Nagyon szeretjük a mousse tortát, és igyekeztem valami különlegeset kitalálni, így megalkottam ezt a kávés tortát!:)
Hozzávalók (22 cm):
Brownie:
- 75 g tej/étcsokoládé
- 80 g vaj
- 165 g cukor
- 2 tojás
- 60 g liszt
- 20 g kakaó (keserű)
Kávés mousse:
- 80 ml kávé
- 100 g tejcsokoládé
- 75 g fehér csokoládé
- 3 tojássárgája
- 70 g cukor
- 4 dl habtejszín
- 10 g zselatin
Kávé zselé (1):
- 160 ml kávé
- 130 g sűrített tej
- 8 g zselatin
Fehér csokoládé mousse:
- 175 g fehér csokoládé
- 3 tojássárgája
- 70 g cukor
- 4 dl habtejszín
- 10 g zselatin
Kávés zselé (2):
- 160 ml kávé
- 10 g sűrített tej
- 8 g zselatin
Elkészítés:
- A browniehoz gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
- A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
- Adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, majd kavarjuk jól el.
- Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.
- Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
- Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)
- A kávés moussehoz a két fajta kockára tört csokoládéra öntsük rá a forró kávét, majd kavarjuk össze.
- Adjuk hozzá a tojássárgáját. Ha nem szeretnétek nyers tojást rakni a krémbe, nyugodtan hagyjátok ki.
- A habtejszínt kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá.
- Majd forgassuk a csokoládéhoz.
- 0,5 dl meleg habtejszínhez adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk el benne.
- A zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, majd forgassuk a tojásos keverékhez.
- Öntsük a krémet a tésztára, és tegyük hűtőbe minimum 2 órára.
- A kávés zseléhez (1) 80 ml kávéhoz adjuk hozzá a sűrített tejet.
- A másik 80 ml meleg kávéhoz adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk össze, majd adjuk a sűrített tejes kávéhoz.
- Ezt a zselét öntsük a megdermedt kávés mousse tetejére, és tegyük hűtőbe 1,5-2 órára.
- A fehér csokoládés moussehoz a kockára tört fehér csokoládéra öntsük rá a felforralt habtejszínt, és kavarjuk össze.
- Majd adjuk hozzá a tojássárgáját.
- A habtejszínt kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá.
- Majd forgassuk a csokoládéhoz.
- 0,5 dl meleg habtejszínhez adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk el benne-
- A zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, majd forgassuk a tojásos keverékhez.
- Öntsük a krémet a zselé tetejére, és tegyük hűtőbe minimum 2 órára.
- A kávés zseléhez (2) 80 ml kávéhoz adjuk hozzá a sűrített tejet.
- A maradék forró kávéhoz adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk össze, majd adjuk a sűrített tejes kávéhoz.
- Öntsük a mousse tetejére, és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
- Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le a tortakarikát.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2,5 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Húú, hát elképzeltem egy nagy szeletet most a tejeskávém mellé:) Nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!:)
TörlésMondjuk a kávé mennyisége miatt, lehet a reggeli adagot ki is váltaná :P
Milyen habtejszínből készítetted el ezt a csodát? :))
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik:)
TörlésMeggle, Parmalat, ez a két fajta volt itthon, így mikor melyiket tettem bele. A lényeg, hogy 30%-os legyen minimum :)
Szia!
VálaszTörlésNagyon guszta, ezt fogom megcsinálni egy közeli szülinapra.
A sűrített tej, a cukrozott tubusos "zsebtehén", vagy valami cukrozatlan kondenzált?
Szia
TörlésÖrülök, hogy tetszik:)
A cukrozott, bocis tubusos sűrített tejet használtam.
Nagyon finom és mutatós mousse torta!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett Vicuska:)
TörlésSzia! Ha a kávés zselé részeket kihagynám, akkor nagyon "nem működne" a torta?
VálaszTörlésSzia! Úgyis jó lesz, csak kevésbé lesz kávés:)
TörlésKöszönöm szépen ezt a receptet, ez egy tökéletes torta.
VálaszTörlésKarácsonykor nagy sikert arattam vele. Én nem rajongok annyira a kávé izéért, inkább a tágabb családnak akartam vele kedveskedni, de szerelem lett első kóstolásra.
A receptben leírt anyagmennyiség aránya tökéletes: tészta- mousse-zselé - mousse-zselé.
Nagyon látványos. Felvágáskor a színek tökéletesen harmonizálnak, ahogy a mély sötéttől eljutunk a világosig. (ezt nagy élvezettel elemezgették a kóstolók) Bár könnyed, (hab-zselé) mégsem csúszkál, folyik szét a tányéron.
Az íze könnyed, harmonikus.
Maga a tökély, még nem kávé rajongóknak is.
Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett:)
TörlésSzia!
VálaszTörlésCsodásak a tortáid, minden elismerésem :)
Szeretném megpróbálni elkészíteni ezt a recepted, de tojássárgája nélkül. Arra gondoltam, hogy a 4-4 dl tejszín helyett 5-5dl-t tennék bele, és egy picivel több zselatint, úgy 12 grammot,a cukrot pedig az olvasztott csokihoz adnám a többit pedig ugyan úgy készíteném, ahogy írtad.
Jó lehet így hasonlóan, mint tojással? A tojássárgája selymesít a mousse-on, vagy mi a szerepe benne?
Kívánom, hogy sokszorosan kapd vissza azt a sok energiát,ami a receptjeid mögött van.
Köszönöm,
Helga
Szia Szandi! Ha 26cm-es formába akarom megcsinálni mit és hogy kell módosítanom a recepten? Esetleg meg tudnád ezt mondani nekem? Előre is köszönöm! Kitti
VálaszTörlésKedves Szandi,
VálaszTörléshogy oldod fel a zselatint, hogy ne maradjon szemcsés? Köszönöm
Kedves Szandi!
VálaszTörlés26 cm-es tortaformában hogyan változnak a mennyiségek?
Előre is köszönöm a választ :)