Nagyooon szeretjük a macaront!! Tényleg..nyamnyamnyam....
Most egyenesen 2,5 adaggal rukkoltam elő, de mindössze 3 napig ha kitartott. Szóval igen nagy fogyasztók vagyunk :D
A recepten nem változtattam, de bemásolom ide:)
Hozzávalók (40 db):
- 110 g mandula
- 200 g porcukor
- 90 g szobahőmérsékletű tojásfehérje (amint én előtte 4-5 napig pihentettem a hűtőben)
- 30 g kristálycukor
- 6 csepp citromlé
- 10 g kakaó
Töltelék:
- 100 g tejcsoki
- 0,5 dl habtejszín
- 5 g vaj (nem írtam el)
Elkészítés:
- Előre készítsünk elő minden hozzávalót, illetve a tepsit is.
- A mandulát daráljuk le, aztán keverjük össze a porcukorral és a kakaóval, majd 4-5 kanalanként daráljuk le együtt újra.
- Szitáljuk át, és ha maradtak nagyobb darabok, akkor ismét tegyük vissza a darálóba.
- A tojásfehérjét egy fém tálban kezdjük el pár csepp citromlével verni, majd ha elkezdett habosodni, adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük pontosan addig, míg felfele fordítva nem akar kicsúszni a tálból.
- Ha elkészült a hab, adjuk hozzá a mandulás keveréket, és egy falapát segítségével, 4-5 gyors mozdulattal keverjük össze. (Nem baj, ha még most nem homogén.)
- Majd óvatosan kívülről befelé forgassuk össze, míg a lapátról lassan, lávaszerűen nem folyik. Ezt sűrűn kell ellenőrizgetni. Ha szakaszosan folyik, akkor még kell rajta párat kavarni, de vigyázzunk, nehogy túlkavarjuk, mert akkor nem fog jól sikerülni.
- Ha elértük a kívánt állagot, akkor töltsük habzsákba, vagy nyomóba (én a nyomót ajánlom, amit a non-plus videóban használok, mert azzal sokkal szebb köröket tudtam nyomni), és az előre megrajzolt kör közepére helyezzük, majd ott kezdjük el nyomni. Nem kell mozgatni, csak egy helyben tartani. 1-2 mm-t fog terülni, így nem kell teljesen a körig nyomni. Ha jól dolgoztunk, akkor mire a tepsit telenyomtuk, akkor szépen el fognak terülni a macaronok.
- A konyhában hagyjuk 1 órán át pihenni, hogy bebőrösödjenek. Ha letelt az 1 óra, akkor ellenőrizzük le, hogy jól dolgoztunk: érintsük meg a macaronok tetejét, és ha nem ragad hozzá, akkor van jól, ha még ragacsos, akkor hagyjuk pihenni.
- Előmelegített sütőben, 140°C-on süssük 16 percig, alul felül sütés!! NEM hőlégkeveréses!! (Én a sütő aljára tettem egy tepsit, hogy ne kapjon egyből nagy forróságot, és ezt 10 perc után kivettem.)
- Ha jól dolgoztunk, akkor pár perc után elkezdenek nőni a lábai.
- Ha teljesen kihűltek a macaronok, akkor a szilikonos sütőpapírról le tudjuk szépen szedni. (Ha esetleg még ragad egy kicsit az alja, akkor egy késsel szedjük fel.)
- A töltelékhez a csokit vízgőz felett olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, és keverjük simára.
- Tegyük be a hűtőbe félórára.
- Töltsük habzsákba, és töltsük meg a macaronokat a csokikrémmel.
- A kész macaronokat tegyük egy jól zárható dobozba, és egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
- Másnap fogyasztás előtt 1 órán át hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy felmelegedjenek.
Nehézség: nehéz
Elkészítési idő: több óra
Sütési idő: 16 perc
Sütési hőfok: 140°C
Sárgulok :) Életemben egyszer próbáltam ki, de törtek és lábaik sem voltak :( Mindig keresem a tuti receptet, de mindenkinek más vált be. Azért még kísérletezem, ha 1x lesz időm :)
VálaszTörlésLegeslegelső nekem is nagyon gázos lett, de akkor még más recepttel próbáltam.
TörlésAmi itt van, ezt már 3x csináltam meg, és nagyon fincsi lett mindig:)
Remélem ha kipróbálod neked is sikerülni fog:)
Hmmm mi is imádjuk. Nagyon szépek lettek :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen:)
Törlés