Anya születésnapi-nőnapi tortája. Nekünk nagyon ízlett, bár mi nagyon nagyon szeretjük a karamellt, így nem is volt kérdés, hogy nagy sikert fog aratni!:)
Tészta:
- 8 tojás
- 8 ek cukor
- 8 ek liszt
- 1 cs. sütőpor
- 2-3 ek holland kakaó
Karamell:
- 400 g cukor
- 5 dl habtejszín
- 2 tk vanília aroma
- 65 g vaj
Krém:
- 2 dl tej
- 120 g cukor
- 2 ek. vanília aroma
- 17 g étkezési keményítő
- 3 tojássárgája
- 220 g szoba-hőmérsékletű vaj (szigorúan vaj!!)
- csipet só
- 200 g karamell
- 2 dl habtejszín
- 1 cs. habfixáló
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóiból készítsünk piskótát.
- A karamellhez a cukrot kezdjük el karamellizálni egy vastag falú lábasban, majd adjuk hozzá a forró tejszínt, és a van.aromát és olvasszuk el benne a karamellt. (Nem kell nagyon hígra főzni, ha sűrűsíteni szeretnénk, akkor egyszerűen csak tovább kell főzni.)
- Ha kész, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vajat és a sót,majd hagyjuk hűlni.
- A krémhez a tejet és a vanília aromát melegítsük fel.
- A cukrot és az étkezési keményítőt keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük simára, majd adjunk hozzá 4 ek meleg vaníliás tejet.
- Ezt a tojásos egyveleget adjuk a melegedő tejhez és közepes lángos főzzük sűrűre. (Forrás után még főzzük 1 percig, majd vegyük le a tűzről!)
- Ezt a "pudingot" öntsük egy mély tálba és hűlésig verjük habverővel.
- A szoba-hőmérsékletű vajat kanalanként adjuk a krémhez, és folyamatosan a habverő legmagasabb fokozatán verjük.
- A kihűlt karamellből adjunk a krémhez 20 dkg-t, és azzal is keverjük jól el.
- Tegyük be a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
- A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá és fakanállal keverjük hozzá a krémhez.
- A tésztát vágjuk 3 részre.
- Minden réteg tetejét kenjük meg 2-3 ek karamellel, és kenjük meg a krém 1/4-ével.
- Ha a harmadik tésztaréteg is rákerült, az oldalát és a tetejét vonjuk be a krémmel.
- A torta tetejére csorgassunk karamellt, és hagyjuk lefolyni az oldalára.
- A tökéletes íz érdekében egy éjszakán át hagyjuk hűlni.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2-3 óra+hűtés
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 180°C
Eredeti recept: ITT
Jó étvágyat hozzá!:)
Oóó, kell ezt nekem nézni ilyenkor estefelé ... mmm, nagyon fincsinek tűnik ! :)
VálaszTörlésKöszönöm!:)) Bizony bizony, én is mindig így járok, mikor Nálad barangolok. :P
TörlésNagyon jó az oldal! Többet is süthetnél :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen!:)
TörlésNagyon szívesen sütnék többet is, de az egyetem mellett nincs túl sok időm, illetve az a sütés nem éppen olcsó mulatság, így nem tudok sajnos hetente többször is a konyhában sürögni-forogni. :(
szia,
VálaszTörlésa kremhez az etkezesi kemenyitot mivel tudnam helyettesiteni?! :/ elore is koszonom!
ui: nagyon ugyes es kreativ a blogod, gratulalok hozza! :)
Szia:)
TörlésKöszönöm szépen, örülök, hogy tetszik!!:)
Esetleg vaníliás pudingporral tudod helyettesíteni.
Jó sütést:)
Ui: én pont tegnap sütöttem meg megint ezt a tortát, este hozom róla a képet:)
Szandi