Oldalak

2014. december 20., szombat

Feketeerdő torta



Szintén szülinapra készítettem a Mozart tortával együtt. Erre is azt mondták, hogy nagyon finom volt, és egyből el is fogyott!:)
Ha 26 cm-es tortát szeretnél sütni, akkor az alábbi mennyiségeket duplázd meg.

Hozzávalók (18 cm-es):
Tészta:

  • 100 g cukor + 40 g a habba
  • 155 g liszt
  • 20 g kakaó
  • 75 ml olaj
  • 75 ml tej
  • 8 g sütőpor
  • 2 tojás


Tejszínes krém:

  • 2 dl habtejszín
  • 4 púpos ek cukor
  • 1 cs. habfixáló


Meggykrém:

  • 0,5 üveg magozott meggybefőtt
  • ízlés szerint cukor
  • 1 cs. vaníliás puding


Díszítéshez:

  • 2 dl habtejszín
  • 4 púpos ek cukor
  • 1 cs. habfixáló
  • csoki


Elkészítés:

1.  A piskótához minden hozzávalót készítsünk elő:
  • A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  • A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  • Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  • A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
  • Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  • Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  • Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 50 percig. (TŰPRÓBA!)
2.  Míg megsül a piskóta, készítsük el a meggykrémet.
  • Először is tegyünk félre 10 szép szem meggyet a díszítéshez.
  • A befőttet öntsük egy lábasba, majd botmixerrel aprítsuk össze a meggyet.
  • A pudingot a meggy levével keverjük csomómentesre, majd állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a meggyhez, és sűrűsítsük be.
  • Végül hűtsük le.
3.  A habtejszínt a cukorral és a habfixálóval verjük kemény habbá.
4.  A kihűlt piskótát vágjuk 3 fele, és az alsó lap köré tegyük vissza a tortakarikát.
5.  A meggykrémet és a tejszínkrémet tegyük 1-1 zacskóba, és körkörösen töltsük meg a tésztát (1 kör tejszín, 1 kör meggykrém...).
6.  A maradék tejszínkrémmel fedjük be a harmadik tortalap tetejét, és tegyük be a hűtőbe kb 3 órára.
7.  A díszítéshez a tejszínt a cukorral és a habfixálóval verjük kemény habbá, és kenjük le a torta oldalát.
8.  Csokiforgáccsal díszíthetjük az oldalát.
9.  A maradék tejszínkrémből nyomjunk rózsákat a torta tetejére, és a közepére tegyünk 1-1 szem meggyet.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk!


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 4,5-5 óra
Sütési idő: 50 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!:)

7 megjegyzés:

  1. Szia! Lehet buta kérdés, de nekem 20cm-es tortaformám van, ahhoz mi az arány? 😊

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm megsütöttem, jól sikerült.

    VálaszTörlés
  3. Szia! 24 cm -es formám van elküldenéd az arányokat? Nagyon köszönöm.

    VálaszTörlés