Idén ezt a tortát a 21. születésnapomra készítettem!
Egy-kettőre elfogyott!:)
Hozzávalók (24 cm):
Diógrillázs:
- 200 g darált dió
- 100 g cukor
Tészta:
- 145 g tojásfehérje
- 60 g tojássárgája
- 50 g cukor
- 20 g liszt
- 110 g diógrillázs
Étcsokoládé mousse:
- 170 g étcsokoládé
- 50 g tojássárgája
- 80 g cukor
- 5 g zselatin
- 3,5 dl habtejszín
Narancszselé:
- 2 dl narancslé (100%-os narancslevet használtam)
- 50 g cukor
- 10 g zselatin
Fehér csokoládé mousse:
- 200 g fehér csokoládé
- 55 g tojássárgája
- 80 g cukor
- 2 teáskanál vanília aroma
- 4,5 dl habtejszín
- 5 g zselatin
Csokikrém:
- 100 g tejcsokoládé
- 10 g vaj
- 1 dl habtejszín
- 5 g zselatin
- 2 ek víz
- baracklekvár
Elkészítés:
- A diógrillázshoz a cukrot karamellizáljuk meg, majd kavarjuk hozzá a darált diót.
- A tésztához a tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd kanalazzuk hozzá a grillázsos lisztet.
- A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk össze.
- Öntsük a tortaformába, és szórjuk meg a tetejét grillázzsal.
- Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük 25 percig.
- Az étcsokoládé moussehoz az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg.
- A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd kavarjuk össze a csokoládéval.
- 1 dl tejszínt melegítsünk forráspontig, majd olvasszuk el benne a zselatint, és kavarjuk össze a tojásos csokoládéval.
- A maradék 2,5 dl tejszínt verjük kemény habbá, és forgassuk a csokoládés masszához.
- Öntsük a kihűlt tésztára, és tegyük hűtőbe 2 órára.
- A narancszseléhez a narancslevet a cukorral főzzük pár percig, majd adjuk hozzá a zselatint és kavarjuk csomómentesre.
- Hűtsük langyosra, majd kanalazzuk a torta tetejére.
- Ismét tegyük hűtőbe 1-2 órára.
- A fehér csokoládé moussehoz a csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg.
- A tojássárgáját a cukorral és a vanília aromával kavarjuk habosra, majd kavarjuk össze a csokoládéval.
- 1 dl tejszínt melegítsünk forráspontig, majd olvasszuk el benne a zselatint, és kavarjuk össze a tojásos csokoládéval.
- A maradék 3,5 dl tejszínt verjük kemény habbá, és forgassuk a csokoládés masszához.
- Öntsük a zselé tetejére, és tegyük 2 órára a hűtőbe.
- A csokoládékrémhez vízgőz felett a csokoládét vajjal olvasszuk össze, majd kavarjuk hozzá a tejszínt.
- A zselatint a vízzel kavarjuk össze, és melegítsük addig, amíg épp elolvad, majd kavarjuk a csokoládéhoz.
- Öntsük a krém tetejére és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
- Másnap vegyük le a tortakarikát.
- A piskótát kívülről kenjük meg baracklekvárral, és szórjuk meg az oldalát - a narancszseléig - diógrillázzsal.
- Díszíthetjük fehér csokoládé háromszöggel is.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3 óra + hűtés
Sütési idő: 25 perc
Sütési hőfok: 175°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Nagyon tuti!, Képzeld én is dióssal kísérletezek most, bár az nem ilyen szép. Alapvetően nem szeretem a darált diót (csak egészben, nyersen - fura vagyok, mi?), de annyit ettem ebből a fajta diós tésztából, amit itt leírtál, hogy rosszul is lettem tőle :P Csak annyi különbséggel, hogy én gluténmentes liszttel készítettem :)
VálaszTörlésNa és hogy-hogy nem szereted daráltan?:D
TörlésKíváncsi vagyok a tortádra :P
Hát én is, egy lánybúcsúra fog készülni egy félmeztelen pasitest glutémentesen :D
TörlésHúhaaa, remélem fent lesz a blogon :P
TörlésJaaaj, és boldog szülinapot utólag is ;)
VálaszTörlésKöszönöm szépen:)
TörlésSzia!
VálaszTörlésOlyan kérdésem lenne, hogy a tojások nem grammban kb hány darabot jelentenek? :) Meg szeretném csinálni a tortát a páromnak (imádja a somlóit alapból), de itt valahogy elakadtam :) Köszönöm a segítségedet! :) Judit
Szia Judit!
Törlés50-55 g tojássárgája kb 3 tojás, de érdemes közben mérni, hogy be tudd tartani a mennyiségeket:)
Szandi
Köszönöm a válaszodat :) megpróbálkozok majd vele vhogy :)
TörlésSzívesen!:) Majd számolj be róla, hogy hogy sikerült!:)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésSzia! Már a többi tortádnál is megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy a torta felvágásánál van vmi külön technikád, hogy ilyen szép marad a szelet oldala? (forró vízbe mártott kés esetleg?) Köszi előre is! :)
VálaszTörlésSzia:)
TörlésÚgy szoktam csinálni, hogy középen beleszúrom, és függőlegesen vágom, nem viszem le az aljára a kést csak a legvégén, és így nem mosódnak el annyira a réteget. (Plusz utána késsen átmegyek a szélén, hogy a felesleget leszedjem :D )
Szandi:)
Szia, azt szeretném kérdezni, ha 28-29 cm-es tortaformában szeretném megcsinálni ezt a tortát, mivel kell felszoroznom az alapmennyiséget, hogy ne legyen túl lapos a tortám? Előre is köszönöm a válaszod
VálaszTörlésSzia!
Törlés1,3-1,4-gyel :)
köszönöm a gyors válaszod, további szép napot :)
TörlésSzia! A liszthez a grillázst is lisztszerüre kell aprítani?
VálaszTörlés