Oldalak

2016. április 4., hétfő

Csokoládés macaron




Számtalanszor elkészítettem már ezt a receptet, és mindig isteni lett!
Most felvettem videóra is az elkészítését!:)




Az első igazi macaronom <3
Nagyoon boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerültek elsőre. Meglepően hamar elkészült, csak oda kellett figyelni a hab állagára, és pikk-pakk elkészült. Igaz pepecselős munka, mert mindig várni kell, először, hogy a tojásfehérje szobahőmérsékletűre melegedjen, aztán hogy a macaronok bebőrösödjenek, utána hogy sütés után kihűljenek, majd töltés után még egy éjszakát kell pihentetni a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, aztán még megint kell várni egy órát, hogy szobahőmérsékleten kicsit átmelegedjenek. DE megéri!!! Isteni finom! Ma megint fogok egy adagok csinálni. Úgyis annyi tojásfehérje van most a hűtőben. Ugye milyen jó indok? :P

Azért, hogy egyforma macaronokat kapjak, előre egy 50 Ft-ost körberajzoltam sütőpapíron 1 cm távolságnyira egymástól.

Én szeletelt mandulából csináltam, és azt daráltam le olyan apróra, amilyenre csak tudtam.

Piszke receptjét használtam, köszönöm neki a sok tippet!:)



Hozzávalók (40 db): 

  • 110 g mandula
  • 200 g porcukor
  • 90 g szobahőmérsékletű tojásfehérje (amint én előtte 4-5 napig pihentettem a hűtőben)
  • 30 g kristálycukor
  • 6 csepp citromlé
  • 1 kk kakaó


Töltelék:

  • 100 g tejcsoki
  • 0,5 dl habtejszín
  • 5 g vaj (nem írtam el)


Elkészítés:

  1. Előre készítsünk elő minden hozzávalót, illetve a tepsit is.
  2. A mandulát daráljuk le, aztán keverjük össze a porcukorral és a kakaóval, majd 4-5 kanalanként daráljuk le együtt újra.
  3. Szitáljuk át, és ha maradtak nagyobb darabok, akkor ismét tegyük vissza a darálóba.
  4. A tojásfehérjét egy fém tálban kezdjük el pár csepp citromlével verni, majd ha elkezdett habosodni, adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük pontosan addig, míg felfele fordítva nem akar kicsúszni a tálból.
  5. Ha elkészült a hab, adjuk hozzá a mandulás keveréket, és egy falapát segítségével, 4-5 gyors mozdulattal keverjük össze. (Nem baj, ha még most nem homogén.)
  6. Majd óvatosan kívülről befelé forgassuk össze, míg a lapátról lassan, lávaszerűen nem folyik. Ezt sűrűn kell ellenőrizgetni. Ha szakaszosan folyik, akkor még kell rajta párat kavarni, de vigyázzunk, nehogy túlkavarjuk, mert akkor nem fog jól sikerülni.
  7. Ha elértük a kívánt állagot, akkor töltsük habzsákba, vagy nyomóba. Nem kell mozgatni, csak egy helyben tartani. 1-2 mm-t fog terülni, így nem kell teljesen a körig nyomni. Ha jól dolgoztunk, akkor mire a tepsit telenyomtuk, akkor szépen el fognak terülni a macaronok.
  8. A konyhában hagyjuk 1 órán át pihenni, hogy bebőrösödjenek. Ha letelt az 1 óra, akkor ellenőrizzük le, hogy jól dolgoztunk: érintsük meg a macaronok tetejét, és ha nem ragad hozzá, akkor van jól, ha még ragacsos, akkor hagyjuk pihenni.
  9. Előmelegített sütőben, 140°C-on süssük 16 percig, alul felül sütés!! NEM hőlégkeveréses!! (Én a sütő aljára tettem egy tepsit, hogy ne kapjon egyből nagy forróságot, és ezt 10 perc után kivettem.)
  10. Ha jól dolgoztunk, akkor pár perc után elkezdenek nőni a lábai.
  11. Ha teljesen kihűltek a macaronok, akkor a szilikonos sütőpapírról le tudjuk szépen szedni. (Ha esetleg még ragad egy kicsit az alja, akkor egy késsel szedjük fel.)
  12. A töltelékhez a csokoládéra öntsük rá a forró tejszínt és az olvasztott vajat, majd kavarjuk csomómentesre.
  13. Töltsük habzsákba, és töltsük meg a macaronokat a csokikrémmel.
  14. A kész macaronokat tegyük egy jól zárható dobozba, és egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
  15. Másnap fogyasztás előtt 1 órán át hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy felmelegedjenek.
  16. (Én az utolsó két lépést, már kihagyom, és egyből fogyasztjuk :P )


Nehézség: nehéz
Elkészítési idő: több óra
Sütési idő: 16 perc
Sütési hőfok: 140°C



Jó étvágyat hozzá!:)

20 megjegyzés:

  1. De ügyes vagy, hogy elsőre sikerült. Nekem csak az íze maradt, lábai aztán nem nőttek :( Annyi receptet elolvastam már, hogy kicsit szkeptikus vagyok, ráadásul mindenféle kütyü és extra hozzávaló kellett hozzá... na de lehet ,hogy még egyszer nekifutok ezzel a recepttel. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépeen:))
      Én beszereztem egy hőmérőt is, de végül nem a cukorszirupos verziót csináltam meg, de örülök is, mert szerintem ez sokkal hamarabb elkészül. Ma megint csináltam egy adaggal, és az még szerintem jobb lett, szóval 2/2 ezzel a recepttel..Szóval remélem nem fogsz csalódni!:)

      Törlés
  2. Minden kérésem így teljesüljön! :-) Csak az a baj, hogy csokis. :-P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondtam én, hogy tervben van:)) Igaz hiába szereztem be hőmérőt, mégsem kellett hozzá, de nem is bánom :D
      Láttad a narancskrémes macaront? Azzal is nagyon finom!:))
      De...jól értem? Nem szereted a csokit?:O

      Törlés
    2. Nem láttam a narancskérmes macaront, de az már biztos a fogamra való. :-)
      Csak süteményben és fagyiban nem szeretem, ezekben egyértelműen gyümölcsíz párti vagyok. :-)

      Törlés
    3. El nem tudom képzelni hogy nem lehet szeretni a csokis sütiket :D Mint ahogy a blog is tükrözi, én elég csokifan vagyok :D
      De örülök, hogy a narancsos macaron már jobban bejön:)

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Ma kipróbáltam de esküszöm nem tudom mi ment félre. olyan masszív lett a hab, hogy nem tudtam belőle normális masszát készíteni. Pedig mindent a videó szerint csináltam. asszem ez nem az én műfajom :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. óóóó nagyon sajnálom :(( Próbáltam még kevergetni?:/

      Törlés
    2. Igen :( na nem baj majd a tieidet csodálom ;)

      Törlés
    3. Èn 2- szer is kipróbáltam ès nekem is olyan masszív hab lett,sőt olyan mint egy linzer tèszta,de nem tudtam belenyugodni ès kísèrleteztem,ès most már olyan állagot kapok mint amilyennek lennie kell,nálam az volt a baj,hogy túl lassan kevertem össze.
      Így,hogy gyorsan csinálom,már jó.

      Törlés
  5. Szia Szandi!

    Most lettek készen de sajnos nagyon ragadósak. Ennek mi lehet az oka? Mindent úgy csináltam ahogy a receptben van, sőt Piszkéét is olvastam.

    Köszönettel, Evelin

    VálaszTörlés
  6. Szia!probaltam a receptedet, a kakaos verzio szep es finom lett, viszont azutan probaltam etelfestekkel, 1 nap utan nagyon megpuhultak, leragadtak. Mi lehet az oka? Elore is koszonom!

    VálaszTörlés
  7. Szia Szandi, koszonom a receptet !
    Csak igy tovabb :)
    Eddig en cukorsziruppal csinaltam,de ez sokkal konnyebb.
    Sutopapirral is meglehet oket sutni, en azon sutottem es nagyon jo lett izre meg allagra is. Tovabbi szep napot :)

    VálaszTörlés
  8. csak azt szeretnem mondani hogy cxsak a tesztat irod le a tolteléket nem de amugy nagyon szuper

    VálaszTörlés
  9. bocsánat most látom hogy leirtad ne haragudj

    VálaszTörlés
  10. A sütőm légkeveréses, ilyenkor mi az eljárás?

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok,
    én a tanáraimnak szeretnék macaront csinálni. Ehez kéne egy kis doboz, amibe jól elférnek.
    Nem tudjátok, hogy hol lehet ilyen dobozt kapni? :)
    Előre köszi a választ!

    VálaszTörlés
  12. Szia, mi is megcsináltuk a lányommal. Nem lett ilyen szép, de nagyon finom lett. Csak az volt a baj, hogy alig bírtam leszedni a sütőpapírról, úgy odaragadt. Vagy sütni kellett volna még tovább? 18 percig sült 140 fokon. 3x is megcsináltuk, mindig így jártunk. Vajon miért?
    Köszi ha válaszolsz.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Szandi! Mielőtt megtaláltam a te receptedet, már vettem 1 cs. mandulalisztet! Lehet helyettesíteni a darált mandulát mandulaliszttel? Ha igen, az arányokon kell változtatni? Üdv. Hajni

    VálaszTörlés