Emlékeztek még a Málnás-csokoládés joghurttortára? Na ez annak a "tesója", annyi különbséggel, hogy málna helyett eperrel készült:) Talán ez így még finomabb...próbáljátok ki, megéri!:)
Sajnos szeletről már nem tudtam képet csinálni, mert tesóm születésnapjára sütöttem a tortát, és a nagy család rögtön "el is pusztította". :P
A tetejét kandírozott rózsaszirommal díszítettem, ami nagyon feldobta. Érdemes kipróbálni!:)
Hozzávalók (25 cm-es tortaforma):
Brownie:
- 100 g tej/étcsoki
- 110 g vaj
- 220 g cukor
- 80 g liszt
- 30 g kakaó(keserű!)
- 1 ek vaníliaaroma
- 2 db tojás
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- 640 g natúr joghurt
- 80 g fehér csokoládé
- 230 g cukor
- 28 g vaníliás cukor
- 5 dl habtejszín
- 1 cs. habfixáló
- 200 g eper
- 8 db lapzselatin
Eperzselé:
- 220 g eper
- 10 ek cukor
- 6 g zselatin
- 2 ek víz
Csokikrém:
- 100 g tejcsokoládé/étcsokoládé
- 10 g vaj
- 95 g habtejszín
- (ha tejcsokoládéval készül, akkor 5 g zselatin+2 ek víz)
Elkészítés:
- Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
- A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
- Adjuk hozzá a lisztet, kakaót, sütőport és a vaníliaaromát, majd kavarjuk jól el.
- Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.
- Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
- Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)
- 4 db lapzselatint áztassunk hideg vízbe.
- A joghurtot a cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott fehér csokival kavarjuk össze.
- Verjük kemény habbá a habtejszínt a habfixálóval, majd óvatosan forgassuk a joghurthoz.
- Osszuk két egyenlő részre a krémet, az egyiket tegyük be a hűtőbe.
- A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a krémhez.
- Majd öntsük a brownie tetejére, és tegyük be a hűtőbe 1 órára.
- Az epret a cukorral tegyük fel főni, majd pár perc után adjuk hozzá a zselatint, és főzzük össze. (Ha nem szeretnénk zselatint beletenni, akkor adjunk még hozzá cukrot, és főzzük tovább.)
- Öntsük a megdermedt joghurtkrém tetejére, és ismét tegyük vissza a hűtőbe.
- A maradék 4 db lapzselatint áztassuk hideg vízbe.
- A félretett krémhez kavarjuk hozzá az összetört epret.
- A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk az epres krémhez.
- Majd öntsük az eperzselé tetejére, és tegyük ismét hűtőbe 1-2 órára.
- Vízgőz felett a csokoládét vajjal olvasszuk össze, majd kavarjuk hozzá a tejszínt.
- (Ha tejcsokoládéból készítjük, akkor érdemes zselatint is tenni bele, hogy biztosan megkössön, ehhez a zselatint a vízzel kavarjuk össze, és melegítsük addig, amíg épp elolvad, majd kavarjuk a csokoládéhoz.)
- Végül öntsük a torta tetejére, és egy éjszakára, min. 4-5 órára helyezzük hűtőbe.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C
Szia, sajnos lapzselatin helyett port hasznaltam es a krembe osszeugrott, olyan nagy db.zselatin mocsingok lettek :( Igy utolag gondolom nem veletlen a lapzselatin hasznalata. Jartal mar igy? Mi a kulonbseg a ket zselatin kozott? Lehet tenni vmit?
VálaszTörlésSzia!
TörlésNyugodtan csereberélhető a kétféle zselatin. Azért ugorhatott össze, mert nem volt hőkiegyenlítés, tehát a forró zselatint egyből a hideg krémhez öntötted. Legközelebb kis adagokban adj a krémből a zselatinhoz, 1-2 ek-t, majd így öntsd hozzá, és akkor nem fog összeugrani.
Mivel így nem is fogja szerintem megkötni a krémedet, én megpróbálnám felolvasztani egy kevés krémben a zselatint, és megpróbálnám újból összekeverni. Remélem még megmenthető:)
szia, fehér csoki helyett mit ajánlanál? köszi
VálaszTörlésSzia! Megcsináltam: nem jött össze, mert nem állt össze :(
VálaszTörlésAz alsó krém szépen megszilárdult, de az eperzselé és az epres krém folyós maradt, pedig több zselatint is tettemm bele, mint ami a receptben szerepelt. Furcsa, hogy ugyanannyi zselatin kell a fehér krémbe, mint az epresbe, amibe ugye az eper is belekerül, ami legalább 1-1,5 dl folyadékot jelent pluszban. Ezért is tettem bele még egy lap zselatint, de így is szétfolyt: kiskanállal ettük meg a szülinapon, amire készült :( Tiszta blamázs! :))))
Szerintem lehet, hogy rossz minőségű zselatint használtál. Érdemes márkás zselatint használni.
VálaszTörlésEzt a receptet 14 éves fiam készítette el a tanári szakácskönyv összeállításba.
VálaszTörlésŐszintén gratulálunk neked!
Ha küldesz email címet elküldöm majd neked:-)
SZUPER elronthatatlan minden amit csinálsz!!!
Köszönjük!
Szia! Egy kérdéssel fordulók hozzátok 95 g habtejszin az pontosan mennyi? Előre köszönöm
VálaszTörlésKöszönöm
VálaszTörlésOlyan szép, pedig nem indult jól :) a tejszínt alig tudtam felverni a zselatin is próbált velem kitolni de most vettem le a karikát és minden réteg nagyon szépen megkötött
Szuper receptjeid vannak a körtés mascarpone nagy kedvenc lett már 3szor elkészítettem :)