2014. november 21., péntek

Kávés kocka



Ez a nagyon finom sütemény nagymamámtól van így hát Anya gyerekkorában sokszor ehette ezt a finomságot.
Most pedig megosztom veletek ennek a könnyű süteménynek a receptjét.:)

Hozzávalók:
Tészta:

  • 150 g liszt
  • 150 g dió
  • 4 tojás
  • 250 g cukor
  • 10 ek fekete kávé (ez nálunk 1 főzés)
  • 1 csomag sütőpor


Csokikrém:

  • 4 dl habtejszín
  • 180 g csoki
  • 100 g teavaj
  • 100 g cukor
  • 1 csomag habfixáló


Tetejére:

  • 120 g csoki
  • pár csepp olaj


Elkészítés:

  1. A tojássárgáját kavarjuk habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a kávét és kavarjuk össze.
  2. A lisztet, a sütőport és a darált diót keverjük össze.
  3. A tojásos keverékhez adjuk hozzá a diós lisztet, és kavarjuk homogénre.
  4. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét, és óvatosan forgassuk össze a tésztával.
  5. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20-25 percig. (tűpróba)
  6. A krémhez a csokit vízgőz felett olvasszuk meg, majd öntsük hozzá az olvasztott vajat, a cukrot és 2 dl tejszínt.
  7. A maradék 2 dl tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük hozzá a csokikrémhez.
  8. Ha kihűlt a tészta, vágjuk ketté, és töltsük meg a krémmel.
  9. A tetejére vízgőz felett olvasszuk meg a csokit a pár csepp olajjal, majd a kenjük meg vele a tésztát.
  10. Érdemes betenni a hűtőbe, hogy könnyebben lehessen szeletelni.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Sütési idő: 20-25 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

5 megjegyzés:

  1. Hm, nyami, én stílusosat kávét is innék hozzá :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy látom igazi kávéfüggővel van dolgom. :P

      Törlés
  2. Szia, a csoki étcsoki vagy tejcsoki?

    VálaszTörlés
  3. Szia! Mekkora méretű tepsiben készítetted?

    VálaszTörlés