Oldalak

2014. március 12., szerda

Karamelltorta



Anya születésnapi-nőnapi tortája. Nekünk nagyon ízlett, bár mi nagyon nagyon szeretjük a karamellt, így nem is volt kérdés, hogy nagy sikert fog aratni!:)


Hozzávalók: 
Tészta:

  • 8 tojás
  • 8 ek cukor
  • 8 ek liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 2-3 ek holland kakaó


Karamell: 

  • 400 g cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 2 tk vanília aroma
  • 65 g vaj


Krém: 

  • 2 dl tej
  • 120 g cukor
  • 2 ek.  vanília aroma
  • 17 g étkezési keményítő
  • 3 tojássárgája
  • 220 g szoba-hőmérsékletű vaj (szigorúan vaj!!)
  • csipet só
  • 200 g karamell
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló


Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóiból készítsünk piskótát.
  2. A karamellhez a cukrot kezdjük el karamellizálni egy vastag falú lábasban, majd adjuk hozzá a forró tejszínt, és a van.aromát és olvasszuk el benne a karamellt. (Nem kell nagyon hígra főzni, ha sűrűsíteni szeretnénk, akkor egyszerűen csak tovább kell főzni.)
  3. Ha kész, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vajat és a sót,majd hagyjuk hűlni.
  4. A krémhez a tejet és a vanília aromát melegítsük fel.
  5. A cukrot és az étkezési keményítőt keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük simára, majd adjunk hozzá 4 ek meleg vaníliás tejet. 
  6. Ezt a tojásos egyveleget adjuk a melegedő tejhez és közepes lángos főzzük sűrűre. (Forrás után még főzzük 1 percig, majd vegyük le a tűzről!)
  7. Ezt a "pudingot" öntsük egy mély tálba és hűlésig verjük habverővel.
  8. A szoba-hőmérsékletű vajat kanalanként adjuk a krémhez, és folyamatosan a habverő legmagasabb fokozatán verjük.
  9. A kihűlt karamellből adjunk a krémhez 20 dkg-t, és azzal is keverjük jól el.
  10. Tegyük be a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
  11. A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá és fakanállal keverjük hozzá a krémhez.
  12. A tésztát vágjuk 3 részre.
  13. Minden réteg tetejét kenjük meg 2-3 ek karamellel, és kenjük meg a krém 1/4-ével. 
  14. Ha a harmadik tésztaréteg is rákerült, az oldalát és a tetejét vonjuk be a krémmel. 
  15. A torta tetejére csorgassunk karamellt, és hagyjuk lefolyni az oldalára.
  16. A tökéletes íz érdekében egy éjszakán át hagyjuk hűlni.





Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2-3 óra+hűtés
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 180°C



Eredeti recept: ITT

Jó étvágyat hozzá!:)


6 megjegyzés:

  1. Oóó, kell ezt nekem nézni ilyenkor estefelé ... mmm, nagyon fincsinek tűnik ! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!:)) Bizony bizony, én is mindig így járok, mikor Nálad barangolok. :P

      Törlés
  2. Nagyon jó az oldal! Többet is süthetnél :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!:)
      Nagyon szívesen sütnék többet is, de az egyetem mellett nincs túl sok időm, illetve az a sütés nem éppen olcsó mulatság, így nem tudok sajnos hetente többször is a konyhában sürögni-forogni. :(

      Törlés
  3. szia,
    a kremhez az etkezesi kemenyitot mivel tudnam helyettesiteni?! :/ elore is koszonom!
    ui: nagyon ugyes es kreativ a blogod, gratulalok hozza! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia:)
      Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik!!:)
      Esetleg vaníliás pudingporral tudod helyettesíteni.
      Jó sütést:)
      Ui: én pont tegnap sütöttem meg megint ezt a tortát, este hozom róla a képet:)
      Szandi

      Törlés