Szerintem a málna meg a karamell nagyon izgalmas párosítás. Először mikor kigondoltam a fejemben kicsit féltem tőle, aztán végiggondoltam, hogy a karamell a gyümölcsökkel nagyon finom, így hozzá is láttam. (Na meg mivel a család sem ellenkezett... :D )
Próbáljátok ki ti is bátran!:)
Hozzávalók (22 cm):
Piskóta:
- 3 tojás
- 3 ek cukor
- 3 ek liszt
- 1,5 ek kakaó
- fél tk sütőpor
Málna mousse:
- 3 tojássárgája
- 100 g cukor
- 250 g málna
- 4 dl habtejszín
- 10 g zselatin
- 5 ek víz
Karamell mousse:
- 235 g cukor
- 1,5 dl zsíros tej
- 3 tojássárgája
- 50 g cukor
- 4 dl habtejszín
- 10 g zselatin
- 5 ek víz
Glaze:
- 70 g cukrozott sűrített tej
- 30 g méz
- 60 g fehér csokoládé
- 2 lapzselatin
Elkészítés:
- A piskótához a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
- Forgassuk hozzá a tojássárgáját.
- Majd adjuk hozzá a lisztes, sütőporos, kakaós keveréket, és forgassuk össze.
- Öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 15 percig.
- Ha kihűlt a tortalap vágjuk körbe, majd helyezzük vissza a tortakarikát.
- A málna moussehoz a málnát villával törjük össze.
- A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a málnát.
- A habtejszínt verjük kemény habbá.
- A zselatint a vízben olvasszuk el, adjunk hozzá 1-2 ek felvert habtejszínt, majd kavarjuk össze a málnás keverékkel.
- Majd a kemény habtejszínt forgassuk hozzá.
- Öntsük a tortalap tetejére, és tegyük hűtőbe 1-2 órára.
- A karamell moussehoz a cukrot karamellizáljuk meg.
- Közben forraljuk fel a tejet, és adjuk 2-3 részletben a karamellhez.
- A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd a karamellöntetet adjuk hozzá, és kavarjuk össze.
- A habtejszínt verjük kemény habbá.
- A zselatint a vízben olvasszuk el, adjunk hozzá 1-2 ek felvert habtejszínt, majd kavarjuk össze a karamellás keverékkel.
- Öntsük a málna mousse tetejére, és tegyük hűtőbe 2-3 órára.
- A glazehez a lapzselatint áztassuk hideg vízbe.
- A sűrített tejet a mézzel főzzük össze, majd adjuk hozzá a kockára tört fehér csokoládét, és olvasszuk el benne.
- Adjuk hozzá a kicsavart lapzselatint, és kavarjuk össze. Ha szükséges melegítsünk még rajta, hogy teljesen elolvadjon a lapzselatin.
- Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd öntsük a karamell mousse tetejére. (Az én mousseomat kicsit feloldotta, így én azzal óvatosan összekavartam úgy, hogy ne sértsem meg a karamell mousset)
- Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
- Másnap óvatosan vágjuk körbe, és távolítsuk el a tortakarikát.
- Szeletelésnél a kést mártsuk meleg vízbe, majd óvatosan először a glazet vágjuk el, aztán pedig az egész szeletet.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Sütési idő: 15 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Én sem ellenkeznék, az biztos!Fenségesnek néz ki! Na meg, a lényeg a kísérletezés. Nekem a legnagyobb szívfájdalmam a "nem tudom, legyen csokis" kategória... hiszen annyi más variáció van, és annyira izgalmas a megfelelő párosításokat megtalálni :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen:)
TörlésNagyon szeretek kísérletezni..sőt, mostanában egyre jobban. Az biztos, de szerintem az a legjobb, ha ezt ránk hagyják :)
Minden mousse krémbe nyersen kerül bele a tojás sárgája? Talán egyet találtam, a karamellás ország tortáját, amiben nem. De ezzel nem szokott gond lenni? Mondjuk úgy is hűtőben tartjuk, de mi a tapasztalatod?
VálaszTörlésIgen, én mindig nyersen szoktam beletenni a tojássárgáját.
TörlésA tavalyi országtortájába is nyersen került bele: http://www.sutikbirodalma.hu/2015/08/barackpalinkas-karamell-torta-2015.html
Semmi baj nincs vele, már sokszor használtam így a tojást több sütiben is, illetve kiskoromban sokszor ettem a tojássárgáját cukorral kikavarva (nagyon finom).
Arra figyelj oda, hogy friss tojást használj, valamint mindig hűtőben tartsd.
Amikor a karamelához adjuk a tejet akkor még a tüzön vagy már levéve a tűzről?
VálaszTörlésKérdésem, hogy a tortához a hűtőben lefagyasztott málna is használható-e, illetve kieresztése után a levét le kell-e szürni. Köszönettel babi
VálaszTörlés