Annyira szeretem a könnyed tortákat.. És a mák tökéletes kombinációt alkot a tejszínes-krémsajtos krémmel, valamint a málnával!
Tészta:
- 300 g mák
- 120 g liszt
- 8 g sütőpor
- 1 citrom lereszelt héja
- 180 g vaj
- 8 tojás
- 240 g cukor
Krém:
- 500 g krémsajt
- 4 dl tejföl
- 250 g cukor
- 24 g vaníliás cukor
- 6 db zselatinlap
- 0,5 dl víz
- 3 dl habtejszín
- 70 g málna
- 100 g málna
- 5 ek cukor
- 5 g zselatinpor
Díszítés:
- 12 szem málna
- 1,5 dl habtejszín
- 2 ek cukor
Elkészítés:
- A mákot, a lisztet, a sütőport és a citromhéjat kavarjuk össze.
- A puha vajat 60 g cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját.
- A tojásfehérjét 180 g cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk a vajas keverékhez.
- A mákos keveréket kis adagonként adjuk a vajas alaphoz.
- Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük 30 percig, majd 165°C-on 5 percig. (TŰPRÓBA!)
- A krémhez a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot kavarjuk össze.
- A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe.
- A habtejszínt verjük kemény habbá.
- A megpuhult zselatinlapokat csavarjuk ki, és meleg vízben olvasszuk fel.
- Adjunk pár kanál krémet hozzá, kavarjuk össze, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk a krémhez.
- Óvatosan forgassuk hozzá a keményre vert habtejszínt.
- A tésztát vágjuk ketté, és tegyük vissza a tortakarikát.
- Kenjük meg a krém 1/3-ával.
- Szórjuk meg málnával.
- Vonjuk be ismét 1/3 krémmel.
- Helyezzük rá a tészta másik felét, majd vonjuk be a megmaradt krémmel.
- Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
- A málnát a cukorral főzzük össze.
- Kapcsoljuk le alatta a tüzet, adjuk hozzá a zselatint, és kavarjuk csomómentesre.
- Hagyjuk pár percet hűlni.
- Kanalazzuk a torta tetejére, és oszlassuk el rajta.
- A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá, majd töltsük habzsákba.
- Óvatosan vegyük le a tortakarikát.
- Díszítsük körbe a tortát.
- Tegyünk minden díszbe egy-egy málnaszemet.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 30+5 perc
Sütési hőfok: 175°C+165°C
Jó étvágyat hozzá!:)