2015. december 18., péntek

Különleges narancsos torta





Nagyon különleges látványt nyújt ez a torta, és a legjobb benne, hogy nagyon egyszerű az elkészítése. 

Hozzávalók (24 cm):
Piskóta:
  • 200 g cukor+ 80 g a habba
  • 310 g liszt
  • 40 g holland kakaó
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl tej
  • 4 tojás
  • 16 g  sütőpor
Narancskrém:

  • 3 dl narancslé
  • 250 g krémsajt
  • 150 g cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló


Díszítés: 




Elkészítés:

  1. Minden hozzávalót készítsünk elő: 
  2. A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  3. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  4. Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  5. A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
  6. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  7. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  8. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 50 percig. (TŰPRÓBA!)
  9. Ha kihűlt vágjuk három fele.
  10. Az utolsó réteg köré tegyük vissza a tortakarikát.
  11. A másik két rétegből vágjunk 5-5 kb egyenlő széles köröket.
  12. A krémhez a narancslevet, a krémsajtot és a cukrot kavarjuk össze.
  13. A habtejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, majd forgassuk a narancsos krémhez.
  14. Az alsó piskótára tegyük rá a legnagyobb kört, a középsőt és a legkisebbet, majd a lyukakat vonjuk be krémmel.
  15. Aztán ahova az előbb nem tettünk piskótát, oda most tegyük a kimaradt darabokat, és vonjuk be krémmel.
  16. Ugyanígy járjunk el a másik 5 piskóta körrel.
  17. Tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  18. Másnap vegyük le a tortakarikát.
  19. Az oldalát vonjuk be a maradék krémmel, valamint díszítsük a tetejét.
  20. A közepére szórhatunk kandírozott narancsot.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: kb 50 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!:)

11 megjegyzés:

  1. Hű de jó néz ki ! És biztosan nagyon finom is.
    Szandikám, annyi szépség van nálad ! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm, nagyon örülök, hogy tetszenek:)

      Törlés
  2. Hmmm igazán ünnepi igazán szépséges és biztos nagyon finom is :)

    VálaszTörlés
  3. Szia, megcsináltam a tortát, köszönjük a receptet, de egy-két észrevételt nem tudom, hogy szabad e tennem, főleg a kezdő háziasszonyok miatt is tenném ezt.
    Először is a piskóta zseniális(!) (mondom mint cukrász) nagyon jó az állaga, gyönyörűen feljött csupán a 4db tojásból. Tán túl magas is lett:-) Lehet ez az oka, hogy nekem kevés lett ez a krém mennyiség, főleg, hogy a tortát másnap díszíteni is kellene. Szerintem ezt a hozzávalóknál érdemes lenne feltüntetni, hogy a díszítéshez külön kell még tejszínhab, de legalábbis a biztonság kedvéért legyen otthon, az a tuti. (mondom, nekem kevés lett, lehet másnak nem.)A 3dl narancslé (én frissen facsartam és két narancs héját is belereszeltem)teljesen elhígítja a sajtkrémet, ha hozzáteszem a tejszínhabhoz a fixálót, az is édes kevés, hogy a krém megfelelő állagú legyen. Én még pluszban tettem hozzá két Dr.Oetker Extra zselatin fixet, és éjszaka imádkozni fogok, hogy reggelre jó legyen a krém a tortában. Szóval szerintem a kis habfixáló nagyon-nagyon kevés. És még egy utolsó észrevételem lenne,hogy ha a torta összeállításakor a legelső sort nem a legnagyobb karikával kezdjük, hanem az eggyel kisebbel, akkor a torta tetején az utolsó és egyben legnagyobb piskóta karika, egy keretet ad a krémnek mint egy kapszli, és nem kell a krémmel bűvészkedni, hogy szép élt varázsoljunk belőle a tortának. Mindezt csak építő jelleggel írtam, jó szándékkal, nem fikázás céljából :-) Köszönjük a receptet!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Szandi. Az a problémám a piskótánál, hogy hiába kenem fel 1 cm-re, olyan púpos lesz az egész, mint a mátra. mitől lehet ez? lehet asütő hibája? torta fokozatot szoktam bekapcsolni, lehet ez a probléma?

    VálaszTörlés
  5. szia SZandi nincs video erol a tortarol?

    VálaszTörlés
  6. Ha 5-5kb azonos kör kell akkor hogy lehet kisebbet,közepesen és nagyobbat tenni az alsóra?

    VálaszTörlés
  7. Szia Szandi. Videó nincs a torta készítéséről! Köszönöm szépen

    VálaszTörlés