Oldalak

2016. április 26., kedd

Gluténmentes kókusztorta






Már régóta szerettem volna gluténmentes tortát készíteni, és végre eljött ennek is az ideje. 
Egy nagyon könnyed, nyárias torta készült. Ráadásul kókusztejet használtam, ami nekem az első volt, de biztos, hogy fogok még hozni kókusztejes receptet, mert nagyon szuper!:)



Hozzávalók (22 cm):
Kókuszos lap:

  • 90 g tojásfehérje
  • 180 g cukor
  • 70 g kókuszreszelék
  • mandula


Krém:

  • 400 ml kókusztej
  • 400 g krémsajt
  • 200 g cukor
  • 1,8 dl habtejszín
  • 10 g zselatin
  • 0,4 dl víz


Elkészítés:
  1. A torta alapjához a tojásfehérjét a cukorral verjük szép fényes és sűrű habbá.
  2. Öntsük hozzá a kókuszreszeléket, és pár mozdulattal forgassuk össze.
  3. A habot öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába, majd simítsuk el benne.
  4. A tetejét szórjuk meg mandulaszeletekkel.
  5. Előmelegített sütőben süssük 170°C-on 12 percig, majd tortakarika nélkül, légkeveréses programon 150°C-on további 12 percig.
  6. A krémhez a krémsajtot a cukorral kavarjuk össze, majd öntsük hozzá a kókusztejet.
  7. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk a kókuszkrémhez.
  8. A zselatint adjuk hozzá a forró vízhez, és olvasszuk el benne.
  9. Adjunk pár kanál krémet a zselatinhoz, és kavarjuk csomómentesre, majd így forgassuk össze a krémmel. Ez azért fontos, mert ha egyből hozzáöntenénk a forró zselatint a hideg krémhez, akkor összecsomósodna, de így fokozatosan hűtjük le.
  10. A kihűlt kókuszos alap köré tegyük vissza a tortakarikát, és csomagoljuk alufóliába, hogy ne folyjon ki a krém. Ha ti kapcsos tortaformában készítitek, akkor ez a lépés kihagyható.
  11. Ezután öntsük rá a krémet, és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  12. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le a tortakarikát.
  13. Ízlés szerint díszíthetjük, én most alaposan megmosott, és megszárított orgonával dobtam fel a tortát.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra + hűtés
Sütési idő: 2x12 perc
Sütési hőfok: 170°C, 150°C

Jó étvágyat hozzá!:)

8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű az orgonával! El tudom képzelni milyen habos, nyárias torta - tuti kipróbálom :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen:)
      Juhhúú, örülök, hogy ennyire megtetszett:))

      Törlés
  2. Szia Szandi!
    Biztos, hogy csak 10g zselatin kell bele? Mert nekem szétfolyt az egész. :( És elég nagy mennyiségnek is tűnik ez a krém.
    Azért biztos megpróbálom majd ismét, mert amúgy nagyon tetszik.
    Szerinted akkor is rendben lesz a lapja, ha kevesebb cukrot teszek bele (csak a felét kb)? Túl édesnek érzem az alját.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igen, én annyit tettem bele. Ha szétfolyt, akkor tegyél bele többet mindenképpen!!:)
      Még nem próbáltam kevesebb cukorral habcsókos lapot sütni, de szerintem egy próbát megér, csak jól szárítsd ki.

      Törlés
  3. Szia! A 90g tojásfehérje hány db tojásnak felel kb. meg?
    Köszönöm
    N.

    VálaszTörlés
  4. Szia! A 90g tojásfehérje hány db tojásnak felel kb. meg?
    Köszönöm
    N.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Noémi!
      Kb 35 g fehérje/tojás, de ez attól függ, hogy mekkora a tojásod.

      Törlés
  5. Szia!
    Megcsináltam a tortát, mindent úgy csináltam ahogy levan írva, viszont túl híg lett, most a fagyoba pihen, ha úgy sem lesz elég szilárd mit lehetne tenni vele? Nem akarom ,hogy kárba menjen főleg hogy párom születésnapjára készítettem.:(

    VálaszTörlés