2014. október 3., péntek

Kati szelet







Ezt a receptet is anyukám régi receptes könyvéből halásztam. Egyik legkedvesebb süteményem!
Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni, hogy kellően megpuhuljon a tészta!

Hozzávalók:
Tészta:

  • 600 g liszt
  • 180 g vaj
  • 4 ek olaj
  • 150 g cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 4 tojássárgája
  • 3 ek tejföl
  • 1 dl tej


Töltelék:

  • 2 dl tej
  • 0,5 dl rum
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek baracklekvár
  • 30 g holland kakaó
  • 200 g vaj
  • 200 g cukor


Hab:

  • 4 tojásfehérje
  • 250 g cukor


Elkészítés:

  1. A sütőporos, cukros lisztbe morzsoljuk bele a vajat, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, tejfölt, és az olajat, és gyúrjuk össze.
  2. Adagoljuk hozzá apránként a tejet. (Ha szükséges, adjunk még hozzá.)
  3. Osszuk 3 részre a tésztát.
  4. 30x40 cm-es tepsi hátoldalán süssük előmelegített sütőben 180°C-on 15 perc alatt készre. (Ha pirulna, akkor vegyük ki hamarabb a sütőből!)
  5. Még melegen az egyik lapot morzsoljuk szét, és öntsük rá a vaníliás cukros, rumos tejet.
  6. Majd kavarjuk hozzá a baracklekvárt, és a kakaót.
  7. A vajat kavarjuk ki a cukorral, majd keverjük homogénre a töltelékkel.
  8. A kihűlt lapokat töltsük meg a kakaós krémmel.
  9. A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett verjük addig, amíg az edény falától elválik a hab, és darabos lesz.
  10. Majd a tészta tetejét kenjük meg a habbal, és hagyjuk legalább egy éjszakát pihenni.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra
Sütési idő: 3x15 perc
Sütési hőfok: 180°C


Jó étvágyat hozzá!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése