Karamell+kávé=szerelem
Nálunk ez az egyenlet van érvényben:)
A karamelltorta krémjét használtam fel, illetve Gizi tészta receptjét, amit köszönök szépen!:)
Hozzávalók (20 cm x 30 cm):
Tészta:
- 300 g liszt
- 150 g cukor
- 6 g sütőpor
- 2 ek kakaó
- 50 g vaj
- 1 db tojás
- 1 dl tej
Karamell:
- 200 g cukor
- 2 dl habtejszín
- 0,5 dl tej
- 1 csipet só
- 1 tk vanília aroma
- 32 g vaj
Karamellkrém:
- 3 dl tej
- 180 g cukor
- 2 ek. vanília aroma
- 25 g étkezési keményítő
- 4 tojássárgája
- 260 g szoba-hőmérsékletű vaj (szigorúan vaj!!)
- csipet só
- 350 g karamell
- 3 dl habtejszín
- 1 cs. habfixáló
- 1 adag kávé
- grillázs
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet, a cukrot, a sütőport és a kakaót keverjük össze, majd morzsoljuk hozzá a vajat.
- Adjuk hozzá a tojást és a tejet, majd gyúrjuk össze.
- Osszuk négy egyenlő részre.
- Lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát, majd tegyük a tepsi hátlapjára, és előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 8,5-9 percig.
- Még melegen húzzuk le róla a sütőpapírt. (Én a 4 laphoz 2 sütőpapírt használtam, ahogy a tésztáról lehúzzuk a papírt, nyugodtan nyújtsuk ki rajta a következő adag tésztát.)
- A karamellhez a cukrot kezdjük el karamellizálni egy vastag falú lábasban, majd adjuk hozzá a forró tejszínt és tejet, majd olvasszuk el benne a karamellt. (Nem kell nagyon hígra főzni, ha sűrűsíteni szeretnénk, akkor egyszerűen csak tovább kell főzni.)
- Ha kész, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vajat, a vanília aromát és a sót, majd hagyjuk kihűlni.
- A krémhez a tejet és a vanília aromát melegítsük fel.
- A cukrot és az étkezési keményítőt keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük simára, majd adjunk hozzá 4 ek meleg vaníliás tejet.
- Ezt a tojásos egyveleget adjuk a melegedő tejhez és közepes lángos főzzük sűrűre.
- Ezt a "pudingot" öntsük egy mély tálba és hűlésig verjük habverővel.
- A szoba-hőmérsékletű vajat kanalanként adjuk a krémhez, és folyamatosan a habverő legmagasabb fokozatán verjük.
- A kihűlt karamellt adjunk a krémhez, és azzal is keverjük jól el.
- Tegyük be a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
- A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá és fakanállal keverjük hozzá a krémhez.
- A lapokat locsoljuk meg forró kávéval, majd a krém negyedével kenjük meg mindegyik lapot.
- A tetejére szórhatunk grillázst.
- Fogyasztás előtt egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: félnap + hűtés
Sütési idő: 40 perc (4x10 perc)
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Tészta eredeti receptje: ITT
Ez nálam is szerelem!!! :)
VálaszTörlésAkkor biztos szeretnéd ezt a csodás krémes sütit:)
TörlésImádnám :) a kép eléggé meggyőző :)
VálaszTörlésAranyos vagy, köszönöm:)
TörlésÉpp kávézom, jól jönne mellé egy ilyen süti :)
VálaszTörlés:)) Örülök, hogy tetszik:)
Törlésistenien nez ki :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen:)
TörlésSzia Szandi! Jó értem, hogy a karamellkrémnél írt 350 g karamellt készítjük el a 'karamell' leírás alatt található összetevőkből? Köszönöm a válaszod előre is.
VálaszTörlésSzia!:)
TörlésIgen igen, az a 350 g, maga a karamell, csak azért írtam grammban, hogyha esetleg valaki még tenne bele tejszínt, mert túl sűrűnek találja, akkor is tudja, hogy mennyi kell a krémbe.
Kedves Szandi!
VálaszTörlésElkészitettem a sütit, nekem édes, ezért a krémhez tehetek kevesebb cukrot? A kész krém pedig túros állagu lett miután beletettem a karamellt. Szeretném újból elkésziteni. Előre is köszönöm a segítséget.