Mikor megkóstoltam az idei országtortát, már tudtam, hogy én ezt el fogom készíteni!:)
Készítsétek el bátran, nagyon finom!:)
Mivel már nem lehet venni sárgabarackot, így én helyette az idei házi sárgabarack dzsemünket használtam.
A zselatinmasszának kb a fele nekem megmaradt úgy is, hogy az eredeti recepthez képest én csak a felét csináltam meg (50 g zselatint), így akár 25 g-mal is meg lehet nyugodtan csinálni!
Hozzávalók (22 cm):
Karamellizált mandula:
- 25 g cukor
- 10 g víz
- 80 g szeletelt mandula
Tészta:
- 96 g mandulaliszt (darált mandulát használtam)
- 70 g cukor (1)
- 195 g tojás
- 40 g vaj
- 53 g étcsokoládé
- 25 g cukor (2)
- 80 g tojásfehérje
- 70 g karamellizált mandula
Pálinkás krém:
- 25 g barackpálinka
- 20 g víz
- 70 g sárgabarack dzsem
- 2 g citromsav
Zselatinmassza:
- 50 g zselatin
- 250 g víz
Sárgabarackkrém:
- 250 g sárgabarack dzsem
- 30 g zselatinmassza
- (ha nem dzsemből készíted, akkor 3 g X58 Pektin+20 g porcukor)
Karamell mousse:
- 232 g cukor
- 82 g méz
- 135 g tej
- 135 g habtejszín (1)
- 115 g tojássárgája
- 390 g habtejszín (2)
- 70 g zselatinmassza
- 1 cs. habfixáló
Karamell glazing:
- 45 g cukor
- 23 g víz
- 45 g méz
- 30 g sűrített tej
- 45 g fehér csokoládé
- 21 g zselatinmassza
Elkészítés:
- A karamellizált mandulához a cukrot és a vizet tegyük fel főni, és kevergetés nélkül hagyjuk, hogy a cukor megkaramellizáljon. Amikor elkezdődik a folyamat, akkor vegyük lejjebb a lángot, nehogy megégjen.
- Majd kavarjuk bele a mandulát, és törjük durvára.
- (A tésztát érdemes két részletben készíteni, így nem kell elvágni, és biztosan egyenlő lesz)
- A tésztához a cukrot (1) az egész tojással és a mandulaliszttel kavarjuk habosra.
- A vajat és az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd kavarjuk a tojásos keverékhez.
- A tojásfehérjét a cukorral (2) verjük kemény habbá, majd a karamellizált mandulával együtt keverjük a csokoládés masszához.
- Sütőpapírral bélelt tortakarikába öntsük bele.
- Előmelegített sütőben, 170°C-on süssük 20 percig.
- A pálinkás krémhez a barackdzsemet, a pálinkát és a vizet főzzük 3-4 percig, majd kavarjuk hozzá a citromsavat.
- A kihűlt tészta köré tegyük vissza a tortakarikát, és kenjünk meg a pálinkás krém felével.
- A zselatinmasszához a zselatint a vízzel olvasszuk össze.
- A barackkrémhez a dzsemet forraljuk fel, majd ha 60°C-ra hűlt, keverjük hozzá a felolvasztott zselatinmasszát.
- Majd öntsük a pálinkás krémmel lekent tésztára.
- Helyezzük rá a másik tésztát, és kenjük le a megmaradt pálinkás krémmel.
- Amíg elkészül a karamell mousse, tegyük hűtőbe.
- A karamell moussehoz a tejet, a habtejszínt (1) és a mézet forraljuk fel.
- A cukrot karamellizáljuk meg, majd három részletben adjuk hozzá a tejes keveréket.
- A tojássárgáját tegyük egy tálba, majd ha a karamell eléri a 102°C-ot, akkor kezdjük el verni habverővel a sárgáját, és amikor 105°C-os lesz, akkor lassan csurgassuk hozzá a karamellt.
- Adjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, és verjük kihűlésig.
- A habtejszínt (2) a habfixálóval verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk hozzá.
- Öntsük a tészta tetejére, és tegyük minimum 3 órára a hűtőbe.
- A karamell glazinghoz a vizet és a mézet forraljuk fel.
- A cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük hozzá a felforrt keveréket.
- Egy tálba tegyük bele a sűrített tejet és a fehér csokoládét, majd 3 részletben adjuk hozzá a karamellt.
- Majd kavarjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, és öntsük a karamell mousse tetejére.
- Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Nehézség: közepes/nehéz
Elkészítési idő: 3 óra + hűtés
Sütési idő: 2x20 perc
Sütési hőfok: 170°C
Jó étvágyat hozzá:)
Gyönyörű! Én még nem kóstoltam, pedig jóatyámnak van házi barackpálinkája elfekvőben otthon, milyen vicces lenne azzal odaállni elé, h apa itt a pálinkád. Hol? Hát a tortában :D
VálaszTörlésKöszönöm:))
TörlésNem biztos, hogy értékelné, ha a drága jó pálinkáját elfőznéd :D
Szia Szandi!
VálaszTörlésA barackpálinka ízét mennyire lehet érezni? Nagyon kiemelkedik? Meg szeretném csinálni ezt a tortát karácsonyra, de amire azt hittem, hogy barackpálinka, kiderült, hogy szilva...Szerinted nagyon elrontaná? Keressek más tortát? (Nem tudok mást venni, külföldön tartózkodom) :)
Köszi a segítséget,
Evelin :)
Szia Evelin!
TörlésEgyaltalan nem fog erzodni rajta a palinka, en kifejezetten utalom a palinkat de halistennek sosem ereztem :D
Szerintem engem meg fognak kovezni, de nyugodtan keszitheted szilvaval, ugyaem fog erzodni :)
Jo sutest es boldog karacsonyt!:)
Szandi
Szia!lenne egy kérdésem milyen zselatint használsz? (Horváth rozi jó hozzá? )
VálaszTörlésSzia! Tökéletes, azt használok én is:)
TörlésA válaszodat előre is köszönöm szépen!
VálaszTörlés