2015. január 15., csütörtök

Narancsos keksz / Orange cookies




Nagyon finom narancsos omlós keksz!
Szellem a fazékban receptjét használtam:) (ITT)
Hozzávalók (30 db):

  • 80 ml narancslé
  • 2 narancs reszelt héja
  • 1 tojás
  • 320 g liszt
  • 210 g cukor
  • 220 g vaj
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 2 cs. vaníliás cukor


Elkészítés:

  1. A narancslevet forraljuk fel, majd a puha vaj felét kavarjuk hozzá.
  2. A liszthez keverjük hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a narancs reszelt héját.
  3. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tojást, és kezdjük el gyúrni. 
  4. Végül öntsük hozzá a vajas narancskeveréket, és dolgozzuk össze.
  5. Tegyük be a hűtőbe minimum 3 órára. (Én csak 1 órára tettem, és emiatt túl lágy volt, így nem tudtam formázni, helyette kanállal tudtam csak a tepsibe halmozni a tésztát.)
  6. Formáljunk dió nagyságú golyókat, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kb 10 cm-re.
  7. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 12 perc alatt készre. (Az alján látni lehet, hogy szép színe van, akkor van kész)
  8. Ha teljesen kihűlt, olvasztott csokival díszíthetjük.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Sütési idő: 12 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!

-------------------------------------------------------------------



This is a really easy, quick and delicious cookie!

Ingredients:

  • 80 ml orange juice
  • 2 oranges's peel
  • 1 egg
  • 320 g flour
  • 210 g sugar
  • 220 g butter
  • 1 teaspoon baking powder
  • 20 g vanilla sugar
Directions:
  1. Boil the orange juice, then turn of the heat, and add the half of the soft butter.
  2. Stir the flour with the sugar, the vanilla sugar, the baking powder and the peel of the oranges.
  3. Add to this mixture the melted butter and the egg, then mix it well.
  4. Finally, pour the juice into the mixture and mix until smooth.
  5. Refrigerate at least 3 hours. (I refrigerated only 1 hour, and it was too soft)
  6. Roll into walnut size balls, and place them well apart to a pan covered with baking paper.
  7. In a preheated oven, on 180°C bake it for 12 minutes (or until light brown on the edges).
  8. If all cooled down, you can decorate with melted chocolate.



Difficulty: easy
Prep time:1 hour + refrigerate
Baking time: 12 mins
Baking temperature: 180°C

Bon appétit!

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet,isteni lett a narancsos keksz!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem szerencsésebb lenne a sima olvasztott vaj helyett előbb a narancsosat beleteni, mert nekem nem vett fel ennyi folyadékot a tészta, így a narancsos vaj jelentős része nem került bele a tésztába, ezért nem lett elég narancsos a keksz. ��

    VálaszTörlés
  3. Valaki csinálta már igazi narancs kifacsart levével?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      én a narancsok levével készítettem. Úgy jártam el, ahogy a recept leírta és nem volt semmi gond. Nagyon finom lett a keksz :) Maga a tészta amikor összeállítod eléggé ragacsos állagú, de a hűtőben való várakozás megteszi a magáét. Kell a 3 óra, mert akkor jól formázható.

      Törlés
  4. Elkészítettem. Nagyon finom lett! Külseje roppanós, belül puha.
    Előre lecukrozott narancshéjat tettem bele jó bőven,lehet, hogy több volt, mint 2 narancsé, minél több, annál aromásabb. Legközelebb dupla adaggal kezdek, a dobozban eláll. Köszönöm. Elmentettem. T-L Lívia

    VálaszTörlés