Annyira szeretem a könnyed tortákat.. És a mák tökéletes kombinációt alkot a tejszínes-krémsajtos krémmel, valamint a málnával!
Tészta:
- 300 g mák
- 120 g liszt
- 8 g sütőpor
- 1 citrom lereszelt héja
- 180 g vaj
- 8 tojás
- 240 g cukor
Krém:
- 500 g krémsajt
- 4 dl tejföl
- 250 g cukor
- 24 g vaníliás cukor
- 6 db zselatinlap
- 0,5 dl víz
- 3 dl habtejszín
- 70 g málna
- 100 g málna
- 5 ek cukor
- 5 g zselatinpor
Díszítés:
- 12 szem málna
- 1,5 dl habtejszín
- 2 ek cukor
Elkészítés:
- A mákot, a lisztet, a sütőport és a citromhéjat kavarjuk össze.
- A puha vajat 60 g cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját.
- A tojásfehérjét 180 g cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk a vajas keverékhez.
- A mákos keveréket kis adagonként adjuk a vajas alaphoz.
- Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük 30 percig, majd 165°C-on 5 percig. (TŰPRÓBA!)
- A krémhez a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot kavarjuk össze.
- A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe.
- A habtejszínt verjük kemény habbá.
- A megpuhult zselatinlapokat csavarjuk ki, és meleg vízben olvasszuk fel.
- Adjunk pár kanál krémet hozzá, kavarjuk össze, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk a krémhez.
- Óvatosan forgassuk hozzá a keményre vert habtejszínt.
- A tésztát vágjuk ketté, és tegyük vissza a tortakarikát.
- Kenjük meg a krém 1/3-ával.
- Szórjuk meg málnával.
- Vonjuk be ismét 1/3 krémmel.
- Helyezzük rá a tészta másik felét, majd vonjuk be a megmaradt krémmel.
- Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
- A málnát a cukorral főzzük össze.
- Kapcsoljuk le alatta a tüzet, adjuk hozzá a zselatint, és kavarjuk csomómentesre.
- Hagyjuk pár percet hűlni.
- Kanalazzuk a torta tetejére, és oszlassuk el rajta.
- A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá, majd töltsük habzsákba.
- Óvatosan vegyük le a tortakarikát.
- Díszítsük körbe a tortát.
- Tegyünk minden díszbe egy-egy málnaszemet.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 30+5 perc
Sütési hőfok: 175°C+165°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Nagyon szép! Én ribizlivel próbáltam ki egyszer, a színe gyönyörű lett, de a mákot nem szeretem, úgyhogy nem kóstoltam :) Egyébként hol vetted ezt a profi sütőformát?
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
TörlésFúha azzal is biztos nagyon finom:)
A sütőlemezre vagy a tortakarikára gondolsz? A lemezt a Vinto Kft-től, a tortakarikát még évekkel ezelőtt kaptam, azt hiszem az ALdiból vették:)
Igen, a formára gondoltam. Itt sajna nincs a közelben Aldi, de majd körbenézek, mert a régi formámat már nagyon unom :)
TörlésSzia!
VálaszTörlésMálna helyett meggyel csináltam meg, s kicsit a tésztájába is belenyúltam. Ez azonban nem változtatott a tényen, ez egy nagyon jó recept! Köszönöm szépen.
Szia!
TörlésÖrülök, hogy ízlett!:)
Nagggyon durván fincsi ez a torta!! :) Én is meggyel készítettem. A meggy befőtt levét felfőztem pudingporral, és ebbe kevertem bele a meggy szemeket. Az alsó tortalapra, illetve a torta tetejére ez került. Krém, tészta isteni! Szuper recept! :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlett!!:) Esetleg kép nem készült róla?:)
TörlésInstagramra felraktam, #sutikrbirodalma hesteggel megtalálod! :)
TörlésSzia!
VálaszTörlésNagyon szép a torta, szeretném megcsinálni. Egy kérdésem lenne: a te tortáidon mindig gyönyörűek a díszítések, az enyémen már sajna kevésbé... Van egy habzsákom, de csak találomra leemeltem egyet valamelyik nagy bolt polcáról, műanyag feje van, és valahogy sosem sikerül szépen. Persze, lehet, hogy a krém nem jó hozzá... Vagy az eszköz? Te milyet használsz? Tudsz esetleg ajánlani, mit hol vegyek? Nagyon köszi előre is! Klári
Szia Klári!
TörlésKöszönöm szépen.
Én minden eszközt aliexpressről rendeltem meg. A díszítésnél a lényeg, hogy a krém megtartsa az alakját amikor kinyomod, és ne folyjon szét.
Szandi
Szia! Gyönyörű minden tortán és biztosan finom is. Eddig csak az öreg tortádat készitettem el. Most a kisfiam szülinapjára szeretném ezt megcsinálni, valamint a férjemnek a karamellás fehércsokis mousse tortát. A kérdésem csak az, hogy milyen habtejszínt használsz? Gondolom nem hulalát és társait? Oké habtejszínt használtam az oreo tortán, de nem bírtam olyan keményre felverni mint te. Féltem ha tovább verem, akkor vaj lesz belőle. Jártam már így, de ki nem...�� Köszi a választ! ��
VálaszTörlésSzia! Köszönöm:)
TörlésParmalat vagy pedig Meggle habtejszínt, a lényeg, hogy a zsírtartalom min. 30%-os legyen.
Próbáld ki habfixálóval, és legyen jó hideg, akkor sikerülnie kell:)
Köszönöm szépen!
VálaszTörlésSzia! Én is elkészítettem a tortát friss málnával és a visszajelzések alapján nagyon fincsi lett :) Mivel én nem fogyasztok cukrot, tejfölt, vajat és lisztet ezért nem kóstoltam, de dolgozom rajta hogy számomra is ehetőt kreáljak a receptedből. Köszönöm az ötletet!
VálaszTörlésSziaa a segitsegedet szeretnem kerni en ahol lakom sajnos nincsen zselatinlap csak porba ugy mint ahogy a vanilia is van kis zacsiba ,tudnal esetleg segiteni hogy mennyi kelene belole?Hogy keszitsem el igy ?Elore is koszonom a segitseget :D
VálaszTörlésA mákot meg kell darálni?
VálaszTörlés