Oldalak
▼
2014. december 25., csütörtök
Foci labdás fondant torta
A labdával megszenvedtem, mert először én hülye nem néztem utána, hogy hány szögű minden eleme a labdának, hanem úgy gondoltam, hogy ötszögű mind. Na igen, utána meg csodálkoztam, hogy miért nem illeszkedik?:D Hát azért, mert a fehér az hatszög, a fekete meg ötszög. De a lényeg, hogy összeraktam darabokból:)
Belül pedig csokis krém van meggyel.
2014. december 20., szombat
Mézeskalács
Anyáékkal arra gondoltunk, hogy mi lenne, ha kipróbálnánk egy másik receptet is, így végül a Rupáner bögrés mézesére esett a választás, köszi!:)
Nagyon finom lett, tényleg egyből puha!:)
1 bögre=2,5 dl
Hozzávalók (kb 100 db):
- 8 bögre liszt (1 kg)
- 1,5 bögre porcukor
- 3 teáskanál sütőpor
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 300 g vaj
- 1 bögre méz
- 3 tojás
Díszítés:
- 2 tojásfehérje
- 362 g porcukor
- 0,2 kávéskanál citromsav
- (ha szeretnénk, hogy elterüljön az íróka, akkor 1 csészényi mennyiséghez adjunk 1,5-2,5 teáskanál vizet)
Elkészítés:
- A lisztet, a porcukrot, a sütőport, és a fűszerkeveréket kavarjuk össze.
- Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a mézet illetve a tojásokat, és gyúrjuk össze.
- Tegyük be a hűtőbe kb félórára-órára.
- Lisztezett tepsin nyújtsuk ki 5 mm vastagságúra, és szaggassuk ki.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 10-11 perc alatt készre.
- A tojásfehérjét a porcukorral és a citromsavval verjük kemény habbá, majd töltsük zacskóba, és díszítsük vele az elkészült mézeskalácsokat.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: kb 1,5 óra + díszítés
Sütési idő: 10-11 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Narancsos túrótorta
Nagyon finom könnyed, krémes torta.
Sajnos nekem a csokiréteg most nem kötött meg, így legközelebb teszek bele egy kis vajat.
Ha 26 cm-es tortát szeretnétek készíteni, akkor duplázzátok meg a mennyiséget.
Hozzávalók (18 cm-es torta):
Tészta:
- 2 tojás
- 2 ek liszt
- 2 ek cukor
- 1 ek kakaó
Narancsos túrós krém:
- 3 narancs
- 250 g túró
- 200 g cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 dl habtejszín
- 1 cs. habfixáló
- 2 ek zselatin
Csokikrém:
- 100 g csokoládé
- 1 dl habtejszín
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóiból süssünk piskótát.
- A krémhez a túrót 2 narancs levével, a cukorral és a vaníliás cukorral törjük össze.
- Verjük kemény habbá a tejszínt a habfixálóval, majd óvatosan forgassuk a narancsos túróhoz.
- A harmadik narancs levét a zselatinnal keverjük össze, majd melegítsük addig, míg elolvad a zselatin. (Ne forraljuk fel!)
- A narancsos zselatint óvatosan keverjük hozzá a krémhez.
- A kihűlt piskóta köré tegyük vissza a tortakarikát.
- A krémet öntsük rá, és tegyük be a hűtőbe pár órára.
- A tejszínt forraljuk fel, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a kockára tört csokit, és olvasszuk el benne.
- A megdermedt krém tetejére öntsük rá a csokikrémet, és tegyük vissza a hűtőbe további pár órára.
- A torta tetejét díszíthetjük pár szelet naranccsal.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Sütési idő: kb 15 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Feketeerdő torta
Ha 26 cm-es tortát szeretnél sütni, akkor az alábbi mennyiségeket duplázd meg.
Hozzávalók (18 cm-es):
Tészta:
- 100 g cukor + 40 g a habba
- 155 g liszt
- 20 g kakaó
- 75 ml olaj
- 75 ml tej
- 8 g sütőpor
- 2 tojás
Tejszínes krém:
- 2 dl habtejszín
- 4 púpos ek cukor
- 1 cs. habfixáló
Meggykrém:
- 0,5 üveg magozott meggybefőtt
- ízlés szerint cukor
- 1 cs. vaníliás puding
Díszítéshez:
- 2 dl habtejszín
- 4 púpos ek cukor
- 1 cs. habfixáló
- csoki
Elkészítés:
1. A piskótához minden hozzávalót készítsünk elő:
- A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze.
- A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
- Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
- A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
- Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
- Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t).
- Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 50 percig. (TŰPRÓBA!)
- Először is tegyünk félre 10 szép szem meggyet a díszítéshez.
- A befőttet öntsük egy lábasba, majd botmixerrel aprítsuk össze a meggyet.
- A pudingot a meggy levével keverjük csomómentesre, majd állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a meggyhez, és sűrűsítsük be.
- Végül hűtsük le.
4. A kihűlt piskótát vágjuk 3 fele, és az alsó lap köré tegyük vissza a tortakarikát.
5. A meggykrémet és a tejszínkrémet tegyük 1-1 zacskóba, és körkörösen töltsük meg a tésztát (1 kör tejszín, 1 kör meggykrém...).
6. A maradék tejszínkrémmel fedjük be a harmadik tortalap tetejét, és tegyük be a hűtőbe kb 3 órára.
7. A díszítéshez a tejszínt a cukorral és a habfixálóval verjük kemény habbá, és kenjük le a torta oldalát.
8. Csokiforgáccsal díszíthetjük az oldalát.
9. A maradék tejszínkrémből nyomjunk rózsákat a torta tetejére, és a közepére tegyünk 1-1 szem meggyet.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk!
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 4,5-5 óra
Sütési idő: 50 perc
Sütési hőfok: 175°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Mozart torta
Szülinapra készült. Sajnos nem tudok képet mutatni a szeletről, de így kell elképzelni: tészta, krém, marcipán, nutella, krém, tészta, krém.
Visszajelzések alapján nagyon finom volt!:)
A hozzávalókat 18 cm-es tortához írom, ha a szokásos 26 cm-est csináljátok, akkor duplázzátok meg a mennyiséget!
A piskóta Kiskukta receptje alapján készült. A torta töltelékének ötletét köszönöm Mohának!:)
A díszítéshez én 30 g marcipánból golyókat készítettem, és azokat bevontam csokival.
Hozzávalók (18 cm-es torta):
Tészta:
- 50 g cukor + 20 g a habba
- 80 g liszt
- 10 g kakaó
- 37 ml tej
- 37 ml olaj
- 1 tojás
- 4 g sütőpor
Krém:
- 4 tojás
- 150 g cukor
- 1 üveg zöld mandula aroma
- 2 púpozott ek liszt
- 2 dl tej
- 100 g vaj
- marcipán
- 130 g nutella
Elkészítés:
- A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze.
- A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
- Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
- A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
- Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
- Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t).
- Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 30 percig. (TŰPRÓBA!)
- A tojást, a cukrot, az aromát, a lisztet és a tejet keverjük csomómentesre, és állandó kevergetés mellett sűrűsítsük be.
- Ha langyosra hűlt, adjuk hozzá a puha vajat, és hűtsük le teljesen.
4. A tésztát vágjuk ketté, és az alsó lapot vékonyan kenjük meg a krémmel, majd helyezzük rá a marcipánt, és kenjük meg olvasztott nutellával.
5. Hogy megfagyjon a nutella, tegyük be a hűtőbe kb félórára.
6. A hűtőből kivett tésztát kenjük meg krémmel.
7. Majd helyezzük rá a tortalapot, és a tetejét illetve az oldalát is vonjuk be a maradék krémmel.
8. Olvasztott csokival díszíthetjük.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2-2,5 óra
Sütési idő: kb 30 perc
Sütési hőfok: 175°C
Jó étvágyat hozzá!
2014. december 14., vasárnap
Diós-mákos bejgli
Csodák csodájára, de ez az 1. bejglink. Eddig mindig mama csinált kalácsot, de idén elhatároztuk, hogy most kipróbáljuk a bejglit. Ebből a mennyiségből 6 db félkilós bejgli lesz.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 90 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 12,5 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dkg só
- 2 db tojássárgája
- 1 dl hideg tejszín
- kb 2 dl víz
Töltelékhez:
- 85 dkg mák vagy dió
- 50 dkg kristálycukor
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 0,5 l tej
(Tehát, ha 3 diósat és 3 mákosat szeretnénk, akkor értelemszerűen 40 dkg dió, 40 dkg mák, 25-25 dkg cukor, 8-8 dkg zsemlemorzsa, és 3-3 dl tej szükséges a töltelékhez!)
Elkészítés:
- A lisztbe morzsoljuk bele az élesztőt, zsírt, margarint, tojást, sót, porcukrot. A legvégén pedig a tejszínt és a vizet.
- Ha összeállítottuk a tésztát tegyük be a hűtőbe kb 20 percre.
- A töltelékhez a tejet a cukorral forraljuk fel. Majd adjuk hozzá a diót vagy a mákot, és azzal is főzzük sűrűre. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a zsemlemorzsát.
- A tésztát osszuk 6 felé és 25x30 cm-es téglalap alakúra nyújtsuk ki. Nem kell lisztezni sem a tésztát sem a deszkát.
- A tölteléket osszuk 6 felé, és kenjük meg vele a tésztát.
- Tekerjük fel a bejgli tésztát és kenjük meg tojássárgájával. Ha megszáradt a tojássárgája, kenjük meg tojásfehérjével.
- Tegyük hűvösre a tésztát éjszakára, de ne a hűtőbe.
- Másnap reggel szurkáljuk meg a tésztát és 180°C-on 25 percig süssük.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1,5óra + pihentetés, sütés
Sütési idő: 25 perc
Sütési hőfok: 180 °C
Jó étvágyat hozzá!:)
Zserbó
Nem az egyszerűségéről híres a zserbó, hanem a fantasztikus ízéről. Nekünk nagyon ízlik, és szerintem nektek is fog. Próbáljátok ki!:)
Hozzávalók:
Tésztához:
Tésztához:
- 850 g liszt
- 1/2 tk sütőpor
- 600 g vaj
- 125 g cukor
- 3 tojás
- 25 g élesztő
- 1 dl tej
- 450 g dió
- 450 g cukor
- baracklekvár
- csoki
Elkészítés:
- Tejben egy kis cukorral és sóval felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet a sütőporral összekeverjük majd a margarint belemorzsoljuk.
- A cukrot a tojásokkal kikeverjük, és hozzáadjuk a liszthez.
- Majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és összedagasztjuk.
- Osszuk a tésztát 4 egyenlő részre, a tölteléket pedig 3 részre.
- Egy adag tésztát kinyújtunk, megkenjük lekvárral és megszórjuk egy adag cukros dióval.
- Az utolsó réteg legyen egy kicsit nagyobb,hogy szépen befedje a lapokat.
- Hagyjuk pihenni 1 órán át.
- Majd 180°C-on 30 percen át sütjük.
- Ha kihűlt a tetejét vonjuk be csokival.
Nehézség: közepes
Sütési hőfok: 180°C
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 180°C
Sütési idő: 30 perc
Jó étvágyat hozzá!:)
2014. december 13., szombat
Mézeskalács - videó
Az ünnepekre készülődve úgy gondoltuk tesómmal, hogy megörökítjük a mézeskalács sütést, és megosztjuk Veletek!
Hozzávalók:
Díszítéshez:
Elkészítés:
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: kb 2 óra
Sütési idő: 7-8 perc
Sütési hőfok: 180 °C
- 100 g margarin
- 120 g cukor
- 250 g méz
- 24 g sütőpor
- 500 g liszt
- 7 g mézeskalács fűszerkeverék
- 2 tojás
Díszítéshez:
- 1 tojásfehérje
- porcukor
Elkészítés:
- Olvasszuk fel egy lábasban a margarint,a mézet és a cukrot, majd hagyjuk kihűlni.
- A lisztet, a sütőport és a fűszerkeveréket keverjük össze egy tálban.
- A kihűlt mézes masszában keverjük el a tojásokat.
- Majd dolgozzuk össze a lisztes keverékkel.
- 1-2 órára tegyük be a hűtőbe.
- Nyújtsuk ki a tésztát kb 5 mm vastagságúra, majd szúrjuk ki a formákkal.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük 200°C- on kb 7-8 percig.
- A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá, és díszítsük a mézeskalácsunkat.
- Hagyjuk megszáradni, majd dobozban tároljuk.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: kb 2 óra
Sütési idő: 7-8 perc
Sütési hőfok: 180 °C
Málnás sajttorta - videó
Egyszerűen nem tudom, tudjuk megunni ezt a fenséges tortát!
Az elkészítéséről készült videó is, remélem tetszeni fog, és tudok vele segíteni!:)
Az elkészítéséről készült videó is, remélem tetszeni fog, és tudok vele segíteni!:)
Kókuszcsók - akár a Bounty / Coconut meringues
A megmaradt tojásfehérje tökéletes felhasználása. Csokival borítva pont olyan az íze, mint a népszerű csokinak, a Bountynak! Mennyei:)
Hozzávalók:
- 5 tojásfehérje
- 250 g cukor
- 200 g kókuszreszelék
Elkészítés:
- A tojásfehérjét vízgőz felett verjük kemény habbá.
- Amint felvertük vegyük le a vízgőzről, majd adagolva a cukrot verjük kemény habbá, hogy szép fényes legyen.
- Majd kavarjuk bele a kókuszreszeléket.
- Végül kanalazzuk a sütőpapírral bélelt tepsibe.
- 100°C-on légkeveréses programon 1 órán át süssük/szárítsuk.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Sütési idő: 1 óra
Sütési hőfok: 100°C
Jó étvágyat hozzá:)
-----------------------------------------------------
If you have a lot of egg white, make this meringue!
Ingredients:
- 5 egg whites
- 250 g sugar
- 200 g coconut
Directions:
- Beat the egg white in water bath until stiff.
- Remove the egg whites from the water bath, then add the sugar a little at a time, and beat until you have a stiff and bright cream.
- Then gently fold the coconut.
- Drop by rounded teaspoon onto a pan lined with baking paper.
- In a preheated oven, on 100°C bake/dry it for 1 hour. (with fan mode!)
You can dip it in a melted chocolate. Sooo delicious!!
Difficulty: easy
Prep time: 1 hour 15 mins
Baking time: 1 hours
Baking temperature: 100 °C
Bon appétit!:)