Idén húsvétra ezt a finomságot készítettem.
A tészta receptjét kaptam, de sajnos nem volt az igazi, így majdhogynem át kellett variálnom teljesen, de így tökéletes lett!:)
Hozzávalók (35x28 cm):
Fahéjas tészta:
- 400 g liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 10 g fahéj
- 130 g cukor
- 75 g méz
- 125 g vaj
- 6 ek tej
Sárga piskóta:
- 4 tojás
- 4 ek cukor
- 4 ek liszt
Kakaós piskóta:
- 4 tojás
- 4 ek cukor
- 3 ek liszt
- 1 ek kakaó
Krém:
- 1,4 liter zsíros tej
- 1 ek vanília aroma
- 225 g méz
- 100 g búzadara
- 80 g keményítő
- 150 g vaj
- 300 g porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
Díszítés:
- 120 g tejcsokoládé
- 7 ek habtejszín
- 20 g fehér csokoládé
Elkészítés:
- A fahéjas tésztához a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a cukrot kavarjuk össze.
- A mézet és a vajat olvasszuk össze, majd öntsük a lisztes keverékhez, adjuk hozzá a tejet, és dolgozzuk össze.
- Osszuk három egyenlő részre.
- Nyújtsuk ki, és előmelegített sütőben, 180°C-on 7 perc alatt süssük meg egyesével a tepsi hátulján.
- A sárga piskótához a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
- Adjuk hozzá a tojássárgáját, óvatosan forgassuk össze.
- Majd adjuk hozzá a lisztet is, és forgassuk össze ezzel is.
- Simítsuk a tepsibe.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 10 percig.
- A kakaós piskótához a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
- Adjuk hozzá a tojássárgáját, óvatosan forgassuk össze.
- Majd adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, és forgassuk össze ezzel is.
- Simítsuk a tepsibe.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 10 percig.
- A krémhez a tejet a vanília aromával és a mézzel főzzük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, és ezzel is forraljuk fel.
- A keményítőhöz egy külön tálban adjunk a forró tejből, kavarjuk csomómentesre, és adjuk a többi tejhez, majd főzzük sűrűre.
- A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral kavarjuk habosra, majd adjunk hozzá a forró krémből pár kanállal, kavarjuk csomómentesre, majd adjuk a többi krémhez.
- Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Majd osszuk négy egyenlő részre a krémet.
- Végül rakjuk össze a süteményt: tegyük alulra a kakaós piskótát, kenjük meg krémmel, erre rakjuk rá a sárga piskótát, kenjük meg krémmel, majd fahéjas lap, krém, fahéjas lap, krém és végül fahéjas lap jön.
- A díszítéshez a tej illetve fehér csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg.
- A tejcsokoládéhoz kavarjuk hozzá a forró tejszínt, majd öntsük a tészta tetejére.
- A fehér csokoládét töltsük habzsákba, és csíkozzuk be a tetejét, majd egy fogpiszkálóval merőlegesen menjünk végig a vonalakon váltakozó irányból.
- Egy éjszakán át hagyjuk puhulni a rétegeket.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3 óra + hűlés
Sütési idő: 3x7 perc + 2x10 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Elkészítettem finom lett , ja és pontos a recept !!
VálaszTörlés