vagyunk. :D
Ez nagyon fincsi lehet ********** :)
VálaszTörlésIgazi kis kalóriabomba, de megéri! :P
TörlésSzia!
VálaszTörlésTegnap megcsináltam, nagyon finom. Egy dolog nem volt világos, a karamellizálás. Kb 10 percig főztem és csak nem akart barnulni, mire rájöttem, hogy valószínűleg cukrot kellene adnom a sűrített tejhez. Kicsit részletesebben le tudnád írni, hogy Te miből (milyen típusú sűrített tejből) és hogyan csinálod azt a réteget? Köszi!
Béla
Szia Béla!
TörlésÖrülök, hogy ízlett!:)
Milyen sűrített tejet használtál? Cukrozottat vagy cukrozatlant?
Valószínűleg cukrozatlant használtál, és emiatt nem akart karamellizálódni.
Én pontosan ebből csináltam: http://www.magyarboltlondon.co.uk/ekmps/shops/wolfandyoung/images/felzs-ros-cukrozott-s-r-tett-tej-half-fat-condensed-milk-462-p.jpg
Beleteszed a vajat és a sűrített tejet egy edénybe, és elkezded forralni, néha átkevergetve, és annak szépen el kell kezdenie karamellizálódni.
Remélem tudtam segíteni!:)
Szandi
Szia Szandi!
TörlésIgen, ez lehetett a baj, bár szerencsére cukor hozzáadásával sikerült a dolgot megoldani.
Nagyon köszönöm a válaszod, legközelebb ebből a típusból csinálom. Nagyon jó recept, isteni a süti íze!
Béla
Szia Béla!
TörlésÖrülök, hogy sikerült megoldani, ügyes vagy!:)
Nagyon szívesen, örülök, hogy tudtam segíteni. Annak meg még jobban, hogy ennyire ízlik a süti!:))
Szandi
Szia! :) Én éppen most sütöttem meg egy szülinapra, annyi, hogy én a sűrített tej hiányában karamell helyett csoki-vanília puding keverékét használtam. :) Köszi a receptet és szerintem biztosan ízleni fog mindenkinek este! :)
VálaszTörlés