2015. február 26., csütörtök

Habos citromos pite / Lemon meringue pie


  



Nagyon szeretem a citromos sütiket, de azok közül is ez a krémes pite a kedvencem!
Korábban már osztottam meg veletek egy citromos pitét, és most annak a továbbfejlesztett változatát osztom meg Veletek!

Hozzávalók (25 cm-es pite):
Tészta:

  • 180 g liszt
  • 120 g vaj
  • 40 g cukor
  • 2 tojássárgája


Citromkrém:

  • 1,5 dl citromlé
  • 200 g cukor
  • 5 tojás
  • 160 g vaj
  • 2 lapzselatin


Hab:

  • 2 tojásfehérje
  • 100 g cukor
  • pár csepp citromlé


Elkészítés:
  1. A lisztet és a cukrot keverjük össze, majd a vajat morzsoljuk bele.
  2. Adjuk hozzá a tojássárgáját és gyúrjuk össze, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.
  3. Nyújtsuk ki, majd béleljünk ki egy 25 cm átmérőjű pitetálat, úgy, hogy legyen pereme is.
  4. Szurkáljuk meg az alját villával, majd egy sütőpapírt helyezzünk a tészta tetejére és szórjunk rá rizst vagy száraz babot.
  5. Előmelegített sütőben 180°C-os süssük 15 percig, majd a sütőpapír és rizs nélkül további 10 percig süssük.
  6. A krémhez a lapzselatint áztassuk hideg vízbe.
  7. A citromlevet, a tojást és a cukrot keverjük simára, majd főzzük sűrűre.
  8. Miután levettük a tűzről adjuk hozzá a vajat és a kicsavart lapzselatint és keverjük simára.
  9. Majd a krémet öntsük a kihűlt tészta tetejére.
  10. A pitét tegyük hűtőbe kb 4 órára, hogy kellően megfagyjon a citromos krém.
  11. Másnap a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével verjük kemény habbá, és díszítsük a pite tetejét vele.
  12. Előmelegített sütőben, 160°C-on 15 perc alatt szárítsuk meg a habot.
  13. Hagyjuk teljesen lehűlni a pitét.
Nehézség:könnyű
Elkészítési idő: 1 nap
Sütési idő: 25 perc + 15 perc
Sütési hőfok: 180°C + 160°C

Jó étvágyat hozzá!:)

------------------------------------------------------

I really love the lemon desserts, but this pie is my favourite!

Ingredients (25 cm pie):
For the pastry:
  • 180 g flour
  • 120 g butter
  • 40 g sugar
  • 2 egg-yolks

Lemon cream:
  • 1,5 dl lemon juice
  • 5 eggs
  • 200 g sugar
  • 160 g butter
  • 2 gelatine sheet

Meringue:
  • 2 egg whites
  • 100 g sugar
  • few drop of lemon juice

Directions:
  1. Mix the flour, sugar and the butter, then add the egg-yolks and mix it well.
  2. Refrigerate for 30 mins.
  3. Roll out, and cover the pie pan.
  4. Prick the base with a fork, cover with baking paper and fill with rice or dry beans.
  5. In a preheated oven, on 180°C bake it for 15 mins, then remove the paper and the rice, and bake for another 10 mins.
  6. Put the gelatine sheets into cold water.
  7. The lemon juice, sugar and the eggs stir well, and cook over a medium heat until thickened and smooth.
  8. Add the soft gelatine sheets and the butter, and stir until smooth.
  9. Pour to the cooled down pie, and refrigerate at least 4 hours.
  10. Beat the egg whites with the sugar and the lemon juice until stiff, then cover the pie.
  11. In a preheated oven, on 160°C bake it for 15 mins.
  12. Then refrigerate it until the cream will be thick again.

Difficulty: easy
Prep time: 1 day
Baking time: 25 mins + 15 mins
Baking temperature: 180°C + 160°C

Bon appétit!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése