Oldalak

2015. január 4., vasárnap

Málnás mákos mousse torta






Igazán szokatlan ízvilágnak bizonyult a mák és a málna együtt, de csak az első falat, aztán már csak úgy falatoztuk ezt a habkönnyű tortát.


Hozzávalók:
Tészta:

  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1 ek kakaó
  • 4 g sütőpor


Málnás és mákos mousse:

  • 5 tojássárgája
  • 200 g cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 7+5 g zselatin
  • 4 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 250 g málna
  • 150 g darált mák
  • 1 kisebb citrom reszelt héja


Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóiból süssünk piskótát.
  2. A kihűlt tészta köré tegyünk tortakarikát.
  3. A tojássárgáját a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tejet, és vízgőz felett sűrűsítsünk kicsit rajta.
  4. A lereszelt citromhéjat keverjük a mákhoz.
  5. Az elkészült tojáskrém felét öntsük az összetört málnára, a másik felét meg a citromos mákra, és keverjük össze.
  6. A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, és annak is az egyik felét adjuk a málnához, a másik felét a mákhoz, majd óvatosan forgassuk össze.
  7. 0,5 dl vízhez adjunk először 5 g zselatint, majd melegítsük addig, míg a zselatin elolvad, és csurgatva kavarjuk hozzá a mákkrémhez.
  8. Az elkészült mákkrémet öntsük a tészta tetejére, és kb. 15 percre tegyük be a hűtőbe.
  9. 0,5 dl vízhez most 7 g zselatint adjunk, és ezt is melegítsük addig, míg a zselatin elolvad.
  10. Majd csurgatva kavarjuk a málnakrémhez.
  11. A hűtőből kivett tészta tetején óvatosan oszlassuk el a málna mousse-t.
  12. Tegyük be a hűtőbe egy éjszakára.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: kb 11 perc
Sütési hőfok: 180°C



Jó étvágyat hozzá!:)

Eredeti recept: ITT

8 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon tetszik nekem ez a recept, mert hasonlít egy a családom által nagyon kedvelt tortához és szeretnék ahhoz hasonlót csinálni. A kérdésem az lenne, hogy ha én nem 2 hanem 1 rétegben szeretném megcsinálni a piskóta feletti réteget akkor azt meg lehet csinálni az alap recepted alapján úgy, hogy csak szimplán összekeverem a két krémet, vagy az teljesen más technikát igényel az esetleges más textúra miatt?
    Előre is köszönöm!
    Üdv.: Bálint

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bálint!
      Örülök, hogy tetszik a recept!:)
      Igazából, mivel mind a két rétegnek tojássárgájás krém az alapja, ezért én úgy gondolom, hogy össze lehet keverni a málnás és a mákos réteget is. Mivel a málnás kicsit folyósabb, ezért a zselatin mennyiséget ne csökkentsd le.
      Üdv,
      Szandi

      Törlés
    2. Köszönöm szépen, a közel jövőben ki is fogom próbálni! :)
      És szeretnék gratulálni az oldalhoz, nagyon sok a jó recept, magam is kipróbáltam már párat :)

      Törlés
    3. Nagyon szívesen:)
      Ó köszönöm szépeen, örülök, hogy tetszenek a receptek:)

      Törlés
  2. Kedves Szandi!
    Megcsináltam ezt a tortát és nagyon nagyon finom lett, imádtuk!! Köszönöm szépen a receptet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsi!:)
      Nagyon nagyon örülök, hogy ennyire ízlett!!:)

      Törlés
  3. Szia .
    EZ a recept hánx cm -es torta formához van ?

    VálaszTörlés