Oldalak

2014. október 27., hétfő

Diós kosárka








Anyáék a TV-ben láttak ehhez hasonló kosárkát, és nagyon megkívánták, így még másnap elkészült ez a nagyon finom sütemény. :)
Egy jó tanács, hogy ne sajnáljátok belőle a baracklekvárt:)
(Mi egyből dupla adagot készítettünk.)

Hozzávalók (2 nagy kosár, és 24 kicsi):
Tészta:

  • 400 g liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 250 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 4 tojássárgája
  • 1 csipet só


Dióhab:

  • 4 tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • 200 g darált dió


  • baracklekvár


Elkészítés:

  1. A sütőporos, porcukros, sós lisztbe keverjük bele a tojássárgáját, majd morzsoljuk bele a vajat, és gyúrjuk össze. 
  2. A habhoz a tojásfehérjét verjük kemény habbá a porcukor felével.
  3. A darált diót keverjük össze a porcukor másik felével, és óvatosan keverjük össze a kemény habbal.
  4. A tésztát nyújtsuk ki kb 3 mm-esre, és szaggassuk ki.

Ha muffin formában sütjük:

     5.  A korongok alját kenjük meg lekvárral, és kanalazzunk rá 1 evőkanál habot.
     6.  A korong szélét fogjuk össze, és így helyezzük bele a muffin formába.

Ha tortaformában sütjük:

     5.  A formák alját kenjük ki vajjal, és lapogassuk bele a tésztát.
     6.  Kenjük meg lekvárral a tészta alját, és kanalazzuk rá a habot.

     7.  Előmelegített sütőben 190°C-on süssük 20 percig.
     8.  Kiszedés előtt várjunk egy keveset, hogy ne ragadjon bele az alja.



Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2-2,5 óra
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 190°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2014. október 20., hétfő

Túrós zserbó





Nagymamám a csütörtökön hozott nekünk 1 kg friss túrót, úgyhogy el is dőlt, hogy a hétvégére milyen finomság készül: túrós. Tehát nem volt más feladatom, mint keresni valami új túrós süteményt. És akkor találtam rá erre a csodára! Nekem az egyik kedvenc süteményem a zserbó, szóval nem is volt kérdés, hogy ezt készítem. Megérte!! Nagyon nagyon finom! :) Próbáljátok ki nyugodtan!:)

Hozzávalók: 
Barna tészta:

  • 500 g liszt
  • 200 g cukor
  • 100 g vaj
  • 1,5 kiskanál sütőpor
  • 2 ek kakaó
  • 7 ek tejföl
  • 2 tojás


Fehér tészta:

  • 150 g liszt
  • 80 g cukor
  • 40 g vaj
  • 0,5 kiskanál sütőpor
  • 2 ek tejföl


Töltelék:

  • 750 g túró
  • 250 g cukor
  • 3 tojás
  • 3 ek tejföl
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek búzadara


  • baracklekvár
  • 130-150 g darált dió


  • 120 g csokoládé


Elkészítés:

  1. Először a barna lapot készítsük el: a sütőporos lisztben morzsoljuk el a vajat, és adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjuk össze. Majd tegyük be a hűtőbe.
  2. A fehér lapnál is járjunk el ugyanígy.
  3. A túrót botmixerrel törjük pépesre a cukorral, a tejföllel, a van.cukorral, és a tojássárgájával.
  4. Majd keverjük hozzá a búzadarát.
  5. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk hozzá a túrókrémhez.
  6. A fehér lapot nyújtsuk ki, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd szurkáljuk meg a tetejét villával.
  7. Kenjük meg a tetejét lekvárral, majd szórjuk meg darált dióval.
  8. A barna tészta felét nyújtsuk ki, és helyezzük rá az első lap tetejére, és ezt is szurkáljuk meg.
  9. Kenjük meg ezt a lapot is lekvárral, és szórjuk meg dióval.
  10. Öntsük rá a túrókrémet, és egyenletesen oszlassuk el a barna tészta tetején.
  11. A másik barna tésztát is nyújtsuk ki, és óvatosan helyezzük a túrókrém tetejére, majd szurkáljuk meg.
  12. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük kb 50-60 percig. 
  13. Ha kihűlt, a tetejét kenjük meg olvasztott csokival.


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra
Sütési idő: 50-60 perc
Sütési hőfok: 180°C

Eredeti recept: ITT

Jó étvágyat hozzá!:)

2014. október 8., szerda

Kakaós kalács



Nagymamám szomszédjától kaptuk ezt a csodás receptet. Ha szeretitek a kelt tésztákat, akkor mindenképpen próbáljátok ki!:) Ráadásul több napig puha marad!

Hozzávalók (2 rúd):
Tészta:

  • 1 kg liszt
  • 110 g cukor
  • 1 van.cukor
  • 1 csipet só
  • 50 g élesztő
  • 5-6 dl tej
  • 2 ek zsír


  • 2 ek holland kakaó
  • 1 ek tej


Töltelék:

  • 10 ek cukor
  • 3 ek holland kakaó
  • 3 ek liszt


Tetejére:

  • 1 tojás


Elkészítés:

  1. 2 dl tejben futtassuk fel az élesztőt pici cukorral és pici sóval.
  2. A liszttel keverjük össze a cukrot, van.cukrot és a sót, majd csináljunk bele mélyedést, és öntsük bele a felfuttatott élesztőt.
  3. Adagolva adjuk hozzá a tejet, és dagasszuk kb félórán át.
  4. A tál oldalát kenjük meg zsírral, és gyúrjuk a tésztába.
  5. Osszuk két részre a tésztát.
  6. Az egyik felébe dagasszuk bele a tejjel kikevert kakaót.
  7. Kb. 1 órán át kelesszük.
  8. Osszuk két részre a fehér és a barna tésztát is.
  9. Lisztes deszkán nyújtsuk ki először a fehéret.
  10. Majd azonos méretűre a kakaósat, és helyezzük a fehér tetejére. 
  11. A barna tetejét szórjuk meg a cukros, kakaós, lisztes keverék felével.
  12. Majd tekerjük fel.
  13. Ugyanígy járunk el a maradék tésztával is.
  14. Hagyjuk további félórán át kelni a két rúd kalácsot.
  15. A tészta tetejét kenjük meg felvert tojással.
  16. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük 45 percig. (Ha nagyon pirulna, vegyük lejjebb.)


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3,5-4 óra
Sütési idő: 45 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2014. október 3., péntek

Kati szelet







Ezt a receptet is anyukám régi receptes könyvéből halásztam. Egyik legkedvesebb süteményem!
Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni, hogy kellően megpuhuljon a tészta!

Hozzávalók:
Tészta:

  • 600 g liszt
  • 180 g vaj
  • 4 ek olaj
  • 150 g cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 4 tojássárgája
  • 3 ek tejföl
  • 1 dl tej


Töltelék:

  • 2 dl tej
  • 0,5 dl rum
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek baracklekvár
  • 30 g holland kakaó
  • 200 g vaj
  • 200 g cukor


Hab:

  • 4 tojásfehérje
  • 250 g cukor


Elkészítés:

  1. A sütőporos, cukros lisztbe morzsoljuk bele a vajat, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, tejfölt, és az olajat, és gyúrjuk össze.
  2. Adagoljuk hozzá apránként a tejet. (Ha szükséges, adjunk még hozzá.)
  3. Osszuk 3 részre a tésztát.
  4. 30x40 cm-es tepsi hátoldalán süssük előmelegített sütőben 180°C-on 15 perc alatt készre. (Ha pirulna, akkor vegyük ki hamarabb a sütőből!)
  5. Még melegen az egyik lapot morzsoljuk szét, és öntsük rá a vaníliás cukros, rumos tejet.
  6. Majd kavarjuk hozzá a baracklekvárt, és a kakaót.
  7. A vajat kavarjuk ki a cukorral, majd keverjük homogénre a töltelékkel.
  8. A kihűlt lapokat töltsük meg a kakaós krémmel.
  9. A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett verjük addig, amíg az edény falától elválik a hab, és darabos lesz.
  10. Majd a tészta tetejét kenjük meg a habbal, és hagyjuk legalább egy éjszakát pihenni.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra
Sütési idő: 3x15 perc
Sütési hőfok: 180°C


Jó étvágyat hozzá!:)