Oldalak

2016. február 24., szerda

Málnás máktorta


Annyira szeretem a könnyed tortákat.. És a mák tökéletes kombinációt alkot a tejszínes-krémsajtos krémmel, valamint a málnával!



Hozzávalók (24 cm-es torta):
Tészta:
  • 300 g mák
  • 120 g liszt
  • 8 g sütőpor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 180 g vaj
  • 8 tojás
  • 240 g cukor

Krém:
  • 500 g krémsajt
  • 4 dl tejföl
  • 250 g cukor
  • 24 g vaníliás cukor
  • 6 db zselatinlap
  • 0,5 dl víz
  • 3 dl habtejszín

  • 70 g málna


Málnazselé:
  • 100 g málna
  • 5 ek cukor
  • 5 g zselatinpor

Díszítés:
  • 12 szem málna
  • 1,5 dl habtejszín
  • 2 ek cukor

Elkészítés:
  1. A mákot, a lisztet, a sütőport és a citromhéjat kavarjuk össze.
  2. A puha vajat 60 g cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját.
  3. A tojásfehérjét 180 g cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk a vajas keverékhez.
  4. A mákos keveréket kis adagonként adjuk a vajas alaphoz.
  5. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük 30 percig, majd 165°C-on 5 percig. (TŰPRÓBA!)
  6. A krémhez a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot kavarjuk össze.
  7. A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe.
  8. A habtejszínt verjük kemény habbá.
  9. A megpuhult zselatinlapokat csavarjuk ki, és meleg vízben olvasszuk fel.
  10. Adjunk pár kanál krémet hozzá, kavarjuk össze, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk a krémhez.
  11. Óvatosan forgassuk hozzá a keményre vert habtejszínt.
  12. A tésztát vágjuk ketté, és tegyük vissza a tortakarikát.
  13. Kenjük meg a krém 1/3-ával.
  14. Szórjuk meg málnával.
  15. Vonjuk be ismét 1/3 krémmel.
  16. Helyezzük rá a tészta másik felét, majd vonjuk be a megmaradt krémmel.
  17. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  18. A málnát a cukorral főzzük össze.
  19. Kapcsoljuk le alatta a tüzet, adjuk hozzá a zselatint, és kavarjuk csomómentesre.
  20. Hagyjuk pár percet hűlni.
  21. Kanalazzuk a torta tetejére, és oszlassuk el rajta.
  22. A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá, majd töltsük habzsákba.
  23. Óvatosan vegyük le a tortakarikát.
  24. Díszítsük körbe a tortát.
  25. Tegyünk minden díszbe egy-egy málnaszemet. 

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 30+5 perc
Sütési hőfok: 175°C+165°C

Jó étvágyat hozzá!:)


2016. február 13., szombat

Fehér piskótás citromtorta




Nagyon sok tojásfehérje halmozódott fel, így egy egyszerű fehér piskótát sütöttem belőle, és megbolondítottam a kedvenc citromkrémemmel:)

A citromos habcsókok receptjét ITT találjátok.

Hozzávalók (22 cm):
Fehér piskóta:

  • 10 tojásfehérje
  • 140 g cukor
  • 140 g liszt
  • 1 cs. sütőpor


Krém:

  • 1 cs. pudingpor
  • 3 dl tej
  • 180 g cukor
  • 2 dl citromlé
  • 7 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló


Díszítés:

  • 150 g tejcsokoládé



Elkészítés:

  1. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a cukrot, és ismét verjük kemény habbá.
  2. Forgassuk hozzá a sütőporos lisztet.
  3. Öntsük a tortaformába.
  4. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 25-30 percig. (TŰPRÓBA!)
  5. Ahogy kivettük a sütőből, fordítsuk fejjel lefelé, hogy ne essen össze.
  6. Ha kihűlt, vágjuk három részre, és az alsó lap köré tegyük vissza a tortakarikát.
  7. A tejből, cukorból és a pudingporból főzzünk pudingot, majd ha kihűlt, kavarjuk hozzá a citromlevet.(Érdemes botmixerrel összetörni, hogy teljesen sima legyen a krém!)
  8. A tejszínt a cukorral, és a habfixálóval verjük kemény habbá, majd forgassuk a citromos pudinghoz.
  9. A krém egyharmadával kenjük meg a piskótát, majd helyezzük rá a középső lapot, és azt is kenjünk meg a krémmel, végül helyezzük rá az utolsó piskótát.
  10. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  11. Másnap távolítsuk el a tortakarikát.
  12. A maradék krémmel vonjuk be a tortát.
  13. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, és díszítsük körbe a tortát.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5-2 óra + hűtés
Sütési idő: 25-30 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

Citromos habcsók



Ezeket a habcsókokat a Fehér piskótás citromtorta díszítésére csináltam:)
Bátran próbáljátok ki, ugyanis nagyon finom, és pikk-pakk elkészül!



Hozzávalók:

  • 110 g tojásfehérje
  • 150 g cukor
  • 3 ek citromlé
  • ételfesték


Elkészítés:
  1. A tojásfehérjét vízgőz felett verjük kemény habbá.
  2. Amint felvertük vegyük le a vízgőzről, majd két részletben adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá, hogy szép fényes legyen.
  3. Majd adjuk hozzá a citromlevet, és ezzel verjük kemény habbá.
  4. A habzsákot ételfestékkel fessük meg, majd töltsük bele a krémet.
  5. És nyomjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  6. Előmelegített sütőben, 100°C-on légkeveréses programon 1 órán át süssük/szárítsuk.
  7. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési idő: 1 óra
Sütési hőfok: 100°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. február 9., kedd

Sajttortás red velvet brownie málnával



Ezzel a romantikus süteménnyel készültem Nektek Valentin napra:)
Még régebben osztottam meg Veletek hasonló receptet, de módosítottam rajta, hogy olyanok is el tudják készíteni, akik nem szeretik, ha a tésztája folyós marad, ugyanis ez ahogy a képen is látjátok gyönyörűen megsül.

Elkészítése


Hozzávalók:
  • 100 g étcsokoládé
  • 220 g vaj
  • 350 g cukor
  • 160 g liszt
  • 15 g kakaó(keserű!)
  • 4 db tojás
  • piros ételfesték

Krémsajt:

  • 300 g krémsajt
  • 60 g cukor
  • 1 tojás



  • 100 g málna


Elkészítés:
  1. Gőz fölött a vajat és a csokoládét olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot kavarjuk fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, majd kavarjuk el jól.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokoládét és az ételfestéket.
  5. Tegyünk félre 5-6 ek masszát.
  6. A tepsit béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy túllógjon.
  7. Öntsük a tésztát a tepsibe.
  8. A sajtkrémet a cukorral kavarjuk össze, majd adjuk hozzá a tojást, és azzal is kavarjuk homogénre.
  9. Majd kanalazzuk a piros brownie tetejére, és oszlassuk el rajta,
  10. Kanalazzuk rá a félretett tésztát.
  11. Egy késsel húzzuk össze.
  12. Szórjuk meg a tetejét málnával.
  13. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20-25 percig. 

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra
Sütési idő: 20-25 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)






2016. február 5., péntek

Kinder bueno szelet




Tesóm már hetek, hónapok óta nyaggat, hogy csináljak megint ilyen sütit, mert hogy neki mennyire ízlik. Nekem meg sosem volt kedvem, mert az maradt meg belőle, hogy kicsit pepecselős.. Hát ez valós emlék volt, viszont! megéri!! olyaan nagyon finom, hogy húú! :D Nutella szerelmeseinek kötelező süti!:)



Hozzávalók:
Tészta:
  • 6 tojásfehérje
  • 6 ek cukor
  • 2 ek liszt
  • 2 ek zsemlemorzsa/rétesliszt
  • 1 ek olaj
  • 0,5 cs. sütőpor
  • 70 g durvára darált mogyoró


Krém:
  • 6 tojássárgája
  • 3 ek rétesliszt
  • 1 cs. van.pudinpor
  • 0,5 l tej
  • 80 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 120 g tejcsokoládé
  • nutella
  • 0,5 kg háztartási keksz
  • meleg tej
  • 70 g durvára darált mogyoró

Tejszín:
  • 2,5 dl habtejszín
  • 4 ek cukor
  • 1 cs. habfixáló

Elkészítés:
  1. A tésztához a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  2. A lisztet, a sütőport, és a zsemlemorzsát/réteslisztet keverjük össze, majd forgassuk hozzá a hab felét.
  3. Adjuk hozzá az olajat, majd a hab másik felét.
  4. Simítsuk a tepsibe és szórjuk meg durvára aprított mogyoróval.
  5. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük 15 percig.
  6. Még melegen kenjük meg a tésztát Nutellával. (mikróban melegítsük meg kicsit)
  7. A krémhez a tojássárgáját, a réteslisztet és a pudingport keverjük simára, majd adagoljuk hozzá a tejet és főzzünk belőle pudingot.
  8. Adjuk hozzá a vajat, valamint a porcukrot, és kavarjuk simára.
  9. Osszuk két részre a krémet.
  10. Még melegen adjuk az egyikhez a kockára tört csokoládét, és hagyjuk a krémeket teljesen kihűlni.
  11. Meleg tejbe áztassuk a kekszeket és rakjuk ki a tészta tetejét.
  12. Kenjük meg a sárga krémmel és szórjuk meg mogyoróval.
  13. Ismét rakjuk ki a tetejét tejbe mártott keksszel. 
  14. Kenjük le a tetejét Nutellával.
  15. Majd simítsuk el a tetején a csokoládés krémet.
  16. A tejszín hozzávalóiból verjünk kemény habot és kenjük meg a tészta tetejét.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: kb 1 óra + hűtés
Sütési idő: 15 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!

Eredeti recept: ITT