2015. április 19., vasárnap

Citromkrémes szelet



Húsvétkor mamám szomszédjánál kóstoltuk ezt a finom süteményt. Akkor így nagyjából felvázolta a szomszédnéni a receptet, és most emlékezetből, tetszés szerint megsütöttem. Ha valami gyors és finom süteményre vágytok, akkor készítsétek ezt el!

Mivel cukorsziruppal le kell önteni a tésztát, így érdemes egy éjszakát állni hagyni, hogy szeletelésnél ne boruljanak el.

Hozzávalók:
Tészta:

  • 12 tojás
  • 12 ek cukor
  • 12 g sütőpor
  • 6 ek finomliszt
  • 8 ek rétesliszt


Cukorszirup:

  • 2 dl víz
  • 230 g cukor


Krém:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 5 ek cukor


  • 1 l habtejszín
  • 7 ek cukor
  • 1 cs. habfixáló


  • 1,5 dl citromlé

Elkészítés:

  1. A piskótához a tojást válasszuk ketté.
  2. A tojásfehérjét a cukorral verjék kemény habbá, majd forgassuk hozzá a tojássárgáját.
  3. A finomlisztet, a réteslisztet és a sütőport keverjük össze, majd óvatosan forgassuk a habhoz.
  4. Öntsük a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe.
  5. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 25-30 percig. (TŰPRÓBA)
  6. Ha kihűlt a tészta, vágjuk először ketté. Majd a piskóta 1/3-át vágjuk le, ez lesz a harmadik emeletünk. (Kép lentebb)
  7. A tejből, cukorból és a pudingporból főzzünk pudingot, majd ha kihűlt, kavarjuk hozzá a citromlevet.
  8. A tejszínt a cukorral, és a habfixálóval verjük kemény habbá, majd forgassuk a citromos pudinghoz.
  9. A cukrot a vízzel tegyük fel főni, majd forrástól számított 2-3 percig főzzük.
  10. Majd rakjuk össze a tésztát: locsoljuk meg mindegyik tésztalapot a sziruppal, majd vonjuk be mindegyiket a krém harmadával.
  11. Ahhoz, hogy a piskóta a szirupot magába tudja szívni, egy éjszakára tegyük hűvösre/hűtőbe.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Sütési idő: 25-30 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

5 megjegyzés: