Nagyoon szeretem a Rákóczi túrós sütit!! És mivel volt itthon félkiló túró, úgy gondoltam, hogy megcsinálom a tortaváltozatát.
A kimaradt tojásfehérjéből kókuszcsókot készítettem.
Hozzávalók (26 cm-es forma):
Tészta:
- 150 g liszt
- 75 g vaj
- 50 g cukor
- 0,5 cs. sütőpor
- 1 tojássárgája
- 1 ek tejföl
Túrókrém:
- 550 g túró
- 125 g cukor
- 2 tojássárgája
- 1 ek tejföl
Hab:
- 2 tojásfehérje
- 45 g víz
- 140 g cukor
- baracklekvár
Elkészítés:
- A lisztet a cukorral és a sütőporral keverjük össze.
- Morzsoljuk hozzá a vajat, és adjuk hozzá a tojássárgáját, valamint a tejfölt, és dolgozzuk össze.
- Tegyük a hűtőbe félórára.
- A hűtőből kivéve nyújtsuk ki, és béleljük ki a sütőpapírral bélelt tepsit.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 15 percig.
- A túrókrémhez az összes hozzávalót kavarjuk össze, majd botmixerrel pürésítsük.
- A tészta tetejét még melegen kenjünk meg baracklekvárral, és simítsuk rá a túrókrémet.
- Majd tegyük vissza a sütőbe további 20 percre.
- A habhoz a vízből és 100 g cukorból főzzünk sűrű szirupot.
- A tojásfehérjét a maradék cukorral verjük kemény habbá, majd állandó habverés közben csurgassuk hozzá a cukorszirupot.
- Verjük a habot amíg langyosra hűl.
- Töltsük nyomózsákba, és rácsozzuk be a torta tetejét.
- 80°C-on szárítsuk a habot 20 percig.
- Ha kihűlt a torta, a lyukakat töltsük ki baracklekvárral.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 55 perc
Sütési hőfok: 180°C + 80°C
Jó étvágyat hozzá!:)
-------------------------------------------------------------
I had some cottage cheese, so I baked the cake version of Rákóczi cottage cheese slice.
Ingredients (26 cm cake):
For the pastry:
- 150 g flour
- 75 g butter
- 50 g sugar
- 1 egg-yolk
- 6 g baking powder
- 1 tablespoon sour cream
Cottage cheese cream:
- 550 g cottage cheese
- 125 g sugar
- 2 egg-yolks
- 1 tablespoon sour cream
Meringue:
- 2 egg whites
- 45 g water
- 140 g sugar
- apricot jam
Directions:
- Mix the flour, sugar, baking powder and the butter, then add the egg-yolk and sour cream and mix it well.
- Refrigerate for 30 mins.
- Roll out, and cover the pan.
- In a preheated oven, on 180°C bake it for 15 mins.
- For the cottage cheese cream mix all ingredients until smooth,
- Cover the hot pastry with apricot jam, then pour the cottage cheese.
- Bake it for another 20 mins.
- Make a thick sugar syrup by boiling the water and 100 g sugar together.
- Beat the egg whites with 40 g sugar until thick.
- Then gradually stream the hot syrup into the egg whites while you beat continously on medium speed.
- Beat on high speed until the meringue cool.
- Then lettice the top of the hot cake.
- On 80°C dry it for 20 mins.
- When the cake cooled down, fill the hole with apricot jam.
Difficulty: medium
Prep time: 2 hours + refrigeration
Baking time: 55 mins
Baking temperature: 180°C + 80°C
Bon appétit!:)
Nyami! :)
VálaszTörlés