Oldalak

2015. január 25., vasárnap

Karamelltorta




Újra elkészítettem ezt a finomságot, és egyre jobban és jobban beleszeretek ebbe az ízvilágba :D
Karamell rajongók figyelem! Ezt a tortát érdemes elkészíteni!!:)

A díszítési ötletet köszönöm Praliné Paradicsomnak!! Nagyon finoomak azok a diós roppanós lapok!

Hozzávalók (26 cm):
Piskóta:
  • 200 g cukor+ 80 g a habba
  • 310 g liszt
  • 40 g holland kakaó
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl tej
  • 4 tojás
  • 16 g  sütőpor

Karamell: 

  • 400 g cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 2 tk vanília aroma
  • 65 g vaj
  • egy csipet só


Krém: 

  • 2 dl tej
  • 120 g cukor
  • 2 ek.  vanília aroma
  • 17 g étkezési keményítő
  • 3 tojássárgája
  • 220 g szoba-hőmérsékletű vaj (szigorúan vaj!!)
  • csipet só
  • 200 g karamell
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
Díszítés:
  • 22 g friss narancslé
  • 22 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 25 g darált dió
  • 10 g liszt


Elkészítés:

  1. Minden hozzávalót készítsünk elő: 
  2. A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  3. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  4. Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  5. A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
  6. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  7. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  8. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 45 percig. (TŰPRÓBA!)
  9. A karamellhez a cukrot kezdjük el karamellizálni egy vastag falú lábasban, majd adjuk hozzá a forró tejszínt, illetve a van.aromát és olvasszuk el benne a karamellt. (Nem kell nagyon hígra főzni, ha sűrűsíteni szeretnénk, akkor egyszerűen csak tovább kell főzni.)
  10. Ha kész, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vajat és a sót, majd hagyjuk hűlni.
  11. A krémhez a tejet és a vanília aromát melegítsük fel.
  12. A cukrot és az étkezési keményítőt keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük simára, majd adjunk hozzá 4 ek meleg vaníliás tejet. 
  13. Ezt a tojásos egyveleget adjuk a melegedő tejhez és közepes lángos főzzük sűrűre. 
  14. Ezt a "pudingot" öntsük egy mély tálba és hűlésig verjük habverővel.
  15. A szoba-hőmérsékletű vajat kanalanként adjuk a krémhez, és folyamatosan a habverő legmagasabb fokozatán verjük.
  16. A kihűlt karamellből adjunk a krémhez 20 dkg-t, és azzal is keverjük jól el.
  17. Tegyük be a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
  18. A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá és fakanállal keverjük hozzá a krémhez.
  19. A tésztát vágjuk 3 részre.
  20. Minden réteg tetejét kenjük meg 2-3 ek karamellel, és kenjük meg a krém 1/3-ával. 
  21. Ha a harmadik tésztaréteg is rákerült, akkor helyezzük vissza a tortakarikát.
  22. A karamellt tegyük vissza a tűzhelyre, és főzzük tovább, hogy sűrűsödjön. (Ez nekem kb 20 perc volt.)
  23. Még melegen a karamellt öntsük a tészta tetejére, majd tegyük egy éjszakára hűvös helyre.
  24. Másnap vonjuk be az oldalát a maradék 1/3 krémmel.
Díszítés:
   25. A porcukrot, a lisztet és a diót keverjük össze egy tálban.
   26. A narancslevet a vajjal melegítsük forráspontig, majd keverjük hozzá a diós keverékhez, és hagyjuk állni félórán át.
   27. A pihentetett keveréket töltsük egy zacskóba, és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk kb 1 cm átmérőjű köröket, egymástól 5-6 cm távolságra.
   28. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 8 perc alatt aranybarnára. (Nem baj ha összefolynak, még melegen el tudjuk vágni.)
   29. Még melegen egy késsel szedjük fel, és egy fakanál nyelére helyezzük át a lapokat.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: kb 45 perc
Sütési hőfok: 175°C


Jó étvágyat hozzá!:)

19 megjegyzés:

  1. De ügyes vagy, gyönyörűséges lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szandi. Én úgy jártam ma hogy a kihűlt pudingos krémhez hozzá kevertem a tejszínt és ki csapódott. Van esetleg rá valami ötlet hogyan tudom helyre hozni?

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöööm szépen:) Olyan aranyos vagy, hogy mindig jössz a blogomon meglesni az új recepteket:)

      Törlés
  3. megcsináltuk. A piskótánk isteni lett és tökéletes. A gyönyörű és finom krémünk szörnyeteggé vált a habfixálós felvert tejszínhab belekeverése után. De mi azért nem adtuk fel. Csúnya állagú lett ugyan a krém, de megtöltöttük a lapokat. Majd a felmelegített karamelles szószt melegen ráöntöttük, és ekkor a torta mind az összes szószt azonnal "megitta". Talán nem melegen kellett volna ráönteni. Az egész torta nagyon gejl, émelyítően édes lett. 3 napig rakosgattam, mert fájt a szívem a sok drága hozzávaló miatt - és persze a sok belefektetett munka miatt is - azonnal kidobni. Ma, most küldtem a kukába. Ezerszer újraolvastam, h mit csináltunk rosszul, hol csúsztunk el.. De sehol. A tortasütést 1 nappal kellett amiatt elhalasztanunk, mert nem volt itthon étkezési keményítőnk a krémhez... és a lányom ragaszkodott hozzá, h semmiben ne térjünk el. Ezzel csak azt akartam mondani, h annak ellenére, hogy mi mindent ugyanúgy csináltunk, ahogy le van írva, a végeredmény mégis csalódás volt. Nagyon szomorúak vagyunk azóta is. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon nagyon sajnálom, hogy nem lett jó a torta. Én pontosan a recept alapján 3x csináltam meg ezt a tortát, és mind a 3x tökéletes lett.
      Azt nem tudom elképzelni, hogy a karamellt a tészta hogy ihatta meg, ugyanis az egy sűrű karamellszósz. Azt én azért rakom rá még melegen, mert ha hagynám, hogy hűljön, akkor megdermedne, és nem tudnám úgy rátenni, hogy szép sima legyen.
      Azt sem tudom elképzelni, hogy a tejszín miatt hogy válhatott szörnyűvé. Milyen habtejszínt használtál?

      Törlés
    2. Igen, valószínűleg a karamellszószunk nem olyan sűrű lett, mint amilyen kellett volna legyen. Nekünk úgy tűnt, hogy az már sűrű volt, de ezek szerint annál sokkal sűrűbbre kell. A habtejszínünk OKÉ habtejszín volt... Most egy pici időnek még el kell telnie, hogy újra megcsináljuk a tortát, de nem adjuk fel! :) És téged se keserítsen el, h nekünk nem sikerült elsőre! Majd másodjára biztosan sikerülni fog!

      Törlés
    3. Úgy tudjátok majd leellenőrizni, hogy elég sűrű-e, hogy kivesztek egy kiskanállal és fújjátok, hogy kihűljön, és ha ekkor elkezd kötni, akkor már jól van:)
      Én a Parmalat habtejszínt ajánlom, én mindig azt használom, esetleg még azzal lehetne megpróbálni.
      De örülök, hogy nem adjátok fel!:) Remélem legközelebb sikerülni fog, majd írd meg kérlek, hogy milyen lett!

      Törlés
  4. Elkészítettem és óriási sikerem volt vele a családban. Ha születésnap van mindig én készítem a tortát. Sokfélét kipróbáltam már, mindegyik finom volt, de ez vitte a pálmát! :) Az enyém is pont így nézett ki, mint a képen. Nagyon köszönöm a receptet! Kati

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűséges! Biztosan nagyon finom! Elfogom készíteni! Imádok tortákat sütni!

    VálaszTörlés
  6. Szia! Érdeklődhetek hogy 30 cm-es tortánál az arányokat hogyan növeljem?Kati

    VálaszTörlés
  7. Habfixálóból mennyit és melyik márkát ajánlod ? Köszönöm

    VálaszTörlés
  8. Nagyon-Nagyon finom lett, úgy tökéletes, ahogy van, köszönöm

    VálaszTörlés
  9. Elkészítettük, és nagyon finom lett! Szuper recept!

    VálaszTörlés
  10. Én is megfogom csinálni,szerezni a karamelles sütiket,nem túlať sok
    a cukor benne?

    VálaszTörlés
  11. ¡Esta receta de karamelltorta se ve deliciosa! El caramelo siempre añade un toque especial a cualquier postre, y estoy emocionado/a por probar esta deliciosa torta. ¡Gracias por compartir la receta!
    abogado de divorcios no disputados de nueva jersey |

    mejor abogado de divorcio en nueva jersey

    VálaszTörlés