Nagyon szeretem a citromos sütiket, de azok közül is ez a krémes pite a kedvencem!
Korábban már osztottam meg veletek egy citromos pitét, és most annak a továbbfejlesztett változatát osztom meg Veletek!
Hozzávalók (25 cm-es pite):
Tészta:
- 180 g liszt
- 120 g vaj
- 40 g cukor
- 2 tojássárgája
Citromkrém:
- 1,5 dl citromlé
- 200 g cukor
- 5 tojás
- 160 g vaj
- 2 lapzselatin
Hab:
- 2 tojásfehérje
- 100 g cukor
- pár csepp citromlé
Elkészítés:
- A lisztet és a cukrot keverjük össze, majd a vajat morzsoljuk bele.
- Adjuk hozzá a tojássárgáját és gyúrjuk össze, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.
- Nyújtsuk ki, majd béleljünk ki egy 25 cm átmérőjű pitetálat, úgy, hogy legyen pereme is.
- Szurkáljuk meg az alját villával, majd egy sütőpapírt helyezzünk a tészta tetejére és szórjunk rá rizst vagy száraz babot.
- Előmelegített sütőben 180°C-os süssük 15 percig, majd a sütőpapír és rizs nélkül további 10 percig süssük.
- A krémhez a lapzselatint áztassuk hideg vízbe.
- A citromlevet, a tojást és a cukrot keverjük simára, majd főzzük sűrűre.
- Miután levettük a tűzről adjuk hozzá a vajat és a kicsavart lapzselatint és keverjük simára.
- Majd a krémet öntsük a kihűlt tészta tetejére.
- A pitét tegyük hűtőbe kb 4 órára, hogy kellően megfagyjon a citromos krém.
- Másnap a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével verjük kemény habbá, és díszítsük a pite tetejét vele.
- Előmelegített sütőben, 160°C-on 15 perc alatt szárítsuk meg a habot.
- Hagyjuk teljesen lehűlni a pitét.
Nehézség:könnyű
Elkészítési idő: 1 nap
Sütési idő: 25 perc + 15 perc
Sütési hőfok: 180°C + 160°C
Jó étvágyat hozzá!:)
------------------------------------------------------
I really love the lemon desserts, but this pie is my favourite!
Ingredients (25 cm pie):
For the pastry:
- 180 g flour
- 120 g butter
- 40 g sugar
- 2 egg-yolks
Lemon cream:
- 1,5 dl lemon juice
- 5 eggs
- 200 g sugar
- 160 g butter
- 2 gelatine sheet
Meringue:
- 2 egg whites
- 100 g sugar
- few drop of lemon juice
Directions:
- Mix the flour, sugar and the butter, then add the egg-yolks and mix it well.
- Refrigerate for 30 mins.
- Roll out, and cover the pie pan.
- Prick the base with a fork, cover with baking paper and fill with rice or dry beans.
- In a preheated oven, on 180°C bake it for 15 mins, then remove the paper and the rice, and bake for another 10 mins.
- Put the gelatine sheets into cold water.
- The lemon juice, sugar and the eggs stir well, and cook over a medium heat until thickened and smooth.
- Add the soft gelatine sheets and the butter, and stir until smooth.
- Pour to the cooled down pie, and refrigerate at least 4 hours.
- Beat the egg whites with the sugar and the lemon juice until stiff, then cover the pie.
- In a preheated oven, on 160°C bake it for 15 mins.
- Then refrigerate it until the cream will be thick again.
Difficulty: easy
Prep time: 1 day
Baking time: 25 mins + 15 mins
Baking temperature: 180°C + 160°C
Bon appétit!:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése