Nagymamám évekkel ezelőtt csinált nekünk kapros lepényt, és most, hogy itt van velünk, az ő kezei alatt elkészítettük az a csodát!
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 csapott ek só
- 50 g élesztő
- 7 dl tej
- kb 300 g zsír
- 2 csokor kapor
Elkészítés:
- Az élesztőt 1 dl tejben futtassuk fel.
- A lisztet a sóval kavarjuk össze, majd csináljunk egy mélyedést, és öntsük bele az élesztőt.
- Majd a maradék 6 dl tejjel együtt dolgozzuk bele.
- Amikor kezd szépen összeállni, adjunk hozzá 1 ek zsírt, és dolgozzak azt is bele.
- Letakarva, meleg helyen kelesszük 1 órán át.
- Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra.
- Kenjük meg zsírral, szórjuk meg apróra vágott kaporral.
- Hajtsuk az egyik oldalát a feléig, majd hajtsuk rá a másik oldalát is.
- Kenjünk le ezt is zsírral, és szórjuk meg kaporral, majd hajtsuk fel.
- Nyújtsuk ki ismét, kenjük le zsírral, szórjuk meg kaporral, és hajtsuk fel.
- Nyújtsuk ki tepsi méretűre, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Kenjük le zsírral, majd szórjuk meg sóval a tetejét. (Ettől nagyon jó ropogós lesz a teteje.)
- Hagyjuk kelni félórát.
- Majd kelés után vágjuk fel a tepsiben.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 40 percig. (Amíg aranybarnára pirul a teteje.)
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 3-4 óra
Sütési idő: 40 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Jól értelmezem,hogy mégy nyers állapotban sütés előtt szeleteljem fel???
VálaszTörlésIgen nyersen szeleteljük. Isteni finom.
TörlésÉn nem szoktam csak ha megsült.
VálaszTörlésMekkora tepsiben kell sütni?
VálaszTörlés