Oldalak

2015. február 27., péntek

Túrós amerikai palacsinta erdei gyümölcsszósszal / Cottage cheese pancakes with forest fruit sauce


Ma a barátommal sütkéreztünk:))


Hozzávalók (kb 15 db):

  • 220 g liszt
  • 1 csipet só
  • 2 ek cukor
  • 7 g sütőpor 
  • 2 tojás
  • 55 g vaj
  • kb 3,5 dl tej
Túrókrém:
  • 400 g túró
  • 2-3 ek cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • (így utólag még tennék bele tejfölt, hogy lazítsa a krémet)

Erdei gyümölcsszósz:
  • 130 g erdei gyümölcs
  • 2,5 ek cukor

Elkészítés:

  1. A lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport keverjük össze, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük simára egy kézi habverővel.
  2. Közepes lángon süssük a palacsintákat, majd amikor elkezd buborékozni a teteje, akkor fordítsuk meg.
  3. A túrót kavarjuk össze a tojással, a cukorral, és a vaníliás cukorral.
  4. Minden réteg tetejét kenjük meg túróval.
  5. Az erdei gyümölcsöt a cukorral főzzük össze, és locsoljuk le a palacsintatornyot a szósszal.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra

Jó étvágyat hozzá!:)

----------------------------------------------------------

Ingredients (ca. 15 pancake):

  • 220 g flour
  • 1 pinch of salt
  • 2 tablespoon sugar
  • 7 g baking powder
  • 2 eggs
  • 55 g butter
  • ca. 3,5 dl milk
Cottage cheese cream:
  • 400 g cottage cheese
  • 1 egg
  • 2-3 tablespoon sugar
  • 10 g vanilla sugar
  • (Now I would add a little sour cream)

Forest fruit sauce
  • 130 g forest fruit
  • 2,5 tablespoon sugar

Directions:

  1. Mix the flour, sugar, salt and baking powder in a bowl, then add the eggs, butter and milk and whisk until combined.
  2. Cook over medium heat the pancake, and when the top start to bubbling, flip it over, and cook the other side.
  3. Mix the cottage cheese, egg, sugar and vanilla sugar.
  4. Cover all layer with the cottage cheese cream.
  5. Simmer the forest fruit with the sugar, then pour to the pancake tower.

Difficulty: easy
Prep time: 1 hour

Bon appétit!

2015. február 26., csütörtök

Habos citromos pite / Lemon meringue pie


  



Nagyon szeretem a citromos sütiket, de azok közül is ez a krémes pite a kedvencem!
Korábban már osztottam meg veletek egy citromos pitét, és most annak a továbbfejlesztett változatát osztom meg Veletek!

Hozzávalók (25 cm-es pite):
Tészta:

  • 180 g liszt
  • 120 g vaj
  • 40 g cukor
  • 2 tojássárgája


Citromkrém:

  • 1,5 dl citromlé
  • 200 g cukor
  • 5 tojás
  • 160 g vaj
  • 2 lapzselatin


Hab:

  • 2 tojásfehérje
  • 100 g cukor
  • pár csepp citromlé


Elkészítés:
  1. A lisztet és a cukrot keverjük össze, majd a vajat morzsoljuk bele.
  2. Adjuk hozzá a tojássárgáját és gyúrjuk össze, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.
  3. Nyújtsuk ki, majd béleljünk ki egy 25 cm átmérőjű pitetálat, úgy, hogy legyen pereme is.
  4. Szurkáljuk meg az alját villával, majd egy sütőpapírt helyezzünk a tészta tetejére és szórjunk rá rizst vagy száraz babot.
  5. Előmelegített sütőben 180°C-os süssük 15 percig, majd a sütőpapír és rizs nélkül további 10 percig süssük.
  6. A krémhez a lapzselatint áztassuk hideg vízbe.
  7. A citromlevet, a tojást és a cukrot keverjük simára, majd főzzük sűrűre.
  8. Miután levettük a tűzről adjuk hozzá a vajat és a kicsavart lapzselatint és keverjük simára.
  9. Majd a krémet öntsük a kihűlt tészta tetejére.
  10. A pitét tegyük hűtőbe kb 4 órára, hogy kellően megfagyjon a citromos krém.
  11. Másnap a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével verjük kemény habbá, és díszítsük a pite tetejét vele.
  12. Előmelegített sütőben, 160°C-on 15 perc alatt szárítsuk meg a habot.
  13. Hagyjuk teljesen lehűlni a pitét.
Nehézség:könnyű
Elkészítési idő: 1 nap
Sütési idő: 25 perc + 15 perc
Sütési hőfok: 180°C + 160°C

Jó étvágyat hozzá!:)

------------------------------------------------------

I really love the lemon desserts, but this pie is my favourite!

Ingredients (25 cm pie):
For the pastry:
  • 180 g flour
  • 120 g butter
  • 40 g sugar
  • 2 egg-yolks

Lemon cream:
  • 1,5 dl lemon juice
  • 5 eggs
  • 200 g sugar
  • 160 g butter
  • 2 gelatine sheet

Meringue:
  • 2 egg whites
  • 100 g sugar
  • few drop of lemon juice

Directions:
  1. Mix the flour, sugar and the butter, then add the egg-yolks and mix it well.
  2. Refrigerate for 30 mins.
  3. Roll out, and cover the pie pan.
  4. Prick the base with a fork, cover with baking paper and fill with rice or dry beans.
  5. In a preheated oven, on 180°C bake it for 15 mins, then remove the paper and the rice, and bake for another 10 mins.
  6. Put the gelatine sheets into cold water.
  7. The lemon juice, sugar and the eggs stir well, and cook over a medium heat until thickened and smooth.
  8. Add the soft gelatine sheets and the butter, and stir until smooth.
  9. Pour to the cooled down pie, and refrigerate at least 4 hours.
  10. Beat the egg whites with the sugar and the lemon juice until stiff, then cover the pie.
  11. In a preheated oven, on 160°C bake it for 15 mins.
  12. Then refrigerate it until the cream will be thick again.

Difficulty: easy
Prep time: 1 day
Baking time: 25 mins + 15 mins
Baking temperature: 180°C + 160°C

Bon appétit!:)

Bounty csokoládé kehelyben / Bounty in chocolate cup




Mintha igazi Bounty csokit ennénk, nagyon finom!:)
Hozzávalók (9 kehely):
Kehely:
  • 100 g csokoládé

Kókuszkrém:
  • 1,2 dl habtejszín
  • 50 g cukor
  • 100 g kókuszreszelék

Elkészítés:
  1. A csokoládé felét vízgőz felett olvasszuk meg, és a muffin papír belsejét kenjük ki vele.
  2. Tegyük hűtőbe, míg megszilárdul.
  3. A csokoládé másik felét is olvasszuk meg, és vigyük fel a második csokiréteget.
  4. A tejszínt a cukorral forraljuk fel, és kavarjuk hozzá a kókuszreszeléket.
  5. Alaposan hűtsük le, majd kanalazzuk a csokoládé kelyhekbe.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2-3 óra

Jó étvágyat hozzá!:)

-------------------------------------------------

Like the real Bounty...so delicious!!

Ingredients (9 cups):
For the cups:
  • 100 g chocolate

Coconut cream:
  • 1,2 dl whipping cream
  • 50 g sugar
  • 100 g coconut

Directions:
  1. Melt 50 g chocolate in water bath, and coat the inside of cupcake paper.
  2. Refrigerate until firm.
  3. Melt the another 50 g chocolate, and coat again to have the second layer of chocolate.
  4. Refrigerate until firm.
  5. Bring to boil the whipping cream with the sugar, then add the coconut and stir it well.
  6. Refrigerate it well.
  7. Remove the cupcake paper, and spoon to the cups the coconut cream.

Difficulty: easy
Prep time: 2-3 hours

Bon appétit!:)

2015. február 20., péntek

Focilabda torta



Az első igazi 3D-s tortám! Nagyon élveztem az elkészítését:))
A belseje csokis-meggykrémet rejteget.

A továbbfejlesztett változatában a labda köré tennék még egy kis "füvet" is, hogy még realisztikusabb élményt nyújtson. 

2015. február 18., szerda

Sütőben sült fánk / Donuts




Nagyoon finom fánkocskák!! Egészségesebb is, mint az olajban sült változata. Érdemes kipróbálni:)
A receptet köszönöm Citromhabnak!

Hozzávalók (15 nagy fánk):

  • 500 g liszt
  • 30 g élesztő
  • 50 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • 70 g cukor
  • 300 ml tej


Tetejére:

  • porcukor
  • tej
  • ételfesték


Elkészítés:

  1. 100 ml langyos tejben futtassuk fel az élesztőt egy csipet cukorral.
  2. A lisztbe morzsoljuk bele a vajat, cukrot és a tojássárgáját.
  3. Majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejet adagolva dagasszuk össze.
  4. Meleg helyen letakarva kelesszük kétszeresére.
  5. Majd gyúrjuk át, és kelesszük kb félórán át.
  6. Nyújtsuk ki lisztezett tepsin 1,5 cm vastagra, és szaggassuk ki.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztát, majd takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk pihenni 20 percig.
  8. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 12 percig. (Amíg aranybarna lesz a teteje)
  9. A glazúrhoz a porcukrot a tejjel kavarjuk össze, és vonjuk be a fánkok tetejét.


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 4 óra
Sütési idő: 12 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

------------------------------------------------

Ingredients (15 big donuts):

  • 500 g flour
  • 30 g yeast
  • 50 g butter
  • 2 egg-yolk
  • 70 g sugar
  • 300 ml milk


To the top:

  • powdered sugar
  • milk
  • food colouring


Directions:

  1. In 100 ml warm milk put the yeast and pinch of sugar and set aside.
  2. Mix the flour, sugar, butter and the egg-yolks in a big bowl.
  3. Then pour the yeast to the mixture with the leftover milk and mix it well.
  4. Cover the bowl with tower, and leave it in a warm room to grow double.
  5. Then mix it again, and let to rest ca 30 mins.
  6. Roll out in a floured board into 1,5 cm high, then cut out the donuts.
  7. Put on a lined tin.
  8. Cover with towel, and let to rest for 20 mins.
  9. In a preheated oven, on 180°C bake it for 12 mins.
  10. For the glaze mix the powdered sugar and the milk, then cover the donuts.


Difficulty: medium
Prep time: 4 hours
Baking time: 12 mins
Baking temperature: 180°C

Bon appétit!:)





2015. február 13., péntek

Vaníliás keksz / Vanilla cookies






Ezeket a kekszeket Valentin napra készítettem a barátomnak:)
Nagyon élveztem az elkészítését! Egy problémám volt, még pedig, hogy a kekszek kicsit eldeformálódtak sülés közben, szóval még ki kell kísérleteznem, hogy milyen keksz tartja meg a formáját 100%-osan.
A kekszet köszönöm Ízmorzsák-nak.

Hozzávalók:
Keksz (22 nagy szívecske):

  • 125 g vaj
  • 70 g porcukor
  • 30 g nádcukor
  • 1 ek vanília aroma
  • 2 ek tej
  • 280 g liszt


Díszítés:

  • 1 nagy tojásfehérje
  • 181 g porcukor
  • 1 csipet citromsav / pár csepp citromlé
  • ételfesték


Elkészítés:

  1. A puha vajat a cukorral és tojással kavarjuk habosra.
  2. Majd kavarjuk hozzá a többi hozzávalót.
  3. Tegyük be a fagyasztóba kb 45 percre.
  4. A fagyasztóból kivéve gyúrjuk át, és lisztezett tepsin nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra,
  5. Szaggassuk ki, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  6. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 12-13 percig.
  7. A tojásfehérjét kezdjük el verni a citromlével, aztán folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot, miközben habverővel keverjük.
  8. Akkor van kész, ha kifényesedik, és ha egy kanalat belenyomunk, akkor csúcsosan lehet kihúzni a krémet.
  9. Miután készen van a hab, tegyük tálkába, adjuk hozzá az ételszínezéket.
  10. Osszuk ketté, az egyik felével kontúrozni fogunk, a másikkal meg kitölteni.
  11. A kontúrozásra szánt habhoz adjunk egy minimális vizet (1 csészényi mennyiséghez 0,5-0,75 teáskanálnyit). A kitöltésre szánt habhoz is adjunk vizet (1 csészényi mennyiséghez 1,5-2,5 teáskanálnyit).
  12. Ha teljesen kihűlt, díszíthetjük ízlés szerint.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra + díszítés (nekem ez két nap volt)
Sütési idő: 12-13 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

----------------------------------------------------

I made these cookies for my boyfriend for Valentine's Day. :)
I loved to make them!
I am not satisfied with the cookies, because they became deformed a little bit, so I'll experiment with the perfect cookies. But the taste is really good!!:))

Ingredients:
Cookies (22 big heart):

  • 125 g butter
  • 70 g powdered sugar
  • 30 g cane sugar
  • 1 tablespoon vanilla aroma
  • 2 tablespoon milk
  • 280 g flour


Royal icing:

  • 1 egg white
  • 181 g powdered sugar
  • 1 pinch of citric acid / few drop of lemon juice


Directions:

  1. Stir the soft butter with the sugars and the egg until creamy.
  2. Then add the other ingredients, and stir until smooth.
  3. Put to the freezer at least 45 mins.
  4. Roll out the dough in a lightly floured surface to a thickness of 3-4 mm. 
  5. Cut out and place on a baking sheet.
  6. In a preheated oven, on 180°C bake it for 12-13 mins.
  7. For the royal icing:
  8. Beat the egg white with lemon juice until combined.
  9. Then add the powdered sugar, but a little at a time.
  10. To the outline: add 0,5-0,75 teaspoon water to 1 cup of icing.
  11. To flooding: add 1,5-2,5 teaspoon water to 1 cup of icing.
  12. Then if you cookies cooled down, you can start the decoration.


Difficulty: easy
Prep time: 1,5 hour + decoration (for me it was 2 days)
Baking time: 12-13 mins
Baking temperature: 180°C

Bon appétit!





Lekváros-kakaós kavart süti


Nagyon finom puha sütemény!
Én egy kicsit felturbóztam úgy, hogy kettévágtam, megkentem lekvárral, és a tetejét meg csokival vontam be. Nagyooon jóó!! 
De persze ezt a lépést ki is hagyhatjátok!:)


Hozzávalók:
  • 1 tojás
  • 60 g zsír
  • 250 g cukor
  • 250 g liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 2-3 ek kakaó
  • 2 dl tej
  • 4 ek baracklekvár

  • baracklekvár
  • csokoládé

Elkészítés:
  1. A cukrot, a baracklekvárt, a zsírt és a tojást keverjük habosra habverővel.
  2. A lisztet, sütőport és a kakaót keverjük össze.
  3. A masszát a liszttel kavarjuk el és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet.
  4. Előmelegített sütőben 180°C-on 25 percig süssük. (TŰPRÓBA!)
  5. Ha kihűlt vágjuk ketté, az egyik felét kenjük meg lekvárral, majd helyezzük rá a másik felét.
  6. A tetejét kenjünk meg olvasztott csokival.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 45 perc
Sütési idő: 25 perc
Sütési hőfok: 180 °C

Jó étvágyat hozzá!:)

2015. február 11., szerda

Fondant torta








Ezt a tortát egy kedves fotós ismerősömnek készítettem a stúdió 4. szülinapjára:)
A szájat kézzel festegettem, jó munka volt. :D

A töltelék csokikrém, aminek a receptjét itt találjátok:

És íme a profi képek:





2015. február 8., vasárnap

Mini joghurttorta / Mini yogurt cake







Próbaként készítettem el a finomságot, aminek a krémjét akár pohárkrémhez is bátran felhasználhatjátok, sőt bármilyen gyümölccsel keverve isteni lesz!

Hozzávalók (6 kicsi muffin):
Kekszalap:

  • 60 g zabkeksz
  • 12 g vaj


Joghurtkrém:

  • 260 g natúr joghurt
  • 3 ek cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 0,5 dl habtejszín
  • 2 lapzselatin
  • 2 ek víz


Tetejére:

  • 40 g csokoládé


Elkészítés:
  1. A zabkekszet aprítsuk morzsává és adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd kavarjuk homogénre, és nyomkodjuk bele a muffinformába.
  2. 180 °C-on 10 percig süssük elő.
  3. A joghurtkrémhez a lapzselatint áztassuk hideg vízbe.
  4. A joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a habtejszínt habverővel verjük krémesre.
  5. A vizet melegítsük fel, és olvasszuk el benne a kicsavart lapzselatint.
  6. Majd kavarjuk a joghurtkrémhez, és kanalazzuk a kekszalap tetejére.
  7. A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd csurgassuk a joghurtkrém tetejére, és fogpiszkálóval húzzuk szét.
  8. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 25 perc + hűtés
Sütési idő: 10 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

Ötlet: INNEN

Sweet Valentin Link Party
-----------------------------------------

This yogurt cream is perfect for example for trifle too.

Ingredients:
Biscuit:

  • 60 g oat cookies (I buy it, this is a sweet cookie)
  • 12 g melted butter
Yogurt cream:
  • 260 g natural yoghurt
  • 3 tablespoon sugar
  • 20 g vanilla sugar
  • 0,5 dl whipping cream
  • 2 geltine sheet
  • 2 tablespoon water

To the top:
  • 40 g chocolate

Directions:
  1. Chop the cookies into fine, then add the melted butter and stir completely.
  2. Press the mixture into the muffin paper.
  3. In a preheated oven, on 180°C bake it for 10 minutes.
  4. To the yogurt cream, put the gelatine sheet in cold water.
  5. The natural yogurt, the sugar, the vanilla sugar, and the whipping cream whisk until creamy.
  6. Stir the soft gelatine sheet to the hot water, then add to the cream.
  7. Pour to the top of the biscuit layer.
  8. Melt the chocolate in water bath.
  9. Then spoon to the top, and swirl with a tooth-pick.
  10. Refrigerate overnight.
Difficulty:easy
Prep time: 25 mins + refrigerate
Baking time: 10 mins
Baking temperature: 180°C

Bon appétit!




Mini oreos sajttorta / Mini oreo cheesecake




Na végre én is kipróbáltam az Oreo kekszet sütiben, méghozzá a kedvenc sajttortámban. Finom lett, ám a málnás sajttorta közelében sem jár:)

Hozzávalók (12 kicsi muffinforma):
Kekszalap:

  • 120 g zabkeksz
  • 25 g vaj


Sajtkrém:

  • 320 g sajtkrém (én most a Pilos sajtkrémet használtam)
  • 80 g cukor
  • 2 tojás 
  • 0,5 tk vanília aroma
  • 90 g oreo keksz összetörve


Elkészítés:
  1. A zabkekszet aprítsuk morzsává és adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd kavarjuk homogénre, és nyomkodjuk bele a muffinpapírba.
  2. 180 °C-on 10 percig süssük elő.
  3. A krémsajthoz adjuk hozzá a cukrot és a van.aromát, majd habverővel habosítsuk kb félpercig.
  4. A krém közepébe üssünk egy tojást és a habverővel keverjük addig, amíg homogén nem lesz.
  5. Ugyanígy járjunk el a másik tojással is.
  6. Majd kavarjuk hozzá a kekszet.
  7. Ha kihűlt a kekszalap, öntsük rá a krémet.
  8. Előmelegített sütőben, 165°C-on süssük 20 percig.
  9. Hagyjuk kihűlni és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
Sütési idő: 10 + 20 perc
Sütési hőfok: 180 majd 165°C

Jó étvágyat hozzá!:)

--------------------------------------------

Now I made the oreo version of my favourite cheesecake. But for me the raspberry version is the best :D

Ingredients (12 muffin):
Biscuit layer:
  • 120 g oat cookies (I buy it, this is a sweet cookie)
  • 25 g melted butter
Cheesecream:

  • 320 g natural cream cheese (I use only Philadelphia)
  • 80 g sugar
  • 0,5 teaspoon vanilla aroma
  • 2 eggs
  • 90 g chopped oreo
Directions:
  1. Chop the cookies into fine, then add the melted butter and stir completely.
  2. Press the mixture into the muffin paper.
  3. In a preheated oven, on 180°C bake it for 10 minutes.
  4. Add to the cheese cream the sugar and the vanilla aroma, then beat it in a medium speed for 30 sec.
  5. Add 1 egg to the middle of the cream, and beat it until smooth.
  6. Then add the another egg.
  7. And add the chopped oreo and stir it well.
  8. If the cookies cooled down, pour to this the cream.
  9. In a preheated oven, on 165°C bake it for 20 mins.
  10. Let it to cool down, and refrigerate overnight.
Difficulty: easy
Prep time: 40 mins + refrigerate
Baking time: 10 mins and 20 mins
Baking temperature: 180°C and 165°C

Bon appétit!

2015. február 6., péntek

Kókuszos házi csoki / Homemade chocolate with coconut



Az egyik kedvenc édességem, amit kifejezetten télen szoktunk csinálni, mert ilyenkor sokkal hamarabb megfagy, és egyből lehet is falatozni.:)

Az elkészítéséről videó is készült:)



Hozzávalók:
  • 500 g cukor
  • 1,5 dl víz
  • 250 g vaj
  • 250 g zsíros tejpor
  • 70 g kakaó (én cukrozottat tettem bele)
  • kókusz

Elkészítés:
  1. A cukorból és a vízből főzzünk sűrű cukorszirupot. (Ha nem főzzük elég sűrűre, akkor nem fogjuk tudni felvágni, csak kanalazni. De ez az ízén nem változtat.)
  2. Ha kész a szirup, tegyük bele a vajat, és olvasszuk el benne. Ha szükséges tegyük még vissza a tűzre.
  3. Utána kavarjuk bele a kakaós tejport, és a kókuszt.
  4. Öntsük kivajazott tálba és tegyük hűvösre. 
  5. Majd felszeletelve fogyasszuk.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: kb 30 perc

Jó étvágyat hozzá!:)

--------------------------------------------------------

One of my favourite dessert is the homemade chocolate!
You can watch the video about the preparation in hungarian.

Ingredients:

  • 500 g sugar
  • 1,5 dl water
  • 250 g butter
  • 250 g milk powder (gross)
  • 70 g cocoa (I used sweet)
  • coconut


Directions:

  1. Make a thick sugar syrup by boiling together the sugar and the water.
  2. Then turn off the heat, and add the butter.
  3. Add the milk powder-cocoa-coconut mixture, and stir until smooth,
  4. Then pour the chocolate into a greased tray, and let to cool down.


Difficulty: medium
Prep time: 30 mins + refrigeration

Bon appétit!:)


2015. február 4., szerda

BMW-s feketeerdő torta




Nagyon élveztem ennek a tortának a díszítését, jó móka volt:)

A torta receptéjért kattintsatok IDE.

Nutellás piskótagolyó / Nutella sponge balls



A mousse bombákból megmaradt egy csomó piskótám, így ezeket a finom golyókat készítettem el gyorsan!:)

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 2 tojássárgája
  • 125 g cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 150 g liszt
  • 30 g kakaó
  • 7 g sütőpor
  • 3 tojásfehérje (100 g) + 125 g cukor

  • 6 ek nutella
  • 5 ek baracklekvár

  • kókuszreszelék

Elkészítés:

  1. A piskótához a tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, a tejjel és az olajjal.
  2. Keverjük össze a lisztet, a kakaót és a sütőport, majd kavarjuk hozzá a tojássárgás keverékhez.
  3. Verjük keményre a tojásfehérjét a cukorral, és forgassuk a tésztához.
  4. Előmelegített sütőben, 180°C-on 20 perc alatt süssük készre.
  5. Ha kihűlt, morzsáljuk szét.
  6. Adjuk hozzá a nutellát és a lekvárt, majd gyúrjuk össze.
  7. Formáljunk belőle golyókat, és forgassuk kókuszreszelékbe.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőmérséklet: 180°C

-------------------------------------------

I had a lot of leftover sponge, so I made these super balls.

Ingredients:
Sponge:
  • 2 egg-yolk
  • 125 g sugar
  • 1 dl milk
  • 1 dl oil
  • 150 g flour
  • 30 g cocoa
  • 7 g baking powder
  • 3 egg whites (100 g) + 125 g sugar
  • nutella
  • apricot jam
  • coconut
Directions:
  1. Stir the egg-yolk with the sugar, the oil and the milk until smooth.
  2. Add the flour-baking powder-cocoa mixture, and mix it well.
  3. Whisk the egg white with the sugar until stiff, then fold to the mixture.
  4. Pour into the pan.
  5. In a preheated oven, on 180°C bake it for 20 mins.
  6. If the sponge cooled down, crumble into fine.
  7. Add the nutella and the jam, and mix it well.
  8. Roll into walnut size balls, then roll in coconut.
Difficulty: easy
Prep time: 1 hour
Baking time: 20 mins
Baking temperature: 180°C

Bon appétit!:)



Csokis málnás mousse bomba / Chocolate raspberry mousse bombe




Már régóta szerettem volna ilyen kis csoda bombákat készíteni, csak sajnos nem volt szilikon formám. De ezt a problémát gyorsan orvosoltam, és rendeltem a netről egyet.
Viszont nem feltétlenül szükséges hozzá szilikon forma! Két nagy bombát üvegtálban készítettem el. Kicsit nehézkes volt ugyan kivarázsolni belőle, de sikerült - kicsit késsel rá kellett segíteni.
Míg a szilikonnál csak egyszerűen ki kell fordítani (igaz volt, hogy egy része benne maradt, mert a kifordítás közben annyira vigyáztam, hogy ne sértsem meg a többit, hogy a szóban forgót rontottam el, na de sebaj, megoldottam).

Viszont az íze!! Mennyei!! 
Hogyha valamilyen sütiből kevés van, akkor szét van osztva 4 felé, és akkor mindenki tudja, hogy kinek mennyi jár. Hát Apa egyből megette mindet, annyira ízlett neki! :D

A piskóta nagyon nagy ehhez az adaghoz, de csináljatok belőle pl. Nutellás piskótagolyót! Nagyon finom!:)

Hozzávalók (6 kicsi, 2 nagy):
Piskóta:

  • 2 tojássárgája
  • 125 g cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 150 g liszt
  • 30 g kakaó
  • 7 g sütőpor
  • 3 tojásfehérje (100 g) + 125 g cukor


Mousse:

  • 170 g tejcsokoládé
  • 240 ml habtejszín
  • 2 lapzselatin
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 20 g cukor


Málnaglazúr:

  • 230 g málna
  • 100 g cukor
  • 3 lapzselatin


Elkészítés:

  1. A piskótához a tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, a tejjel és az olajjal.
  2. Keverjük össze a lisztet, a kakaót és a sütőport, majd kavarjuk hozzá a tojássárgás keverékhez.
  3. Verjük keményre a tojásfehérjét a cukorral, és forgassuk a tésztához.
  4. Előmelegített sütőben, 180°C-on 20 perc alatt süssük készre.
  5. Ha kihűlt a piskóta, a formának megfelelő méretű köröket szaggassunk ki.
  6. A lapzselatint tegyük hideg vízbe.
  7. A moussehoz a csokit olvasszuk meg vízgőz felett.
  8. A tejszínből 50 ml-t melegítsünk meg, majd kavarjuk hozzá a kicsavart, puha lapzselatint.
  9. A tojásokat kavarjuk habosra, majd öntsük hozzá az olvasztott csokit és a meleg tejszínt.
  10. A többi tejszínt a cukorral verjük keményre, és forgassuk a csokikrémhez.
  11. Majd töltsük meg a formánkat, és helyezzük a tetejére a piskótát.
  12. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  13. A glazúrhoz a lapzselatint ismét tegyük hideg vízbe.
  14. A málnát a cukorral tegyük fel főni, majd ha sűrűsödött, passzírozzuk át egy szűrőn (ha úgy látjuk, hogy még túl híg, tegyük vissza a tűzhelyre).
  15. Még melegen kavarjuk hozzá a kicsavart, puha lapzselatint.
  16. Ha langyosra hűlt a málnazselé, locsoljuk le vele a bombákat.
  17. Fogyasztásig ismét tegyük vissza a hűtőbe.



Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat!:)

Sweet Valentin Link Party
------------------------------------------------------------

These mousse bombs are so fantastic! If I make a few portion of dessert, we always divide it, so everybody know how many dessert can eat, and my father ate all at once. :D 

From this sponge recipe will be a lot of leftovers, so make for example a yummy Nutella sponge balls!


Ingredients (6 small, 2 big):
Sponge:
  • 2 egg-yolk
  • 125 g sugar
  • 1 dl milk
  • 1 dl oil
  • 150 g flour
  • 30 g cocoa
  • 7 g baking powder
  • 3 egg whites (100 g) + 125 g sugar


Mousse:
  • 170 g milk chocolate
  • 240 ml whipping cream
  • 2 gelatine sheet
  • 1 egg
  • 1 egg-yolk
  • 20 g sugar

Raspberry glaze:
  • 230 g raspberry
  • 100 g sugar
  • 3 gelatine sheet


Directions:
  1. Stir the egg-yolk with the sugar, the oil and the milk until smooth.
  2. Add the flour-baking powder-cocoa mixture, and mix it well.
  3. Whisk the egg white with the sugar until stiff, then fold to the mixture.
  4. Pour into the pan.
  5. In a preheated oven, on 180°C bake it for 20 mins.
  6. If the sponge cooled down, cut out the right size rounds for your mold.
  7. Put the geltine sheet in cold water.
  8. To the mousse, melt the chocolate in water bath.
  9. Warm 50 ml whipping cream, and add the soft gelatine sheet, and stir until smooth.
  10. Whisk the eggs, then pour the melted chocolate and the warm whipping cream.
  11. Whick the leftover whipping cream with the sugar until stiff, then fold to the chocolate cream.
  12. Then fill with this cream your mold, and to the top, put the sponge round.
  13. Refrigerate overnight.
  14. To the glaze, put the gelatine sheet in cold water.
  15. Simmer the raspberry with the sugar, then strain out the seeds. (If it needs, put to the heat again until thicker)
  16. Then stir to the sauce the soft gelatine sheet.
  17. If it cooled slightly, pour to your mousse, may need 2-3 layers.
  18. Refrigerate until you eat them!
Difficulty: medium
Prep time: 2 hours + refrigerate
Baking time: 20 mins
Baking temperature: 180°C

Bon appétit!:)