Ezt a tortát már másodjára készítettem el, azonban nem hasonlítanak kicsit sem, ugyanis az elsőnek az alja keksz volt, ami nekem annyira nem jött be, így arra gondoltam, hogy piskótával is elkészítem!:)
Hozzávalók (26 cm):
Piskóta:
- 100 g cukor+ 40 g a habba
- 155 g liszt
- 20 g holland kakaó
- 0,75 dl olaj
- 0,75 dl tej
- 2 tojás
- 10 g sütőpor
Krém:
- 174 g cukor
- 60 g méz
- 100 g tej
- 100 g habtejszín (1)
- 80 g tojássárgája
- 290 g habtejszín (2)
- 5 g habfixáló
- 48 g víz
- 10 g zselatin
- 500 g sütőtök
- baracklekvár
Díszítés:
- 50 g fehér csokoládé
Elkészítés:
- Melegítsük a sütőt 200°C-ra, majd alufóliával takarjuk le a sütőtököt, és süssük 1 órán át, végül takarjuk ki, és süssük még további 30-60 percig.
- Minden hozzávalót készítsünk elő:
- A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze.
- A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
- A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
- Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
- Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
- Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t).
- Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 30 percig. (TŰPRÓBA!)
- Ha kihűlt, vágjuk ketté, majd kenjük meg baracklekvárral, majd 4 evőkanál karamellel.
- A krémhez a tejet, a habtejszínt (1) és a mézet forraljuk fel.
- A cukrot karamellizáljuk meg, majd három részletben adjuk hozzá a tejes keveréket.
- A tojássárgáját tegyük egy tálba, majd kezdjük el verni, miközben lassan csurgatjuk hozzá a karamellt.
- A habtejszínt (2) a habfixálóval verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk hozzá a karamellt.
- A zselatint a vízzel olvasszuk fel, majd adjuk a krémhez.
- A sütőtököt törjük össze, majd óvatosan kavarjuk a krémhez.
- Végül öntsük a tészta tetejére.
- Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
- Másnap reszeljünk a tetejére fehér csokoládét.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3-3,5 óra + hűtés
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 175°C
Jó étvágyat hozzá!:)
------------------------
Ingredients (26 cm):
Sponge:
- 100 g sugar + 40 g to the egg white
- 155 g flour
- 20 g cocoa
- 0,75 dl oil
- 0,75 dl milk
- 2 eggs
- 10 g baking powder
Cream:
- 174 g sugar
- 60 g honey
- 100 g milk
- 100 g whipping-cream(1)
- 80 g egg-yolk
- 290 g whipping cream(2)
- 5 g whip it (stabilizer for whipping cream)
- 48 g water
- 10 g gelatin
- 500 g pumpkin
- appricot jam
Decoration:
- 50 g white chocolate
Directions:
- Preheat the oven into 200°C, cover the pumpkin with aluminium foil, and bake it for 1 hour, then uncover, and bake it for 30-60 minutes.
- Mix the flour, cocoa, and baking powder.
- Beat the egg whites with 40 g sugar until stiff.
- In a separate bowl add the egg-yolks, 100 g sugar, milk and oil.
- Mix the egg-yolks mixture with electric mixer, then add the flour mixture, and beat until smooth.
- Then gently fold the egg whites with hand whisk, but one tablespoon at a time.
- Line you tin with baking paper, then pour the sponge into this tin.
- In preheated oven, in 175°C bake it for 30 mins.
- If it cooled down, cut into two pieces, and cover with appricot jam and 4 tablespoon caramel.
- Bring to the boil the milk, whipping cream (1) and honey.
- Pour the sugar into a heavy-based frying pan, then heat until the sugar has dissolved, and it become caramel.
- Then add the hot milk mixture in 3 times, and stir it until they are thoroughly melted.
- Beat the egg-yolks, then add the caramel, and beat until few minutes.
- Beat the whipping cream (2) with the stabilizer until stiff, then gently fold to the caramel.
- Mix the water with the gelatin, warm up, then add to the cream.
- Whisk the pumpkin, then gently fold to the cream.
- Pour to the sponge.
- Refrigerate overnight.
- Decorate with white chocolate.
Difficulty: medium
Prep time: 3-3,5 hour + refrigeration
Baking time: 30 mins
Baking temperature: 175°C
Bon appétit!:)
Kicsi módosításokkal elkészítettem.
VálaszTörléshttp://sutilabor.blogspot.hu/2015/11/karamellas-sutotokos-torta.html
Nagyon finom lett. Köszönöm a receptet
Örülök, hogy ízlett!:)
TörlésCsodálatosan tudsz sütni és fényképezni is. Reméltem azomban, hogy több angol nyelvü receptet találok nálad. Becsöppentem egy családba a fiam által, ahol a menyemnek egyik sógora angol és szeretne kipróbált magyar recepteket angolul, vagy svédül. Én svédül tudok ugyan de angolul nem nagyon és sütni sem sütök. Recept fordítása elég macerás és a Google nem valami jól fordít se svédre se angolra magyarról. Ha esetleg tudnál nekem ajállani más kimondottan magyar receptblogot, ahol a blogtulajdonos saját maga fordít angolra és nem a gépi fordításra hagyja, nagyon megköszönném. Itt úgy süti mint minden féle ételreceptröl van szó, úgymint fött ételek, lekvárok, savanyúságok, kencék stb...
VálaszTörlésÜdvözlettel Gizella Stockholmból
Nagyon szépen köszönöm!:)
TörlésValóban még sajnos nincs túl sok angolra lefordított receptem, de igyekszek fordítgatni:)
Egy nagy kedves blogger kollegina vezeti magyarul és angolul is a blogját: http://habtejszin.blogspot.com/
Ezt a blogot is egy magyar hölgy vezeti: http://www.ziziadventures.com/
Hirtelen más nem jut sajnos az eszembe, de remélem tudtam segíteni:)
Üdvözlettel: Szandi
Aranyos vagy, nagyon szépen köszönöm !!! Én is tudok egyet, ha esetleg neked is van többre szükséged : http://cookingmania.hu/receptek/
TörlésMég égyszer nagyon szépen köszönöm a segítséget. Annak ellenére hogy több mint 50 éve élek svédországban, a magyar konyha után fözök leginkább. Most fogom a fiamnak leírni (kézzel)a receptjeimet, svédül, hogy a menyem aki svéd, is tudja követni, mert szeretik a magyar ételeket. Hozzád pedig hetente bekukucskálok, mert az én receptjeim már kissé elavutak, rég voltam fiatal és a tieid pedig olyan jó ízléssel vannak komponálva, hogy nem tudom mellékelni, hogy be ne nézzek egy kis segítségért.
Üdvözlettel Gizella
Nagyon szívesen, én is köszönöm a linket:)
TörlésElhiszem, hogy szeretik, szerintem is nagyon finomak a magyar ételek:)
Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek, és adnak egy kis segítséget:)
Üdvözlettel: Szandi