Nagyon finom kalács!!:)
Nagyjából Farkas Vilmos receptjét követtem, de sok helyen én változtattam rajta, amit a receptben látni fogtok :)
Érdemes megnézni a kalácsról készített videóját (LINK), ugyanis a fonásnál nagy segítség!! Igaz én így is képes voltam 5x szétszedni és 5x újrakezdeni, mert nem bírtam felfogni, hogy akkor most mit hogy.. :D De lehet, hogy csak szimplán fáradt voltam már, mert kb 5 órát aludtam, és reggel 8-tól este 9-ig a konyhában sütkéreztem, szóval nem kicsit vagyok kimerülve :D
Hozzávalók:
- 370 g liszt
- 40 g cukor
- 165 ml tej
- 20 g élesztő
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 35 g vaj
- 1,5 ek tej
- 1 ek kakaó
- 1 tojás
Elkészítés:
- A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd szórjuk meg egy csipet cukorral és liszttel.
- A lisztet a cukorral és sóval keverjük össze.
- A felfuttatott élesztőhöz kavarjuk hozzá a tojássárgáját.
- Majd a liszthez adjuk hozzá az élesztős keveréket, illetve az olvasztott vajat, és dagasszuk össze.
- Osszuk két részre.
- Az egyik feléhez gyúrjuk hozzá a tejjel kikevert kakaót.
- Meleg helyen, letakarva kelesszük 20 percig, majd gyúrjuk át, és ismét kelesszük 20 percig.
- A tésztát osszuk 3-3 egyenlő részre, gömbölyítsük, majd sodorjunk belőle szálakat úgy, hogy mindkét vége felé vékonyodjon.
- Majd hatos fonással fonjuk össze, de ne túl szorosan, mert akkor sülés közben szétszakadhat. (A videó most nagy segítség!)
- Pihentessük kb 10 percig.
- Majd kenjük le felvert tojással.
- Előmelegített sütőben, 190°C-on süssük 23 percig, majd takarjuk le egy alufóliával, és süssük tovább 16 percig 160°C-on.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra
Sütési idő: 39 perc
Sütési hőfok: 190°C + 160°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Én is ezt a receptet használom, viszont nekem nem sikerült a 6os fonást felfogni, így én 4 szálból csinálom, nagyon egyszerű :)
VálaszTörlésÉn is 5x kezdtem újra mire valahogy talán sikerült felfogni :D
Törlés