Ez a torta apa szülinapjára készült, még márciusban.
Igaz könnyed, tavaszi, kora nyári torta. Mindenki ízlését elnyerte. Szerintem máskor is fogok ilyen tortát csinálni!:)
A csoki a tetején nagyon finom roppanós.
Hozzávalók(26 cm-es torta):
Tészta:
- 160 g liszt
- 40 g kakaópor (keserű)
- 1,5 cs sütőpor
- csipet só
- 2 tojás
- 240 g cukor
- 1 kávéskanál vaníliaaroma
- 140 g tejföl
- 80 ml olaj
- 160 ml kávé
Krém:
- 450 g tejföl
- 100 g cukor
- 4 dl habtejszín
- 1 cs. habfixáló
- 1 citrom leve
- 300 g málna (akár fagyasztott is lehet)
- 15 g zselatin
- 4-5 ek víz
Tetejére:
- étcsokoládé
- pici olaj
Elkészítés:
- A lisztet, kakaót, sütőport és a sót keverjük össze.
- A tojásokat verjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a vaníliaaromát, tejfölt, olajat és a kávét, és keverjük simára.
- Majd adagoljuk hozzá a lisztes keveréket és kavarjuk csomómentesre.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük kb 30 percig. (TŰPRÓBA!)
- Ha kihűlt vágjuk ketté, és tegyük vissza a tészta tetejét a tortaforma aljára. (Érdemes állítható tortakarikát használni, ha nincs, akkor kapcsos tortaformát, hogy megtartsa a krémet.)
- A tejfölt,a cukrot és a citromlevet kavarjuk össze, majd forgassuk hozzá a kemény habbá vert tejszínt.
- 4-5 ek vizet kezdjünk el melegíteni, majd amikor langyos adjuk hozzá a zselatint és olvasszuk el benne.
- A felolvasztott zselatinhoz adjunk 4-5 ek krémet és keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá az egész krémhez és óvatosan keverjük össze.
- A fagyasztott vagy friss málnát adjuk hozzá a krémhez, és forgassuk össze. (Vigyázzunk, a fagyos málna miatt gyorsan köt, így gyorsan kell vele dolgozni!)
- Öntsük rá a tésztára a krémet, majd a tészta másik felét (ami eredetileg az alja volt) óvatosan helyezzük rá, és nyomkodjuk meg finoman, majd helyezzük hűtőbe.
- Pár óra elteltével késsel vágjuk körbe a tésztát, hogy elváljon a krém a tortakarikától, majd finoman távolítsuk el.
- A csokit vízgőz fölött olvasszuk meg és adjunk hozzá egy kis olajat, majd kenjük le vele a tészta tetejét.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1,5 óra + pár óra hűtés, vagy egy éjszaka
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Eredeti recept: ITT