Oldalak

2016. március 26., szombat

Mézes-fahéjas szelet





Idén húsvétra ezt a finomságot készítettem.
A tészta receptjét kaptam, de sajnos nem volt az igazi, így majdhogynem át kellett variálnom teljesen, de így tökéletes lett!:)

Hozzávalók (35x28 cm):
Fahéjas tészta:

  • 400 g liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 10 g fahéj
  • 130 g cukor
  • 75 g méz
  • 125 g vaj
  • 6 ek tej


Sárga piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek liszt


Kakaós piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1 ek kakaó


Krém:

  • 1,4 liter zsíros tej
  • 1 ek vanília aroma
  • 225 g méz
  • 100 g búzadara
  • 80 g keményítő
  • 150 g vaj
  • 300 g porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor


Díszítés:

  • 120 g tejcsokoládé
  • 7 ek habtejszín
  • 20 g fehér csokoládé


Elkészítés:

  1. A fahéjas tésztához a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a cukrot kavarjuk össze.
  2. A mézet és a vajat olvasszuk össze, majd öntsük a lisztes keverékhez, adjuk hozzá a tejet, és dolgozzuk össze.
  3. Osszuk három egyenlő részre.
  4. Nyújtsuk ki, és előmelegített sütőben, 180°C-on 7 perc alatt süssük meg egyesével a tepsi hátulján.
  5. A sárga piskótához a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  6. Adjuk hozzá a tojássárgáját, óvatosan forgassuk össze.
  7. Majd adjuk hozzá a lisztet is, és forgassuk össze ezzel is.
  8. Simítsuk a tepsibe.
  9. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 10 percig.
  10. A kakaós piskótához a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  11. Adjuk hozzá a tojássárgáját, óvatosan forgassuk össze.
  12. Majd adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, és forgassuk össze ezzel is.
  13. Simítsuk a tepsibe.
  14. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 10 percig.
  15. A krémhez a tejet a vanília aromával és a mézzel főzzük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, és ezzel is forraljuk fel.
  16. A keményítőhöz egy külön tálban adjunk a forró tejből, kavarjuk csomómentesre, és adjuk a többi tejhez, majd főzzük sűrűre.
  17. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral kavarjuk habosra, majd adjunk hozzá a forró krémből pár kanállal, kavarjuk csomómentesre, majd adjuk a többi krémhez.
  18. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  19. Majd osszuk négy egyenlő részre a krémet.
  20. Végül rakjuk össze a süteményt: tegyük alulra a kakaós piskótát, kenjük meg krémmel, erre rakjuk rá a sárga piskótát, kenjük meg krémmel, majd fahéjas lap, krém, fahéjas lap, krém és végül fahéjas lap jön.
  21. A díszítéshez a tej illetve fehér csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg.
  22. A tejcsokoládéhoz kavarjuk hozzá a forró tejszínt, majd öntsük a tészta tetejére.
  23. A fehér csokoládét töltsük habzsákba, és csíkozzuk be a tetejét, majd egy fogpiszkálóval merőlegesen menjünk végig a vonalakon váltakozó irányból.
  24. Egy éjszakán át hagyjuk puhulni a rétegeket.


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3 óra + hűlés
Sütési idő: 3x7 perc + 2x10 perc
Sütési hőfok: 180°C



Jó étvágyat hozzá!:)

1 megjegyzés: