Oldalak

2015. december 31., csütörtök

Kávés créme brulée

Fotó: E-PICture Studio

Nagyon szeretem a créme bruléet, mert nagyon különleges: belül hideg, kívül pedig a forró karamell találkozik.
Az E-PICture Studioval a karácsonyi különleges videóban láthatjátok az elkészítését!:)



Hozzávalók (3 tálka):

  • 2 dl habtejszín
  • 1 adag kávé
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojásságája
  • 90 g cukor


Tetejére:

  • 3 tk cukor


Elkészítés: 

  1. A tejszínt és a kávét a vaníliás cukorral forraljuk fel.
  2. A tojássárgáját a cukorral kézi habverővel keverjük habosra.
  3. A felforralt tejszínes kávét kanalanként kavarjuk a cukros tojássárgájához.
  4. Az elkészült krémet osszuk szét 3 tálkába.
  5. Majd a tálakat helyezzük egy tepsibe.
  6. Ezután öntsünk annyi felforralt vizet a tepsibe, hogy a tálkák feléig érjen 
  7. Takarjuk le alufóliával, és előmelegített sütőben, 160°C-on süssük 35 percig. 
  8. A sütőből kivéve még remegős a krém, de később szilárdulni fog.
  9. Tegyük hűvös helyre, ha kihűlt tegyük be a hűtőbe.
  10. Fogyasztás előtt szórjuk meg a tetejét 1 tk cukorral, és szakácsfáklyával karamellizáljuk meg a cukrot.


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 45 perc + hűtés
Sütési idő: 35 perc
Sütési hőfok: 160°C

2015. december 29., kedd

Szilveszteri malackák



Hozzávalók (8 db):

  • 200 g liszt
  • 100 g vaj
  • 50 g sajt
  • 1 tk só
  • 1 tojássárgája
  • 10 g élesztő
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 tk olaj


Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • bors


Elkészítés:
  1. A lisztbe morzsoljuk bele a vajat, az élesztőt, és keverjük hozzá a sót, és a sajtot.
  2. Majd adjuk hozzá a tojássárgáját, és kezdjük el összegyúrni a tejföllel. (Kanalanként adjuk hozzá, amennyit felvesz.)
  3. Ha összeállt a tészta, akkor adjuk hozzá az olajat, és dolgozzuk bele.
  4. Hagyjuk pihenni a tésztát kb félórán át.
  5. Nyújtsuk ki kb 5 mm vastagra, és szaggassunk ki 8 nagy és 12 kicsi kört.
  6. 4 kicsi kört vágjunk 4 felé - ez lesz a füle.
  7. A többi kicsi kör alját kenjünk meg tojássárgájával, és ragasszuk a nagyra.
  8. A füleket is ragasszuk hozzá.
  9. Kenjük le tojássárgájával az egész malacokat.
  10. Fogpiszkálóval az orrokra csináljunk lyukakat.
  11. Tegyünk 2-2 borsot a nagy körre - ez lesz a szeme.
  12. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 15 perc alatt készre.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési idő: 15 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2015. december 24., csütörtök

Hópihés piskótatekercs




Téli hangulatot idéző csokoládés piskótatekercs:)
Az E-PICture Studioval a karácsonyi különleges videóban láthatjátok az elkészítését!:)


Hozzávalók:
Mintázás:
  • 1 tojásfehérje
  • 30 g cukor
  • 30 g vaj
  • 35 g liszt
Piskóta:
  • 5 tojás
  • 5 ek liszt
  • 5 ek kakaó
  • 6 g sütőpor
  • 5 ek cukor

Csokoládékrém:
  • 2 dl habtejszín
  • 90 g csoki
  • 50 g teavaj
  • 50 g cukor
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés:
  1. A krémhez a csokoládét és a vajat vízgőz felett olvasszuk meg, majd öntsük hozzá a tejszín felét.
  2. A maradék tejszínt a cukorral, és a habfixálóval verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük a csokikrémhez. 
  3. Majd hűtsük le jól.
  4. A mintázáshoz a vajat olvasszuk meg és keverjük a cukorral habosra, majd adjuk hozzá a tojásfehérjét, a kakaót és a lisztet és keverjük csomómentesre.
  5. Habzsákkal (vagy zacskóval) rajzoljuk meg a mintát a sütőpapírra, majd míg elkészítjük a piskótát helyezzük hűtőbe.
  6. A tészta hozzávalóiból készítsünk piskótát, majd kanalazzuk a minta tetejére.
  7. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük kb 10-15 percig. (TŰPRÓBA! De ne süssük túl, mert akkor a minta megpirul)
  8. A még langyos piskótát kenjük meg a krémmel, és tekerjük fel.
  9. Érdemes becsomagolni fóliába, és 1-2 órára hűtőbe tenni, hogy a csokoládékrém vissza tudjon fagyni.
Nehézség: könnyű
Elkészítés: 1,5 óra + hűtés
Sütési idő: 10-15 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

Habos citromkrémes torta





A krém savanyúságát tökéletesen kiegészíti az édes hab! Nekünk nagyon bejött!:))
És megsúgom, hogy ez a barátom születésnapi tortája lett, nagyon örült neki :P


Az E-PICture Studioval a karácsonyi különleges videóban láthatjátok az elkészítését!:)



Hozzávalók (20 cm):
Brownie:
  • 75 g tej/étcsokoládé
  • 80 g vaj
  • 165 g cukor
  • 2 tojás
  • 60 g liszt
  • 20 g kakaó (keserű)

Citromkrém:
  • 1,5 dl citromlé
  • 200 g cukor
  • 3 tojás
  • 160 g vaj
  • 2 lapzselatin

Hab:
  • 90 g tojásfehérje
  • 180 g cukor

Elkészítés:
  1. A tésztához gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, majd kavarjuk jól el.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.
  5. Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  6. Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát.
  7. A krémhez a lapzselatint áztassuk hideg vízbe.
  8. A citromlevet, a tojást és a cukrot keverjük simára, majd főzzük sűrűre.
  9. Miután levettük a tűzről adjuk hozzá a vajat és a kicsavart lapzselatint és keverjük simára.
  10. Majd a krémet öntsük a kihűlt tészta tetejére.
  11. Tegyük hűtőbe kb 4 órára, hogy kellően megfagyjon a citromos krém.
  12. Ha megfagyott a krém, vegyük le róla a karikát.
  13. A tojásfehérjét és a cukrot vízgőz felett verjük kemény habbá. Akkor van jól, ha elválik az edénytől.
  14. Lapátoljuk a krém tetejére, és egy kanállal húzzunk csúcsokat.
  15. Karamellizáló pisztollyal a hab csúcsait óvatosan karamellizáljuk.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Sütési idő: 20-25 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

Nutellás csavart csiga




Nutella szerelmeseinek nagyon nagyon ajánlom! De nem csak nekik! :P Nagyon finom.. nálunk 1,5 nap alatt el is fogyott mind a 24 darab!:)



Az E-PICture Studioval a karácsonyi különleges videóban láthatjátok az elkészítését!:)




Hozzávalók (24 db):
Tészta:

  • 85 dkg liszt
  • 40 g élesztő
  • 5 dl tej
  • 5 tojássárgája
  • 5 ek cukor
  • 5 ek olaj


Töltelék:

  • nutella


Lekenés:

  • 2 tojássárgája


Elkészítés:

  1. A lisztbe csináljunk egy mélyedést és morzsoljuk bele az élesztőt. Öntsünk rá kb 1 dl langyos tejet és 1 ek cukrot és hagyjuk felfutni.
  2. Majd adjuk hozzá a többi cukrot és a tojássárgáját és kezdjük el összegyúrni úgy, hogy a tejet adagoljuk hozzá. A végén pedig az olajat adjuk hozzá.
  3. Ha simára gyúrtuk hagyjuk 1 órán kelni.
  4. Majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél cm vastagra. (Én 2 adagban készítettem el!)
  5. Majd az egyik felét kenjük meg nutellával. (Könnyebb kenni, ha egy kicsit megolvasztjuk)
  6. Azt az oldalát amit nem kentünk meg hajtsuk a nutellás felére és vágjunk pizzavágóval 1 cm széles csíkokat.
  7. A csíkokat csavarjuk meg, majd csigaformában helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  8. További félórán át hagyjuk kelni.
  9. Majd a tetejét kenjük meg tojássárgájával.
  10. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük kb 20 percig. (Amíg a teteje aranybarna lesz.)
Fotó: E-PICture Studio



Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2 óra
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2015. december 18., péntek

Különleges narancsos torta





Nagyon különleges látványt nyújt ez a torta, és a legjobb benne, hogy nagyon egyszerű az elkészítése. 

Hozzávalók (24 cm):
Piskóta:
  • 200 g cukor+ 80 g a habba
  • 310 g liszt
  • 40 g holland kakaó
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl tej
  • 4 tojás
  • 16 g  sütőpor
Narancskrém:

  • 3 dl narancslé
  • 250 g krémsajt
  • 150 g cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló


Díszítés: 




Elkészítés:

  1. Minden hozzávalót készítsünk elő: 
  2. A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  3. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  4. Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  5. A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
  6. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  7. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  8. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 50 percig. (TŰPRÓBA!)
  9. Ha kihűlt vágjuk három fele.
  10. Az utolsó réteg köré tegyük vissza a tortakarikát.
  11. A másik két rétegből vágjunk 5-5 kb egyenlő széles köröket.
  12. A krémhez a narancslevet, a krémsajtot és a cukrot kavarjuk össze.
  13. A habtejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, majd forgassuk a narancsos krémhez.
  14. Az alsó piskótára tegyük rá a legnagyobb kört, a középsőt és a legkisebbet, majd a lyukakat vonjuk be krémmel.
  15. Aztán ahova az előbb nem tettünk piskótát, oda most tegyük a kimaradt darabokat, és vonjuk be krémmel.
  16. Ugyanígy járjunk el a másik 5 piskóta körrel.
  17. Tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  18. Másnap vegyük le a tortakarikát.
  19. Az oldalát vonjuk be a maradék krémmel, valamint díszítsük a tetejét.
  20. A közepére szórhatunk kandírozott narancsot.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: kb 50 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!:)

Karamellás-almarózsa crostata







Nagyon mutatós almás sütemény.

Hozzávalók:
Tészta:

  • 250 g liszt
  • 90 g vaj
  • 4 ek tej
  • 20 g cukor
  • 1 tojás



  • 3 ek baracklekvár
  • 1 tojássárgája
  • 20 g cukor


Almaréteg:

  • 4-5 alma
  • 7 dl víz
  • 150 g cukor


Karamell:

  • 40 g cukor
  • 30 g habtejszín


Elkészítés:

  1. A lisztet a vajjal morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a cukrot, a tojást és a tejet, és gyúrjuk össze.
  2. Sütőpapíron nyújtsuk 28 cm-es körré, és kenjük le baracklekvárral.
  3. Az almát vágjuk ketté, vágjuk ki a csutkát, majd zöldséghámozóval vágjunk vékony szeleteket.
  4. A vízhez adjuk hozzá a cukrot, majd tegyük bele az almaszeleteket, és forraljuk fel.
  5. Pár percig hagyjuk puhulni, majd a forró vizet cseréljük le hidegre.
  6. A megpuhult szeleteket tekerjük rózsaformájúra, és helyezzük a tésztára úgy, körben hagyjunk szabadon 1,5-2 cm-t.
  7. Végül ezt a tésztaréteget hajtsuk fel, kenjük meg tojássárgájával, és szórjuk meg az egészet cukorral.
  8. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 30 percig, amíg a tészta aranybarnára pirul.
  9. A karamellhez a cukrot karamellizáljuk meg, majd adjuk hozzá a felforralt tejszínt, és olvasszuk el benne a megkeményedett karamell darabokat.
  10. Végül locsoljuk meg a megsült crostatát karamellel.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 180°C





Jó étvágyat hozzá!:)

2015. december 16., szerda

Oreos-csokoládés mousse torta






Ebben a tortában három nagyon népszerű elemet ötvöztem: a browniet, a mousset és az oreot. És az eredmény: szupeeer!!

Hozzávalók (25 cm-es torta):
Brownie:
  • 100 g tej/étcsoki
  • 110 g vaj
  • 220 g cukor
  • 80 g liszt
  • 30 g kakaó(keserű!)
  • 2 db tojás
Étcsokoládé mousse:

  • 170 g étcsokoládé
  • 50 g tojássárgája
  • 80 g cukor
  • 5 g zselatin
  • 3,5 dl habtejszín
Oreo krém:
  • 160 g krémsajt
  • 200 g tejföl
  • 120 g cukor
  • 140 g oreo
  • 2 dl habtejszín
  • 6 g zselatin
  • 1,5 ek víz

Tetejére:
  • 2 dl habtejszín
  • 50 g cukor
  • 1 cs. habfixáló
  • 2 kocka tejcsokoládé
  • 4 db oreo keksz

Elkészítés:
  1. Gőz fölött a vajat és a csokoládét olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, majd kavarjuk jól el.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokoládét.
  5. Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  6. Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)
  7. Az étcsokoládé moussehoz az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg.
  8. A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd kavarjuk össze a csokoládéval.
  9. 1 dl tejszínt melegítsünk forráspontig, majd olvasszuk el benne a zselatint, és kavarjuk össze a tojásos  csokoládéval.
  10. A maradék 2,5 dl tejszínt verjük kemény habbá, és forgassuk a csokoládés masszához.
  11. Öntsük a kihűlt tésztára, és tegyük hűtőbe 2 órára.
  12. Az oreo kekszet törjük össze úgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabok.
  13. A krémsajtot, tejfölt és a cukrot kavarjuk össze.
  14. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk a tejfölös krémhez.
  15. A zselatint a vízzel olvasszuk össze, majd kavarjuk a krémhez.
  16. Végül forgassuk hozzá a kekszet, és öntsük a moussera.
  17. Tegyük hűtőbe minimum 4 órára.
  18. Vegyük le óvatosan a tortakarikát.
  19. A habtejszínt a cukorral és a habfixálóval verjük kemény habbá, majd díszítsük vele körbe a tortát.
  20. A kekszeket törtjük össze, és szórjuk a torta közepére.
  21. A csokoládét olvasszuk meg vízgőz felett, és csíkozzuk be a tetejét.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C



Jó étvágyat hozzá!:)

Gránátalmás-mangós pavlova







Mielőtt megcsináltam volna azt gondoltam, hogy olyan lesz, mint a habcsók. De nem!! Egyáltalán nem! Ez sokkal jobb, valami isteni! Próbáljátok ki ti is, tuti nem fogtok csalódni!
Én egy kisebb pavlovát és egy nagyobbat is készítettem ebből a mennyiségből.

Hozzávalók (24 cm): 

  • 150 g tojásfehérje
  • 300 g cukor


Krém:

  • 2 dl habtejszín
  • 180 g krémsajt
  • 50 g cukor


Tetejére:

  • mangó
  • gránátalma


Elkészítés:

  1. A sütőpapírra rajzoljunk egy 24 cm-es kört.
  2. A tojásfehérjét a cukorral kavarjuk habosra, majd vízgőz felett kézi habverővel verjük addig, amíg felmelegszik a hab.
  3. Majd vegyük le a vízgőzről, és elektromos habverővel verjük kihűlésig.
  4. Töltsük habzsákba.
  5. A megrajzolt kör közepére tegyünk egy gombócot, és azt nyomjuk körbe, amíg elérünk a kör széléig.
  6. Majd az utolsó körre tegyünk még két réteg habot, így megmagasítva a szélét.
  7. Csillagcsővel díszítsük körbe.
  8. Előmelegített sütőben, 120°C-on süssük 1 óra 10 percig.
  9. Majd résnyire nyitott ajtónál hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. A habtejszínt verjük kemény habbá.
  11. A krémsajtot a cukorral kavarjuk össze, majd forgassuk hozzá a keményre vert habtejszínnel.
  12. A krémet kanalazzuk a pavlova közepére, és szórjuk meg gránátalmával és mangóval.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2 óra + hűlés
Sütési idő: 1 óra 10 perc
Sütési hőfok: 120°C



Jó étvágyat hozzá!:)

2015. december 15., kedd

Pozsonyi kifli




A rokonoktól kaptunk diót, és mivel a bejgli nagy kedvencünk volt, ezért úgy gondoltam, hogy elkészítem kifliformájában. Nem bántuk meg, már alig van belőle. Egytől egyig mindenkinek nagyon ízlett.
Összesen ebből az adagból 48 db lesz. 24 db mákos és 24 db diós.

Hozzávalók:
Tészta:
  • 900 g liszt
  • 250 g vaj
  • 125 g zsír
  • 100 g porcukor
  • 25 g élesztő
  • 10 g só
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl hideg tejszín
  • kb 2 dl víz

Dió töltelék:
  • 400 g dió
  • 250 g cukor
  • 80 g zsemlemorzsa
  • 2 dl tej

Mák töltelék:
  • 400 g mák
  • 250 g cukor
  • 40 g zsemlemorzsa
  • 2 dl tej

Elkészítés:

  1.  A lisztbe morzsoljuk bele az élesztőt, zsírt, vajat, tojást, sót és a porcukrot. A legvégén pedig a tejszínt és a vizet.
  2. Ha összeállítottuk a tésztát hagyjuk pihenni kb félórán át.
  3. A töltelékhez a tejet a cukorral forraljuk fel. Majd adjuk hozzá a diót vagy a mákot, és azzal is főzzük sűrűre. Vegyük le a tűztől, és adjuk hozzá a zsemlemorzsát. Hagyjuk kihűlni.
  4. A tölteléket vágjuk fel 24-24 részre.
  5. A tésztát 48 db 36 g-os részre vágjuk fel.
  6. Formáljunk golyókat, egy kicsit lapítsuk ki és nyújtsuk ki ovális alakúra(kb 2 mm-esre). Tegyük bele a tölteléket és tekerjük fel. Formáljunk belőle félkört. (Egyszerre kb csak 12-vel foglalkoztam, a többit letakartam, hogy ne száradjon meg.)
  7. Úgy helyezzük a tepsibe, hogy a hajtás alul legyen.
  8. Kenjük meg tojássárgájával. Tegyük hűvösre, de ne a hűtőbe, és hagyjuk,hogy megszáradjon, kb 1 órán át.
  9. Ha megszáradt, kenjük meg tojásfehérjével és hagyjuk, hogy megszáradjon, kb 1-5 órát. Ettől lesz repedezett a teteje.
  10. Előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük kb 15 percig.


Segítségül itt van egy videó:
http://www.youtube.com/watch?v=YhGH8cmbsZQ


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3,5-4 óra + sütés
Sütési idő: 15 perc
Sütési hőfok: 180 °C



 Jó étvágyat hozzá!:)

2015. december 11., péntek

Mézeskalács házikó, adventi koszorú

Idén már kétszer sütöttem mézeskalácsot, azonban egyszer sem fogyasztásra, hanem az ünnepi asztal díszévé vált.

Először két adventi koszorút készítettem:




Majd pedig két házikót. Az egyik házikó az egyik csoporttársamnak készült, akitől kaptam egy képet, hogy az anyukája pontosan olyat szeretne, úgyhogy az nem saját ötlet (legalsó, zöldes házikó), de azért megmutatom nektek  :)








2015. december 10., csütörtök

Csokoládés-erdei gyümölcsös macaron






Ezt a macaront a Kifőztük magazin decemberi számába készítettem!
Egyszerűen imádjuk a macaront. Egy baj van vele, hogy olyan hamar elfogy:)

Hozzávalók (40 db): 

  • 110 g mandula
  • 200 g porcukor
  • 90 g szobahőmérsékletű tojásfehérje (amint én előtte 4-5 napig pihentettem a hűtőben)
  • 30 g kristálycukor
  • 6 csepp citromlé
  • 3 g kakaó
Csokoládé krém:
  • 100 g tejcsokoládé
  • 0,5 dl habtejszín
  • 5 g vaj

Erdei gyümölcs:
  • 100 g erdei gyümölcs (fagyasztott is jó)
  • 3 ek cukor
  • 1,5 tk zselatin

Elkészítés:
  1. Előre készítsünk elő minden hozzávalót, illetve a tepsit is.
  2. A mandulát daráljuk le, aztán keverjük össze a porcukorral és a kakaóval, majd 4-5 kanalanként daráljuk le együtt újra.
  3. Szitáljuk át, és ha maradtak nagyobb darabok, akkor ismét tegyük vissza a darálóba.
  4. A tojásfehérjét egy fém tálban kezdjük el pár csepp citromlével verni, majd ha elkezdett habosodni, adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük pontosan addig, míg felfele fordítva nem akar kicsúszni a tálból.
  5. Ha elkészült a hab, adjuk hozzá a mandulás keveréket, és egy falapát segítségével, 4-5 gyors mozdulattal keverjük össze. (Nem baj, ha még most nem homogén.)
  6. Majd óvatosan kívülről befelé forgassuk össze, míg a lapátról lassan, lávaszerűen nem folyik. Ezt sűrűn kell ellenőrizgetni. Ha szakaszosan folyik, akkor még kell rajta párat kavarni, de vigyázzunk, nehogy túlkavarjuk, mert akkor nem fog jól sikerülni.
  7. Ha elértük a kívánt állagot, akkor töltsük habzsákba, vagy nyomóba (én a nyomót ajánlom, amit a non-plus videóban használok, mert azzal sokkal szebb köröket tudtam nyomni), és az előre megrajzolt kör közepére helyezzük, majd ott kezdjük el nyomni. Nem kell mozgatni, csak egy helyben tartani. 1-2 mm-t fog terülni, így nem kell teljesen a körig nyomni. Ha jól dolgoztunk, akkor mire a tepsit telenyomtuk, akkor szépen el fognak terülni a macaronok.
  8. A konyhában hagyjuk 1 órán át pihenni, hogy bebőrösödjenek. Ha letelt az 1 óra, akkor ellenőrizzük le, hogy jól dolgoztunk: érintsük meg a macaronok tetejét, és ha nem ragad hozzá, akkor van jól, ha még ragacsos, akkor hagyjuk pihenni.
  9. Előmelegített sütőben, 140°C-on süssük 16 percig, alul felül sütés!! NEM hőlégkeveréses!! (Én a sütő aljára tettem egy tepsit, hogy ne kapjon egyből nagy forróságot, és ezt 10 perc után kivettem.)
  10. Ha jól dolgoztunk, akkor pár perc után elkezdenek nőni a lábai.
  11. Ha teljesen kihűltek a macaronok, akkor a szilikonos sütőpapírról le tudjuk szépen szedni. (Ha esetleg még ragad egy kicsit az alja, akkor egy késsel szedjük fel.)
  12. A töltelékhez a csokit vízgőz felett olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, és keverjük simára.
  13. Tegyük be a hűtőbe félórára.
  14. Az erdei gyümölcsöt a cukorral tegyük fel főni, majd 10-15 perc után adjuk hozzá a zselatint, és főzzük további 5 percig.
  15. Majd hűtsük le.
  16. Tegyük habzsákba a csokoládékrémet, és vonjuk be a macaronok szélét a csokikrémmel, majd kanalazzunk az erdei gyümölcsből középre.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: több óra
Sütési idő:16 perc
Sütési hőfok: 140°C


Jó étvágyat hozzá!:)

2015. november 30., hétfő

Snickers torta






Őszintén megmondom, hogy nagyon finom, de egyben tömény is. Így egyszerre egy kisebb szeletet lehet belőle elfogyasztani. Viszont szerintem ilyen maga a Snickers csoki, egy szelet bőven elég!:)

Hozzávalók (22 cm):
Brownie:

  • 225 g tej/étcsokoládé
  • 240 g vaj
  • 495 g cukor
  • 6 tojás
  • 180 g liszt
  • 60 g kakaó (keserű)


Mogyoróvajas krém:

  • 400 g krémsajt
  • 180 g mogyoróvaj
  • 150 g cukor
  • 7 dl habtejszín
  • 130 g cukor
  • 10 g habfixáló


Karamell:

  • 200 g cukor
  • 150 g cukrozott sűrített tej
  • 1 dl habtejszín
  • 150 g sós mogyoró


Tetejére:

  • 100 g tejcsokoládé
  • 10 g étcsokoládé


Elkészítés:
  1. Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet, kakaót, és a sütőport, majd kavarjuk jól el.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.
  5. A tortaformát béleljük ki sütőpapírral.
  6. Öntsük a tésztát a tepsibe, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 55 percig (A közepe az enyémnek lágy volt nagyon, de miután kihűlt teljesen, megszilárdult. Ha te azt szeretnéd, hogy teljesen meg legyen sülve, akkor süsd tovább.)
  7. Ha kihűlt, vágjuk három részre, majd az alsó lap köré tegyük vissza a tortakarikát.
  8. A krémhez a krémsajtot, a mogyoróvajat és a 150 g cukrot kavarjuk össze.
  9. A habtejszínt a 130 g cukorral és a habfixálóval verjük kemény habbá, majd forgassuk a mogyoróvajas krémhez.
  10. A karamellhez a cukrot kezdjük el karamellizálni, majd adjuk hozzá a sűrített tejet és a forró tejszínt, majd főzzük sűrűre.
  11. Végül adjuk hozzá a sós mogyorót.
  12. A krém 1/3-ával kenjük meg az alsó lapot, majd a karamell felét öntsük a krémre, és tegyük rá a második lapot.
  13. A krém másik 1/3-ával is kenjük le, majd öntsük rá a karamellt, végül helyezzük rá az utolsó lapot.
  14. Tegyük hűtőbe minimum 3 órára.
  15. Ha teljesen megdermedt a krém és a karamell, akkor vágjuk körbe a tortát, és óvatosan vegyük le a tortakarikát.
  16. Majd vonjuk be a torta tetejét és oldalát, de hagyjunk krémet a díszítéshez is.
  17. Tegyük vissza a tortát minimum 1 órára a hűtőbe, hogy a krém visszahűljön.
  18. A tejcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd csorgassuk végig a torta oldalát.
  19. A félretett krémet tegyük habzsákba, és díszítsük körbe a tortát.
  20. A maradék tejcsokoládéval, és az olvasztott étcsokoládéval vékonyan csíkozzuk be a tetejét.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 55 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2015. november 27., péntek

Kapros lepény



Nagymamám évekkel ezelőtt csinált nekünk kapros lepényt, és most, hogy itt van velünk, az ő kezei alatt elkészítettük az a csodát!

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 csapott ek só
  • 50 g élesztő
  • 7 dl tej
  • kb 300 g zsír
  • 2 csokor kapor


Elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 dl tejben futtassuk fel.
  2. A lisztet a sóval kavarjuk össze, majd csináljunk egy mélyedést, és öntsük bele az élesztőt.
  3. Majd a maradék 6 dl tejjel együtt dolgozzuk bele.
  4. Amikor kezd szépen összeállni, adjunk hozzá 1 ek zsírt, és dolgozzak azt is bele.
  5. Letakarva, meleg helyen kelesszük 1 órán át.
  6. Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra.
  7. Kenjük meg zsírral, szórjuk meg apróra vágott kaporral.
  8. Hajtsuk az egyik oldalát a feléig, majd hajtsuk rá a másik oldalát is.
  9. Kenjünk le ezt is zsírral, és szórjuk meg kaporral, majd hajtsuk fel.
  10. Nyújtsuk ki ismét, kenjük le zsírral, szórjuk meg kaporral, és hajtsuk fel.
  11. Nyújtsuk ki tepsi méretűre, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  12. Kenjük le zsírral, majd szórjuk meg sóval a tetejét. (Ettől nagyon jó ropogós lesz a teteje.)
  13. Hagyjuk kelni félórát.
  14. Majd kelés után vágjuk fel a tepsiben.
  15. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 40 percig. (Amíg aranybarnára pirul a teteje.)
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 3-4 óra
Sütési idő: 40 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2015. november 14., szombat

Citromkrémes torta csokoládé rózsákkal



Egyszerűen imádom ezt a díszítést! Remélem nektek is épp úgy tetszik, ahogy nekem!:)

Díszítés

Hozzávalók (22 cm):
Piskóta:

  • 6 tojás
  • 6 ek cukor
  • 5 ek finomliszt
  • 3 ek rétesliszt
  • 1 cs. sütőpor


Citromkrém:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 5 ek cukor
  • 1 l habtejszín
  • 7 ek cukor
  • 1 cs. habfixáló
  • 2 dl citromlé

  • 1 dl habtejszín

Csokoládékrém:
Étcsokoládé:
  • 70 g étcsokoládé
  • 40 g vaj
  • 1,4 dl habtejszín
  • 5 g habfixáló

Tejcsokoládé:
  • 70 g tejcsokoládé
  • 40 g vaj
  • 1,4 dl habtejszín
  • 5 g habfixáló

Fehér csokoládé:
  • 70 g fehér csokoládé
  • 40 g vaj
  • 1,4 dl habtejszín
  • 5 g habfixáló
  • 10 g zselatinfix


Elkészítés:
  1. A piskótához a tojást válasszuk ketté.
  2. A tojásfehérjét a cukorral verjék kemény habbá, majd forgassuk hozzá a tojássárgáját.
  3. A finomlisztet, a réteslisztet és a sütőport keverjük össze, majd óvatosan forgassuk a habhoz.
  4. Öntsük a tésztát sütőpapírral bélelt tortakarikába.
  5. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 25-30 percig. (TŰPRÓBA)
  6. Ha kihűlt, vágjuk négyfelé, majd az utolsó lap köré tegyük vissza a tortakarikát..
  7. A tejből, cukorból és a pudingporból főzzünk pudingot, majd ha kihűlt, kavarjuk hozzá a citromlevet.
  8. A tejszínt a cukorral, és a habfixálóval verjük kemény habbá, majd forgassuk a citromos pudinghoz.
  9. Állítsuk össze a tortát: A krém egyharmadával kenjük meg az alsó piskótát, majd tegyük rá a következőt, és ezt folytassuk amíg az utolsó piskótalappal befedjük a krémet. Ha szükséges, magasítsuk meg a tortakarikát. (Én egy kockacukrot szoktam tenni a tortakarika alá.)
  10. Tegyük hűtőbe minimum 4 órára.
  11. Óvatosan távolítsuk el a tortakarikát.
  12. 1 dl habtejszínt verjünk kemény habbá, majd vonjuk be vele a tortát.
  13. Az étcsokoládét a vajjal vízgőz felett olvasszuk meg, majd vegyük le a vízgőzről.
  14. Kavarjuk hozzá a habtejszín felét.
  15. A másik felét a habfixálóval verjük kemény habbá, majd óvatosan kavarjuk az étcsokoládékrémhez.
  16. A tejcsokoládét a vajjal vízgőz felett olvasszuk meg, majd vegyük le a vízgőzről.
  17. Kavarjuk hozzá a habtejszín felét.
  18. A másik felét a habfixálóval verjük kemény habbá, majd óvatosan kavarjuk a tejcsokoládékrémhez.
  19. A fehér csokoládét a vajjal vízgőz felett olvasszuk meg, majd vegyük le a vízgőzről.
  20. Kavarjuk hozzá a habtejszín felét.
  21. A másik felét a habfixálóval verjük kemény habbá, óvatosan kavarjuk az fehér csokoládékrémhez, majd folyamatos kavarás mellett adjuk hozzá a zselatin fixet.
  22. Alaposan hűtsük ki a krémeket.
  23. Mind a három krémet töltsük habzsákba, majd a videó alapján díszítsük a tortát.



Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2,5-3 óra + hűtés
Sütési idő: 25-30 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2015. október 28., szerda

Ehető halloweeni giliszta / Gummy worms for Halloween



Én ugyan nem tartom a Halloweent, nem öltözök be, nem sminkelem ki magam, azonban a videó kedvéért most mégis kivételt tettem, ugyanis "kisminkeltem" magam, és egy kis ijesztő dolgot készítettem, méghozzá gilisztákat.
Még valóságosabb, ha fekete kekszmorzsába teszitek!:)

Videóért kattintsatok ide
Hozzávalók (25 db):

  • 25 szívószál
  • 2,5 dl piros üdítő
  • 25 g zselatin
  • piros ételfesték
  • 2 ek tejszín
  • (cukor, ha nem elég édes az üdítő)


Elkészítés:

  1. A szívószálat húzzuk ki, majd gumizzuk össze, és tegyük egy pohárba.
  2. A forró üdítőhöz adjuk hozzá a zselatint (és a cukrot), és kavarjuk össze, majd szükség esetén adjunk hozzá piros ételfestéket.
  3. Majd 10 percig hagyjuk hűlni.
  4. A felét öntsük a szívószálakba, és tegyük hűtőbe 1-2 órára.
  5. A maradék üdítőhöz adjuk hozzá a tejszínt, és kavarjuk össze, majd öntsük a szívószálba.
  6. Tegyük vissza a hűtőbe további 3-4 órára.
  7. Egyesével mártsuk meleg vízbe, majd nyomjuk ki a gilisztákat a szívószálból.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

--------------------------

I don't celebrate Halloween, but now I wore make-up and made some gummy worms for the video.:)
I hope you enjoy it!

Ingredients (25):

  • 25 straws
  • 2,5 dl red soft drink
  • 25 g gelatin
  • red coloring
  • 2 tablespoon whipping-cream
  • (sugar if the soft drink is not sweet)


Directions:

  1. Flex out the straws, gather them, and put to the glass.
  2. Mix the hot soft drink with the gelatin (and the sugar), and with the food coloring.
  3. Pour tha half of the mixture to the straws.
  4. Refrigerate at least 1-2 hours.
  5. Add whipping-cream to the leftover mixture, and pour to the straws.
  6. Refrigerate at least 3-4 hours.
  7. Put the straw in a hot water for few seconds, and you can easily remove the worm from the straw.


Difficulty: easy
Prep time: 20 mins + refrigeration

2015. október 23., péntek

Karamellás-sütőtökös torta / Caramel-pumpkin cake



Ezt a tortát már másodjára készítettem el, azonban nem hasonlítanak kicsit sem, ugyanis az elsőnek az alja keksz volt, ami nekem annyira nem jött be, így arra gondoltam, hogy piskótával is elkészítem!:)

Hozzávalók (26 cm):
Piskóta:
  • 100 g cukor+ 40 g a habba
  • 155 g liszt
  • 20 g holland kakaó
  • 0,75 dl olaj
  • 0,75 dl tej
  • 2 tojás
  • 10 g sütőpor

Krém:

  • 174 g cukor
  • 60 g méz
  • 100 g tej
  • 100 g habtejszín (1)
  • 80 g tojássárgája
  • 290 g habtejszín (2)
  • 5 g habfixáló
  • 48 g víz
  • 10 g zselatin
  • 500 g sütőtök



  • baracklekvár


Díszítés:

  • 50 g fehér csokoládé


Elkészítés:
  1. Melegítsük a sütőt 200°C-ra, majd alufóliával takarjuk le a sütőtököt, és süssük 1 órán át, végül takarjuk ki, és süssük még további 30-60 percig.
  2. Minden hozzávalót készítsünk elő: 
  3. A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  4. A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
  5. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  6. Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  7. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  8. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  9. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 30 percig. (TŰPRÓBA!)
  10. Ha kihűlt, vágjuk ketté, majd kenjük meg baracklekvárral, majd 4 evőkanál karamellel.
  11. A krémhez a tejet, a habtejszínt (1) és a mézet forraljuk fel.
  12. A cukrot karamellizáljuk meg, majd három részletben adjuk hozzá a tejes keveréket.
  13. A tojássárgáját tegyük egy tálba, majd kezdjük el verni, miközben lassan csurgatjuk hozzá a karamellt.
  14. A habtejszínt (2) a habfixálóval verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk hozzá a karamellt.
  15. A zselatint a vízzel olvasszuk fel, majd adjuk a krémhez.
  16. A sütőtököt törjük össze, majd óvatosan kavarjuk a krémhez.
  17. Végül öntsük a tészta tetejére.
  18. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  19. Másnap reszeljünk a tetejére fehér csokoládét.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3-3,5 óra + hűtés
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!:)


------------------------

Ingredients (26 cm):
Sponge:

  • 100 g sugar + 40 g to the egg white
  • 155 g flour
  • 20 g cocoa
  • 0,75 dl oil
  • 0,75 dl milk
  • 2 eggs
  • 10 g baking powder

Cream:

  • 174 g sugar
  • 60 g honey
  • 100 g milk
  • 100 g whipping-cream(1)
  • 80 g egg-yolk
  • 290 g whipping cream(2)
  • 5 g whip it (stabilizer for whipping cream)
  • 48 g water
  • 10 g gelatin
  • 500 g pumpkin



  • appricot jam


Decoration:

  • 50 g white chocolate


Directions:
  1. Preheat the oven into 200°C, cover the pumpkin with aluminium foil, and bake it for 1 hour, then uncover, and bake it for 30-60 minutes.
  2. Mix the flour, cocoa, and baking powder.
  3. Beat the egg whites with 40 g sugar until stiff.
  4. In a separate bowl add the egg-yolks, 100 g sugar, milk and oil.
  5. Mix the egg-yolks mixture with electric mixer, then add the flour mixture, and beat until smooth.
  6. Then gently fold the egg whites with hand whisk, but one tablespoon at a time.
  7. Line you tin with baking paper, then pour the sponge into this tin.
  8. In preheated oven, in 175°C bake it for 30 mins.
  9. If it cooled down, cut into two pieces, and cover with appricot jam and 4 tablespoon caramel.
  10. Bring to the boil the milk, whipping cream (1) and honey.
  11. Pour the sugar into a heavy-based frying pan, then heat until the sugar has dissolved, and it become caramel.
  12. Then add the hot milk mixture in 3 times, and stir it until they are thoroughly melted.
  13. Beat the egg-yolks, then add the caramel, and beat until few minutes.
  14. Beat the whipping cream (2) with the stabilizer until stiff, then gently fold to the caramel.
  15. Mix the water with the gelatin, warm up, then add to the cream.
  16. Whisk the pumpkin, then gently fold to the cream.
  17. Pour to the sponge.
  18. Refrigerate overnight.
  19. Decorate with white chocolate.
Difficulty: medium
Prep time: 3-3,5 hour + refrigeration
Baking time: 30 mins
Baking temperature: 175°C

Bon appétit!:)

2015. október 19., hétfő

Boci-szelet




Nagyon régen, még évekkel ezelőtt sütöttem meg ezt a sütit, és most újra előkerült, a család nagy örömére.
Hozzávalók:
Tészta:
  •     180 g liszt
  •     150 g cukor
  •     4 tojás
  •     1 dl tej
  •     1 dl olaj
  •     3 ek kakaópor
  •     12 g sütőpor
Túró:
  •     500 g túró
  •     200 g cukor
  •     1 tojás
  •     10 g vaníliás cukor
  •     50 g búzadara

 Elkészítés:


  1. A tojássárgáját kavarjuk habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tejet és az olajat.
  2. Keverjük össze a kakaót, a lisztet és a sütőport, és adjuk a tejes keverékhez.
  3. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk óvatosan össze.
  4. Öntsük a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  5. A túrót a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral, és a búzadarával kavarjuk össze.
  6. Majd kanalazzuk a tészta tetejére.
  7. Előmelegített sütőben, 170°C-on süssük 30 percig. (TŰPRÓBA!) 


Nehézség: könnyű

Elkészítési idő: 1 óra
Sütési hőfok: 170 °C
Sütési idő: 30 perc




Jó étvágyat hozzá:)

2015. október 15., csütörtök

Oreo torta / Oreo cake



Magában az Oreo kekszért én nem vagyok oda, na de ha bármi másban van, akkor egyszerűen "idevele". Pontosan ez van a tortával is... egyszerűen szuper:)
Köszönöm az alapötletet Aleda konyhájának!:)

Elkészítése

Hozzávalók (20-21 cm):
Brownie alap:

  • 75 g tej/étcsokoládé
  • 80 g vaj
  • 165 g cukor
  • 2 tojás
  • 60 g liszt
  • 20 g kakaó (keserű)


Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 375 g natúr joghurt
  • 200 g cukor
  • 200 g oreo keksz (töltelékkel együtt)
  • 3 dl habtejszín
  • 10 g zselatin
  • 0,5 dl víz


Díszítés:

  • 50 g oreo keksz (töltelék nélkül)



  • 1,5 dl habtejszín
  • fél csomag habfixáló
  • 6 db oreo keksz


Elkészítés:
  1. Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, majd kavarjuk jól el.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.
  5. Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  6. Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)
  7. Az oreo kekszet törjük össze úgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabok.
  8. A mascarponét, joghurtot és a cukrot kavarjuk össze.
  9. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk a joghurtos krémhez.
  10. A zselatint a vízzel olvasszuk össze, majd kavarjuk a krémhez.
  11. Végül forgassuk hozzá a kekszet, és öntsük a tésztára.
  12. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  13. A töltelék nélküli kekszet daráljuk össze, majd szórjuk a megdermedt krém tetejére.
  14. A habtejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, majd töltsük habzsákba és díszítsük a torta tetejét.
  15. A kekszet vágjuk ketté, és tegyük a kinyomott tejszín közepébe.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C 

Jó étvágyat hozzá!:)

Eredeti recept: ITT

---------------------------------------

Amazing Oreo cake!

Ingredients (20-21 cm):
Brownie:
  • 75 g milk/dark chocolate
  • 80 g butter
  • 165 g sugar
  • 60 g flour
  • 20 g cocoa (unsweetened)
  • 2 eggs
Cream:

  • 250 g cream cheese
  • 375 g natural yogurt
  • 200 g sugar
  • 200 g oreo (with cream)
  • 3 dl whipping cream
  • 10 g gelatine
  • 0,5 dl water


Decoration:

  • 50 g oreo (without cream)



  • 1,5 dl whipping cream
  • 5 g whip it (stabilizer for whipping cream)
  • 6 db oreo 


Directions:
  1. Melt the chocolate and the butter in water bath.
  2. Whisk the eggs with the sugar until you get a light yellow cream.
  3. To the eggy mousse gently fold the flour and the coca.
  4. Then add the melted chocolate and stir until smooth.
  5. Pour the batter into the prepared pan.
  6. In a preheated oven, in 180°C bake it for 20 mins.
  7. Break into bigger pieces the oreo.
  8. Mix the cream cheese, yogurt and the sugar.
  9. Beat the whipping cream until stiff, then gently fold to the cream.
  10. Melt the gelatine with the water, then add to the cream.
  11. Then add the oreo to the cream, and pour to the brownie.
  12. Refrigerate overnight.
  13. Break into small pieces the oreo (without cream), and scatter the cream.
  14. Beat the whipping cream with the stabilizer until stiff, 
  15. Then decorate the cake with the cream and the oreo.
Difficulty: easy
Prep time: 1,5 hours + refrigeration
Baking temperature:180°C
Baking time: 20 mins

Bon appétit!

2015. szeptember 5., szombat

Bounty torta



 


Nagyon sok tojásfehérje gyűlt fel az elmúlt pár napban, amiből macaront szerettem volna csinálni, csak holnap elutazok 4 napra (csütörtökön elárulom, hogy merre jártam :P ) és nem akartam azt, hogy mikor hazajövök dobhatom ki, mert megromlott, így még most gyorsan felhasználtam.

Emlékeztem, hogy Nudlee nem olyan régen megosztott egy tortát, amihez nagyon sok tojásfehérje kellett, így a lapok receptjét tőle kölcsönöztem, köszönöm!:)

A krémjét pedig a korábban megosztott Raffaello tortánál láthattátok:)

Kérdezték szüleim falatozás közben, hogy mi a neve? Kicsit hezitáltam, hogy Bounty vagy Raffaello legyen, ugyanis a krémje Raffaellos, a tésztája meg Bountys, a család ketté is oszlott, így arra döntöttünk, hogy legyen Bouello torta :D Nektek hogy tetszik?:)

Hozzávalók (23 cm):
Tészta:

  • 350 g tojásfehérje (10 tojás)
  • 300 g cukor
  • 300 g kókuszreszelék


Krém:
  • 4 dl tej
  • 100 g cukor
  • 100 g kókuszreszelék
  • 40 g tejszínes pudingpor
  • 100 g fehér csokoládé
  • 500 ml habtejszín
Díszítés:
  • 300 ml habtejszín
  • 50 g cukor
  • 1 cs. habfixáló

Elkészítés:
  1. Négy sütőpapírra rajzoljunk 23 cm-es köröket.
  2. A tésztát két részletben készítsük el:
  3. 175 g tojásfehérjét kezdjünk el habverővel verni, majd amikor jól felhabosodott adjuk hozzá a 150 g cukrot, és verjük kemény habbá.
  4. Majd forgassuk hozzá a 150 g kókuszreszeléket.
  5. Osszuk ketté, majd egy kanál segítségével oszlassuk el két sütőpapíron. (Figyeljünk az előre megrajzolt körökre.)
  6. Tegyük 1-1 tepsi hátuljára a két sütőpapírt.
  7. Előmelegített sütőben, 170°C-on légkeveréssel süssük egyszerre 10-12 percig, amíg szép aranybarnára pirul.
  8. Majd amíg sül, készítsük elő a második adag tésztát.
  9. (Ha nem tudunk egyszerre 2 lapot sütni, akkor 4 részletben kell megsütni a lapokat.)
  10. A krémhez 1 dl tejet keverjünk össze a pudingporral.
  11. A maradék 3 dl tejet a cukorral, és a kókuszreszelékkel kezdjük el melegíteni, majd kavarjuk hozzá a pudingos tejet, és főzzük sűrűre.
  12. Adjuk hozzá a fehér csokoládét, és kavarjuk addig, míg a csokoládé elolvad.
  13. Közvetlenül a krémet fedjük le folpackkal, és hagyjuk kihűlni.
  14. Majd kavarjuk össze (ha kell használjunk botmixert).
  15. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk a krémhez.
  16. A tésztalapokat ha szükséges vágjuk körbe a tortakarikával.
  17. Az egyik lap köré tegyük vissza a tortakarikát, majd a krém egyharmadát kenjük el rajta, majd járjunk el ugyanígy a többi lappal.
  18. Tegyük be a hűtőbe minimum 4 órára.
  19. A díszítéshez a habtejszínt a cukorral és a habfixálóval verjük kemény habbá, majd vonjuk be a tortát a krémmel.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Sütési idő: 2x10-12 perc
Sütési hőfok: 170°C

Jó étvágyat hozzá:)

2015. augusztus 30., vasárnap

Barackpálinkás karamell torta - 2015 országtorta







Mikor megkóstoltam az idei országtortát, már tudtam, hogy én ezt el fogom készíteni!:)
Készítsétek el bátran, nagyon finom!:)

Mivel már nem lehet venni sárgabarackot, így én helyette az idei házi sárgabarack dzsemünket használtam. 

A zselatinmasszának kb a fele nekem megmaradt úgy is, hogy az eredeti recepthez képest én csak a felét csináltam meg (50 g zselatint), így akár 25 g-mal is meg lehet nyugodtan csinálni!


Hozzávalók (22 cm):
Karamellizált mandula:

  • 25 g cukor
  • 10 g víz
  • 80 g szeletelt mandula


Tészta:

  • 96 g mandulaliszt (darált mandulát használtam)
  • 70 g cukor (1)
  • 195 g tojás
  • 40 g vaj
  • 53 g étcsokoládé
  • 25 g cukor (2)
  • 80 g tojásfehérje
  • 70 g karamellizált mandula


Pálinkás krém:

  • 25 g barackpálinka
  • 20 g víz
  • 70 g sárgabarack dzsem
  • 2 g citromsav


Zselatinmassza:

  • 50 g zselatin
  • 250 g víz


Sárgabarackkrém:

  • 250 g sárgabarack dzsem
  • 30 g zselatinmassza
  • (ha nem dzsemből készíted, akkor 3 g X58 Pektin+20 g porcukor)


Karamell mousse:

  • 232 g cukor
  • 82 g méz
  • 135 g tej
  • 135 g habtejszín (1)
  • 115 g tojássárgája
  • 390 g habtejszín (2)
  • 70 g zselatinmassza
  • 1 cs. habfixáló


Karamell glazing:

  • 45 g cukor
  • 23 g víz
  • 45 g méz
  • 30 g sűrített tej
  • 45 g fehér csokoládé
  • 21 g zselatinmassza


Elkészítés:

  1. A karamellizált mandulához a cukrot és a vizet tegyük fel főni, és kevergetés nélkül hagyjuk, hogy a cukor megkaramellizáljon. Amikor elkezdődik a folyamat, akkor vegyük lejjebb a lángot, nehogy megégjen.
  2. Majd kavarjuk bele a mandulát, és törjük durvára.
  3. (A tésztát érdemes két részletben készíteni, így nem kell elvágni, és biztosan egyenlő lesz)
  4. A tésztához a cukrot (1) az egész tojással és a mandulaliszttel kavarjuk habosra.
  5. A vajat és az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd kavarjuk a tojásos keverékhez.
  6. A tojásfehérjét a cukorral (2) verjük kemény habbá, majd a karamellizált mandulával együtt keverjük a csokoládés masszához.
  7. Sütőpapírral bélelt tortakarikába öntsük bele.
  8. Előmelegített sütőben, 170°C-on süssük 20 percig.
  9. A pálinkás krémhez a barackdzsemet, a pálinkát és a vizet főzzük 3-4 percig, majd kavarjuk hozzá a citromsavat.
  10. A kihűlt tészta köré tegyük vissza a tortakarikát, és kenjünk meg a pálinkás krém felével.
  11. A zselatinmasszához a zselatint a vízzel olvasszuk össze.
  12. A barackkrémhez  a dzsemet forraljuk fel, majd ha 60°C-ra hűlt, keverjük hozzá a felolvasztott zselatinmasszát.
  13. Majd öntsük a pálinkás krémmel lekent tésztára.
  14. Helyezzük rá a másik tésztát, és kenjük le a megmaradt pálinkás krémmel.
  15. Amíg elkészül a karamell mousse, tegyük hűtőbe.
  16. A karamell moussehoz a tejet, a habtejszínt (1) és a mézet forraljuk fel.
  17. A cukrot karamellizáljuk meg, majd három részletben adjuk hozzá a tejes keveréket.
  18. A tojássárgáját tegyük egy tálba, majd ha a karamell eléri a 102°C-ot, akkor kezdjük el verni habverővel a sárgáját, és amikor 105°C-os lesz, akkor lassan csurgassuk hozzá a karamellt.
  19. Adjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, és verjük kihűlésig.
  20. A habtejszínt (2) a habfixálóval verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk hozzá.
  21. Öntsük a tészta tetejére, és tegyük minimum 3 órára a hűtőbe.
  22. A karamell glazinghoz a vizet és a mézet forraljuk fel.
  23. A cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük hozzá a felforrt keveréket.
  24. Egy tálba tegyük bele a sűrített tejet és a fehér csokoládét, majd 3 részletben adjuk hozzá a karamellt.
  25. Majd kavarjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, és öntsük a karamell mousse tetejére.
  26. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.


Nehézség: közepes/nehéz
Elkészítési idő: 3 óra + hűtés
Sütési idő: 2x20 perc
Sütési hőfok: 170°C

Jó étvágyat hozzá:)