Ezt a macaront a Kifőztük magazin decemberi számába készítettem!
Egyszerűen imádjuk a macaront. Egy baj van vele, hogy olyan hamar elfogy:)
Hozzávalók (40 db):
- 110 g mandula
- 200 g porcukor
- 90 g szobahőmérsékletű tojásfehérje (amint én előtte 4-5 napig pihentettem a hűtőben)
- 30 g kristálycukor
- 6 csepp citromlé
- 3 g kakaó
Csokoládé krém:
- 100 g tejcsokoládé
- 0,5 dl habtejszín
- 5 g vaj
Erdei gyümölcs:
- 100 g erdei gyümölcs (fagyasztott is jó)
- 3 ek cukor
- 1,5 tk zselatin
Elkészítés:
- Előre készítsünk elő minden hozzávalót, illetve a tepsit is.
- A mandulát daráljuk le, aztán keverjük össze a porcukorral és a kakaóval, majd 4-5 kanalanként daráljuk le együtt újra.
- Szitáljuk át, és ha maradtak nagyobb darabok, akkor ismét tegyük vissza a darálóba.
- A tojásfehérjét egy fém tálban kezdjük el pár csepp citromlével verni, majd ha elkezdett habosodni, adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük pontosan addig, míg felfele fordítva nem akar kicsúszni a tálból.
- Ha elkészült a hab, adjuk hozzá a mandulás keveréket, és egy falapát segítségével, 4-5 gyors mozdulattal keverjük össze. (Nem baj, ha még most nem homogén.)
- Majd óvatosan kívülről befelé forgassuk össze, míg a lapátról lassan, lávaszerűen nem folyik. Ezt sűrűn kell ellenőrizgetni. Ha szakaszosan folyik, akkor még kell rajta párat kavarni, de vigyázzunk, nehogy túlkavarjuk, mert akkor nem fog jól sikerülni.
- Ha elértük a kívánt állagot, akkor töltsük habzsákba, vagy nyomóba (én a nyomót ajánlom, amit a non-plus videóban használok, mert azzal sokkal szebb köröket tudtam nyomni), és az előre megrajzolt kör közepére helyezzük, majd ott kezdjük el nyomni. Nem kell mozgatni, csak egy helyben tartani. 1-2 mm-t fog terülni, így nem kell teljesen a körig nyomni. Ha jól dolgoztunk, akkor mire a tepsit telenyomtuk, akkor szépen el fognak terülni a macaronok.
- A konyhában hagyjuk 1 órán át pihenni, hogy bebőrösödjenek. Ha letelt az 1 óra, akkor ellenőrizzük le, hogy jól dolgoztunk: érintsük meg a macaronok tetejét, és ha nem ragad hozzá, akkor van jól, ha még ragacsos, akkor hagyjuk pihenni.
- Előmelegített sütőben, 140°C-on süssük 16 percig, alul felül sütés!! NEM hőlégkeveréses!! (Én a sütő aljára tettem egy tepsit, hogy ne kapjon egyből nagy forróságot, és ezt 10 perc után kivettem.)
- Ha jól dolgoztunk, akkor pár perc után elkezdenek nőni a lábai.
- Ha teljesen kihűltek a macaronok, akkor a szilikonos sütőpapírról le tudjuk szépen szedni. (Ha esetleg még ragad egy kicsit az alja, akkor egy késsel szedjük fel.)
- A töltelékhez a csokit vízgőz felett olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, és keverjük simára.
- Tegyük be a hűtőbe félórára.
- Az erdei gyümölcsöt a cukorral tegyük fel főni, majd 10-15 perc után adjuk hozzá a zselatint, és főzzük további 5 percig.
- Majd hűtsük le.
- Tegyük habzsákba a csokoládékrémet, és vonjuk be a macaronok szélét a csokikrémmel, majd kanalazzunk az erdei gyümölcsből középre.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: több óra
Sütési idő:16 perc
Sütési hőfok: 140°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Hű de fincsik lehetnek :) És a fotók is nagyon szépek... én egyszerűen képtelen vagyok természetes fényben fotózni bármit, mert a legtöbb süti hétköznap készül nálam :D
VálaszTörlésKöszönöm szépen:)
TörlésÉn csak a természetes fényt szeretem, a benti vakusakat nagyon nem csípem:D De néha kénytelen vagyok. Suliidőben én hétvégén sütök, de vizsgaidőszakban hétköznap sütögetek :D De enni csak fotózás után lehet! :D
Mandula liszt is jó?
VálaszTörlés