Oldalak

2017. október 1., vasárnap

Kávés mousse torta



Nagyon szeretjük a mousse tortát, és igyekeztem valami különlegeset kitalálni, így megalkottam ezt a kávés tortát!:) 

Hozzávalók (22 cm):
Brownie:
  • 75 g tej/étcsokoládé
  • 80 g vaj
  • 165 g cukor
  • 2 tojás
  • 60 g liszt
  • 20 g kakaó (keserű)

Kávés mousse:

  • 80 ml kávé
  • 100 g tejcsokoládé
  • 75 g fehér csokoládé
  • 3 tojássárgája
  • 70 g cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin


Kávé zselé (1):

  • 160 ml kávé
  • 130 g sűrített tej
  • 8 g zselatin


Fehér csokoládé mousse:

  • 175 g fehér csokoládé
  • 3 tojássárgája
  • 70 g cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin


Kávés zselé (2):

  • 160 ml kávé
  • 10 g sűrített tej
  • 8 g zselatin

Elkészítés:
  1. A browniehoz gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, majd kavarjuk jól el.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.
  5. Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  6. Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)
  7. A kávés moussehoz a két fajta kockára tört csokoládéra öntsük rá a forró kávét, majd kavarjuk össze.
  8. Adjuk hozzá a tojássárgáját. Ha nem szeretnétek nyers tojást rakni a krémbe, nyugodtan hagyjátok ki.
  9. A habtejszínt kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá.
  10. Majd forgassuk a csokoládéhoz.
  11. 0,5 dl meleg habtejszínhez adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk el benne.
  12. A zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, majd forgassuk a tojásos keverékhez.
  13. Öntsük a krémet a tésztára, és tegyük hűtőbe minimum 2 órára.
  14. kávés zseléhez (1) 80 ml kávéhoz adjuk hozzá a sűrített tejet.
  15. A másik 80 ml meleg kávéhoz adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk össze, majd adjuk a sűrített tejes kávéhoz.
  16. Ezt a zselét öntsük a megdermedt kávés mousse tetejére, és tegyük hűtőbe 1,5-2 órára.
  17. A fehér csokoládés moussehozkockára tört fehér csokoládéra öntsük rá a felforralt habtejszínt, és kavarjuk össze.
  18. Majd adjuk hozzá a tojássárgáját.
  19. A habtejszínt kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá.
  20. Majd forgassuk a csokoládéhoz.
  21. 0,5 dl meleg habtejszínhez adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk el benne-
  22. A zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, majd forgassuk a tojásos keverékhez.
  23. Öntsük a krémet a zselé tetejére, és tegyük hűtőbe minimum 2 órára.
  24. kávés zseléhez (2) 80 ml kávéhoz adjuk hozzá a sűrített tejet.
  25. A maradék forró kávéhoz adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk össze, majd adjuk a sűrített tejes kávéhoz.
  26. Öntsük a mousse tetejére, és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  27. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le a tortakarikát.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2,5 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

16 megjegyzés:

  1. Húú, hát elképzeltem egy nagy szeletet most a tejeskávém mellé:) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!:)
      Mondjuk a kávé mennyisége miatt, lehet a reggeli adagot ki is váltaná :P

      Törlés
  2. Milyen habtejszínből készítetted el ezt a csodát? :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik:)
      Meggle, Parmalat, ez a két fajta volt itthon, így mikor melyiket tettem bele. A lényeg, hogy 30%-os legyen minimum :)

      Törlés
  3. Szia!

    Nagyon guszta, ezt fogom megcsinálni egy közeli szülinapra.
    A sűrített tej, a cukrozott tubusos "zsebtehén", vagy valami cukrozatlan kondenzált?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia
      Örülök, hogy tetszik:)
      A cukrozott, bocis tubusos sűrített tejet használtam.

      Törlés
  4. Nagyon finom és mutatós mousse torta!

    VálaszTörlés
  5. Szia! Ha a kávés zselé részeket kihagynám, akkor nagyon "nem működne" a torta?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Úgyis jó lesz, csak kevésbé lesz kávés:)

      Törlés
  6. Köszönöm szépen ezt a receptet, ez egy tökéletes torta.
    Karácsonykor nagy sikert arattam vele. Én nem rajongok annyira a kávé izéért, inkább a tágabb családnak akartam vele kedveskedni, de szerelem lett első kóstolásra.
    A receptben leírt anyagmennyiség aránya tökéletes: tészta- mousse-zselé - mousse-zselé.
    Nagyon látványos. Felvágáskor a színek tökéletesen harmonizálnak, ahogy a mély sötéttől eljutunk a világosig. (ezt nagy élvezettel elemezgették a kóstolók) Bár könnyed, (hab-zselé) mégsem csúszkál, folyik szét a tányéron.
    Az íze könnyed, harmonikus.
    Maga a tökély, még nem kávé rajongóknak is.

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Csodásak a tortáid, minden elismerésem :)
    Szeretném megpróbálni elkészíteni ezt a recepted, de tojássárgája nélkül. Arra gondoltam, hogy a 4-4 dl tejszín helyett 5-5dl-t tennék bele, és egy picivel több zselatint, úgy 12 grammot,a cukrot pedig az olvasztott csokihoz adnám a többit pedig ugyan úgy készíteném, ahogy írtad.

    Jó lehet így hasonlóan, mint tojással? A tojássárgája selymesít a mousse-on, vagy mi a szerepe benne?

    Kívánom, hogy sokszorosan kapd vissza azt a sok energiát,ami a receptjeid mögött van.

    Köszönöm,
    Helga

    VálaszTörlés
  8. Szia Szandi! Ha 26cm-es formába akarom megcsinálni mit és hogy kell módosítanom a recepten? Esetleg meg tudnád ezt mondani nekem? Előre is köszönöm! Kitti

    VálaszTörlés
  9. Kedves Szandi,

    hogy oldod fel a zselatint, hogy ne maradjon szemcsés? Köszönöm

    VálaszTörlés
  10. Kedves Szandi!

    26 cm-es tortaformában hogyan változnak a mennyiségek?
    Előre is köszönöm a választ :)

    VálaszTörlés