Nagyoon finom fánkocskák!! Egészségesebb is, mint az olajban sült változata. Érdemes kipróbálni:)
A receptet köszönöm Citromhabnak!
Hozzávalók (15 nagy fánk):
- 500 g liszt
- 30 g élesztő
- 50 g vaj
- 2 tojássárgája
- 70 g cukor
- 300 ml tej
Tetejére:
- porcukor
- tej
- ételfesték
Elkészítés:
- 100 ml langyos tejben futtassuk fel az élesztőt egy csipet cukorral.
- A lisztbe morzsoljuk bele a vajat, cukrot és a tojássárgáját.
- Majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejet adagolva dagasszuk össze.
- Meleg helyen letakarva kelesszük kétszeresére.
- Majd gyúrjuk át, és kelesszük kb félórán át.
- Nyújtsuk ki lisztezett tepsin 1,5 cm vastagra, és szaggassuk ki.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztát, majd takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk pihenni 20 percig.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 12 percig. (Amíg aranybarna lesz a teteje)
- A glazúrhoz a porcukrot a tejjel kavarjuk össze, és vonjuk be a fánkok tetejét.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 4 óra
Sütési idő: 12 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat hozzá!:)
------------------------------------------------
Ingredients (15 big donuts):
- 500 g flour
- 30 g yeast
- 50 g butter
- 2 egg-yolk
- 70 g sugar
- 300 ml milk
To the top:
- powdered sugar
- milk
- food colouring
Directions:
- In 100 ml warm milk put the yeast and pinch of sugar and set aside.
- Mix the flour, sugar, butter and the egg-yolks in a big bowl.
- Then pour the yeast to the mixture with the leftover milk and mix it well.
- Cover the bowl with tower, and leave it in a warm room to grow double.
- Then mix it again, and let to rest ca 30 mins.
- Roll out in a floured board into 1,5 cm high, then cut out the donuts.
- Put on a lined tin.
- Cover with towel, and let to rest for 20 mins.
- In a preheated oven, on 180°C bake it for 12 mins.
- For the glaze mix the powdered sugar and the milk, then cover the donuts.
Difficulty: medium
Prep time: 4 hours
Baking time: 12 mins
Baking temperature: 180°C
Bon appétit!:)
Hűha, dupla kelesztés? pp anyukámmal sütöttünk a hétvégén, de nem igazán lettek olyan szép szalagosak, ahogy elképzeltük, mondhatni, inkább csíkosak... A hőfokkal állandóan bajban voltunk, mert vagy megégett vagy nyers maradt a közepe... már régóta készülők a sütős verzióra, hátha.. :D
VálaszTörlésAa igen, elég sokat kellett rá várni :D Az a baj a sütőssel, hogy kicsit más az olajban sült verzióhoz képest, így is nagyon finom, csak azért mégis a másikon nőttem fel :D
TörlésSzeretjük a fánkot. NAgyon csábító lett :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen:))
Törlés