2015. június 30., kedd

Cseresznyés mascarponés máktorta






A rózsát még előző nap készítettem direkt erre a tortára:)
Nagyon élveztem csinálni, és mindenkinek nagyon ízlett ez a torta!


Hozzávalók (24 cm-es torta):
Tészta:

  • 300 g mák
  • 120 g liszt
  • 8 g sütőpor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 180 g vaj
  • 8 tojás
  • 240 g cukor


Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 4 dl tejföl
  • 250 g cukor
  • 24 g vaníliás cukor
  • 40 g zselatin fix
  • 3 dl habtejszín
  • eperlekvár

Cseresznyezselé:


  • 500 g cseresznye
  • 150 g cukor
  • 2 lapzselatin


Csokoládé tortakeret:

  • 30 g fehércsokoládé
  • 200 g tejcsokoládé


Elkészítés:


  1. A cseresznyét turmixoljuk össze, majd a cukorral tegyük fel főni - főzzük minél sűrűbbre.
  2. A lapzselatint áztassuk hideg vízbe, majd 5 perc elteltével csavarjuk ki, és adjuk a kész cseresznyéhez.
  3. Hagyjuk langyosra hűlni, majd öntsük ki sütőpapírra, és terítsük szét.
  4. Pár napot hagyjuk száradni, amíg fel tudjuk szedni a sütőpapírról. (Ha szeretnénk ezt a folyamatot felgyorsítani, akkor tegyük be a sütőbe száradni.)
  5. A mákot, a lisztet, a sütőport és a citromhéjat kavarjuk össze.
  6. A puha vajat 60 g cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját.
  7. A tojásfehérjét 180 g cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk a vajas keverékhez.
  8. A mákos keveréket kis adagonként adjuk a vajas alaphoz.
  9. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük 30 percig, majd 165°C-on 5 percig. (TŰPRÓBA!)
  10. A krémhez a mascarponét, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot kavarjuk össze, majd adjunk hozzá 20 g zselatin fixet.
  11. A habtejszínt 20 g zselatin fixszel verjük kemény habbá, majd forgassuk a krémhez.
  12. A tésztát vágjuk ketté, és tegyük vissza a tortakarikát.
  13. Kenjük meg eperlekvárral, majd a krém 1/4-ével.
  14. A zselére tegyük rá a tortakarikát, és vágjuk körbe.
  15. A körbevágott cseresznyelapot helyezzük a krémre, majd vonjuk be a krém 1/4-ével.
  16. Helyezzük rá a tészta másik felét, majd egy éjszakára tegyük be a hűtőbe.
  17. A megmaradt krémből egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, és vonjuk be a tortát.
  18. A csokoládé tortakerethez vágjunk ki a torta kerületénél 5 cm-rel hosszabb sütőpapírt.
  19. Fehércsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd pöttyözzük be a sütőpapírt.
  20. Ha elkészültek a pöttyök, olvasszuk meg vízgőz felett a tejcsokoládét, és óvatosan, vékony rétegben oszlassuk el a sütőpapíron.
  21. Várjunk 5 percet, majd helyezzük a torta köré.
  22. Legalább 25 percre tegyük a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen.
  23. Majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt.
  24. A félretett krémmel díszítsük a torta tetejét.



Nehézség: nehéz
Sütési idő: 30+5 perc
Sütési hőfok: 175°C+165°C

Jó étvágyat hozzá!:)


2015. június 24., szerda

Epres túrós brownie




Mostanában a brownie-t sok torta alapjaként sütöm meg, mert nagyon különlegessé teszi az ízvilágot. 

Hozzávalók:
Brownie:
  • 150 g csoki
  • 165 g vaj
  • 330 g cukor
  • 120 g liszt
  • 45 g kakaó
  • 1 ek vanília aroma
  • 3 tojás
  • 1/2 tk sütőpor


Túrókrém:
  • 500 g túró
  • 200 g cukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 150 g tejföl
  • 175 g tejszín
  • 1 cs zselatin fix


  • 10 db eper 
  • kakaó


Elkészítés:
  1. Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet, kakaót, sütőport és a vaníliaaromát, majd kavarjuk jól el.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.
  5. A tepsit béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy túllógjon a sütőpapír.
  6. Öntsük a tésztát a tepsibe, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 25 percig.
  7. A túrót a tejföllel, a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük össze.
  8. A tejszínt verjük fel a zselatin fixszel kemény habbá, majd forgassuk a túrókrémhez.
  9. Pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
  10. Szeleteljünk epret a brownie tetejére.
  11. A túrókrémet töltsük habzsákba, majd vonjuk be vele a tortát.
  12. Szórjuk meg kakaóporral a tetejét.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Sütési idő: 25 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)





2015. június 23., kedd

Fondant torta



Szülinapra készítettem ezt a tortát.
Belül epres étcsokoládés krém lapul. :)

2015. június 17., szerda

2015. június 11., csütörtök

Epres túrós zebratorta




A hétvégén már sütöttem Epres túrótortát, de mindenképpen akartam még egyet, amíg van az eperből. Viszont valami újra is vágytam, így született meg ez a zebratorta.

Hozzávalók (26 cm-es torta):
Piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 ek liszt
  • 4 ek cukor
  • 1 ek kakaó
Túrókrém:

  • 400 g eper
  • 500 g túró
  • 2 dl tejföl
  • 12 db lapzselatin
  • 250 g teavaj ( nem maragarin ill. vaj, hanem csak teavaj!)
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 4,5 dl tej
  • cukor ízlés szerint 
Elkészítés:
  1. Süssük meg a kakaós piskótát 4 tojásból.
  2. A lapzselatint áztassuk egy kis vízbe.
  3. A tejet melegítsük kézlangyosságúra, és tegyük bele a vízből kivett lapzselatint.
  4. A túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a tojást, a szoba-hőmérsékletű teavajat illetve a cukrot robotgéppel csomómentesre kavarjuk ki.
  5. A lapzselatint a tejjel együtt keverjük bele a túrókrémbe.
  6. Kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsük még.
  7. A krémet osszuk úgy ketté, hogy az eper mennyiségét is számoljuk hozzá. (Tehát ha az eperrel együtt 2200 g, akkor az egyik krém 1100 g lesz, míg a másik 700 g lesz)
  8. Az epret turmixoljuk össze, majd keverjük a kisebb krémhez.
  9. A tészta közepére először öntsünk az epres krémből egy keveset, majd a sima túrósból szintén középre. Ezt ismételjük addig, amíg el nem fogy az összes krém.
  10. Tegyük be a krémet a hűtőbe legalább egy éjszakára.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Sütési idő: 15 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2015. június 7., vasárnap

Kandírozott rózsaszirom




Először féltem tőle, mert hát mégis virágot megenni? Ráadásul a sütibe/sütire is tegyem? Pedig én aztán szeretek új dolgokat kipróbálni, mindenfélét megkóstolni...De ettől mégis féltem.. Aztán elhatároztam, hogy ha törik ha szakad én akkor is kipróbálom. Így fogtam magam, elmentem keresztapukámhoz, és leszedtem a legszebb rózsáit. Jelentem, isteni! Annyira finom karakteres íze van! Feldobja a sütiket az 100%!

Természetesen mindegyik kezeletlen, így nyugodt szívvel fogyasztható!

Fontos, hogy ha Ti is szeretnétek kipróbálni, akkor csak olyan rózsát fogyasszatok, ami biztos forrásból származik, és tudjátok, hogy nem lett permetezve semmivel sem!

Hozzávalók:

  • rózsaszirom/egész rózsa
  • tojásfehérje
  • porcukor


Elkészítés:

  1. Mossuk meg jól a szirmokat, majd szárítsuk meg.
  2. A tojásfehérjét villával enyhén verjük fel, míg habos lesz.
  3. Egy ecsettel vékony rétegben kenjük le a szirmokat, majd szórjuk meg porcukorral, és helyezzük egy rácsra.
  4. Egy napot hagyjuk száradni. Száradás közben érdemes még 1-2x megszórni porcukorral.
  5. Miután kiszáradtak, egy ecsettel távolítsuk el a felesleges porcukrot.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 10 perc + szárítás

Epres-csokoládés joghurttorta







Emlékeztek még a Málnás-csokoládés joghurttortára? Na ez annak a "tesója", annyi különbséggel, hogy málna helyett eperrel készült:) Talán ez így még finomabb...próbáljátok ki, megéri!:)
Sajnos szeletről már nem tudtam képet csinálni, mert tesóm születésnapjára sütöttem a tortát, és a nagy család rögtön "el is pusztította". :P

A tetejét kandírozott rózsaszirommal díszítettem, ami nagyon feldobta. Érdemes kipróbálni!:)


Hozzávalók (25 cm-es tortaforma):
Brownie:
  • 100 g tej/étcsoki
  • 110 g vaj
  • 220 g cukor
  • 80 g liszt
  • 30 g kakaó(keserű!)
  • 1 ek vaníliaaroma
  • 2 db tojás
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
Krém:

  • 640 g natúr joghurt
  • 80 g fehér csokoládé
  • 230 g cukor
  • 28 g vaníliás cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 200 g eper
  • 8 db lapzselatin


Eperzselé:

  • 220 g eper
  • 10 ek cukor
  • 6 g zselatin
  • 2 ek víz


Csokikrém:

  • 100 g tejcsokoládé/étcsokoládé
  • 10 g vaj
  • 95 g habtejszín
  • (ha tejcsokoládéval készül, akkor 5 g zselatin+2 ek víz)


Elkészítés:
  1. Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet, kakaót, sütőport és a vaníliaaromát, majd kavarjuk jól el.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.
  5. Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  6. Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)
  7. 4 db lapzselatint áztassunk hideg vízbe.
  8. A joghurtot a cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott fehér csokival kavarjuk össze.
  9. Verjük kemény habbá a habtejszínt a habfixálóval, majd óvatosan forgassuk a joghurthoz.
  10. Osszuk két egyenlő részre a krémet, az egyiket tegyük be a hűtőbe.
  11. A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a krémhez. 
  12. Majd öntsük a brownie tetejére, és tegyük be a hűtőbe 1 órára.
  13. Az epret a cukorral tegyük fel főni, majd pár perc után adjuk hozzá a zselatint, és főzzük össze. (Ha nem szeretnénk zselatint beletenni, akkor adjunk még hozzá cukrot, és főzzük tovább.)
  14. Öntsük a megdermedt joghurtkrém tetejére, és ismét tegyük vissza a hűtőbe.
  15. A maradék 4 db lapzselatint áztassuk hideg vízbe.
  16. A félretett krémhez kavarjuk hozzá az összetört epret.
  17. A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk az epres krémhez.
  18. Majd öntsük az eperzselé tetejére, és tegyük ismét hűtőbe 1-2 órára.
  19. Vízgőz felett a csokoládét vajjal olvasszuk össze, majd kavarjuk hozzá a tejszínt.
  20. (Ha tejcsokoládéból készítjük, akkor érdemes zselatint is tenni bele, hogy biztosan megkössön, ehhez a zselatint a vízzel kavarjuk össze, és melegítsük addig, amíg épp elolvad, majd kavarjuk a csokoládéhoz.)
  21. Végül öntsük a torta tetejére, és egy éjszakára, min. 4-5 órára helyezzük hűtőbe.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C


Jó étvágyat hozzá!

Epres mascarponés máktorta



Nagyon finom, könnyed torta.
Bármilyen lekvárral elkészíthető!

Hozzávalók (20 cm-es torta):
Tészta:

  • 200 g mák
  • 80 g liszt
  • 5 g sütőpor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 120 g vaj
  • 5 tojás
  • 160 g cukor


Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 2 dl tejföl
  • 100 g cukor
  • 12 g vaníliás cukor
  • 20 g zselatin fix



  • eperlekvár
  • eper


Elkészítés:

  1. A mákot, a lisztet, a sütőport és a citromhéjat kavarjuk össze.
  2. A puha vajat 40 g cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját.
  3. A tojásfehérjét 120 g cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk a vajas keverékhez.
  4. A mákos keveréket kis adagonként adjuk a vajas alaphoz.
  5. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük 30 percig, majd 165°C-on 5 percig. (TŰPRÓBA!)
  6. A krémhez a mascarponét, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot kavarjuk össze, majd adjuk hozzá a zselatin fixet.
  7. A tésztát vágjuk ketté, és tegyük vissza a tortakarikát.
  8. Kenjük meg eperlekvárral, majd a krém 2/3-ával.
  9. Tegyük rá a tetejét, kenjük meg ismét lekvárral, majd vonjuk be a maradék krémmel.
  10. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  11. Másnap díszítsük eperszeletekkel.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra + hűtés
Sütési idő: 30+5 perc
Sütési hőfok: 175°C+165°C

Jó étvágyat hozzá!:)

Eredeti recept: ITT

2015. június 4., csütörtök

Epres krémsajtos red velvet blondie / Red velvet cream cheese blondie with strawberry





Krémes, epres, csokis...isteni!!

Belül igen folyós a tészta, így inkább azoknak ajánlom, akik szeretik az ilyen sütiket is (pl. Csokiláva)
Jól lehűtve ebben a melegben olyan, akár egy fagyi:)

Hozzávalók (38x25 cm-es tepsi):
  • 200 g fehércsokoládé
  • 220 g vaj
  • 350 g cukor
  • 160 g liszt
  • 8 g kakaó(keserű!)
  • 2 ek vaníliaaroma
  • 4 db tojás
  • piros ételfesték
Krémsajt:
  • 450 g krémsajt
  • 120 g cukor
  • 2 tojás

  • eper

Elkészítés:
  1. Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet, kakaót, és a vaníliaaromát, majd kavarjuk jól el.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit és az ételfestéket.
  5. A tepsit béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy túllógjon a sütőpapír.
  6. Öntsük a tésztát a tepsibe.
  7. A sajtkrémet a cukorral és a tojásokkal pár másodpercig habosítsuk, majd kanalazzunk a tészta tetejére.
  8. A krémsajt tetejére szeleteljünk epret.
  9. Majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig. (Ha nem szeretnétek lágy tésztát kapni, akkor süssétek kb 30 percig, vagy amíg a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.)


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 30-35 perc
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

--------------------------------------------------------

Ingredients (38x25 cm pan):

  • 200 g white chocolate
  • 220 g butter
  • 440 g sugar
  • 160 g flour
  • 8 g cocoa (unsweetened)
  • 2 tablespoon vanilla aroma
  • 4 eggs
  • red food colouring
Cream cheese:
  • 450 g cream cheese 
  • 120 g sugar
  • 2 eggs

  • strawberry

Directions:

  1. Line you pan with baking paper, leaving an overhang on all sides.
  2. Melt the chocolate and the butter in water bath.
  3. Whisk the eggs with the sugar until you get a light yellow cream.
  4. To the eggy mousse gently fold the flour, cocoa, baking powder mixture and vanilla aroma.
  5. Then add the melted chocolate and the food colouring and stir until smooth.
  6. Pour the batter into the prepared pan.
  7. To the cream cheese add the sugar and the eggs, and beat in a medium speed for few sec.
  8. Spoon the cream cheese to the batter.
  9. Put to the top some strawberry slices.
  10. In a preheated oven, in 180°C bake it for 20 mins. (If you don't want a soft blondie, bake it for 30 mins, or until a toothpick inserted comes out clean.)


Difficulty: easy
Prep time: 30-35 mins
Baking time: 20 mins
Baking temperature: 180°C

Bon appétit!:)