Oldalak

2015. március 3., kedd

Rákóczi túrós torta / Rákóczi cottage cheese cake






Nagyoon szeretem a Rákóczi túrós sütit!! És mivel volt itthon félkiló túró, úgy gondoltam, hogy megcsinálom a tortaváltozatát.

A kimaradt tojásfehérjéből kókuszcsókot készítettem. 

Hozzávalók (26 cm-es forma):
Tészta:

  • 150 g liszt
  • 75 g vaj
  • 50 g cukor
  • 0,5 cs. sütőpor
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tejföl


Túrókrém:

  • 550 g túró
  • 125 g cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek tejföl


Hab:

  • 2 tojásfehérje
  • 45 g víz
  • 140 g cukor



  • baracklekvár


Elkészítés:

  1. A lisztet a cukorral és a sütőporral keverjük össze.
  2. Morzsoljuk hozzá a vajat, és adjuk hozzá a tojássárgáját, valamint a tejfölt, és dolgozzuk össze.
  3. Tegyük a hűtőbe félórára.
  4. A hűtőből kivéve nyújtsuk ki, és béleljük ki a sütőpapírral bélelt tepsit.
  5. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 15 percig.
  6. A túrókrémhez az összes hozzávalót kavarjuk össze, majd botmixerrel pürésítsük.
  7. A tészta tetejét még melegen kenjünk meg baracklekvárral, és simítsuk rá a túrókrémet.
  8. Majd tegyük vissza a sütőbe további 20 percre.
  9. A habhoz a vízből és 100 g cukorból főzzünk sűrű szirupot.
  10. A tojásfehérjét a maradék cukorral verjük kemény habbá, majd állandó habverés közben csurgassuk hozzá a cukorszirupot.
  11. Verjük a habot amíg langyosra hűl.
  12. Töltsük nyomózsákba, és rácsozzuk be a torta tetejét.
  13. 80°C-on szárítsuk a habot 20 percig.
  14. Ha kihűlt a torta, a lyukakat töltsük ki baracklekvárral.


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 55 perc
Sütési hőfok: 180°C + 80°C

Jó étvágyat hozzá!:)

-------------------------------------------------------------

I had some cottage cheese, so I baked the cake version of Rákóczi cottage cheese slice.

Ingredients (26 cm cake):
For the pastry:
  • 150 g flour
  • 75 g butter
  • 50 g sugar
  • 1 egg-yolk
  • 6 g baking powder
  • 1 tablespoon sour cream
Cottage cheese cream:
  • 550 g cottage cheese
  • 125 g sugar
  • 2 egg-yolks
  • 1 tablespoon sour cream

Meringue:
  • 2 egg whites
  • 45 g water
  • 140 g sugar

  • apricot jam

Directions:
  1. Mix the flour, sugar, baking powder and the butter, then add the egg-yolk and sour cream and mix it well.
  2. Refrigerate for 30 mins.
  3. Roll out, and cover the pan.
  4. In a preheated oven, on 180°C bake it for 15 mins.
  5. For the cottage cheese cream mix all ingredients until smooth,
  6. Cover the hot pastry with apricot jam, then pour the cottage cheese.
  7. Bake it for another 20 mins.
  8. Make a thick sugar syrup by boiling the water and 100 g sugar together.
  9. Beat the egg whites with 40 g sugar until thick.
  10. Then gradually stream the hot syrup into the egg whites while you beat continously on medium speed.
  11. Beat on high speed until the meringue cool.
  12. Then lettice the top of the hot cake.
  13. On 80°C dry it for 20 mins.
  14. When the cake cooled down, fill the hole with apricot jam.
Difficulty: medium
Prep time: 2 hours + refrigeration
Baking time: 55 mins
Baking temperature: 180°C + 80°C

Bon appétit!:)

1 megjegyzés: